In a series of providing practice questions for Data Interpretation section, today I am providing double diagram practice questions set.

##

## Set 1

**Study the pie-chart and line graph carefully to answer the given questions**

**The pie-chart shows the percentage of train accidents in different years**

The line graph shows the number
of persons who died in train accidents in various states in different years

1) The
number of persons who died in train accidents in 2013 is how much percent more
than the number of persons who died in the train accident in 2011?

a)
143.5% b) 137.5% c) 37.5%

d)
127.5% e) 147.5%

2) What
is the average of the number of persons who died in train accidents in 2008 in
all states together?

a)
182 b) 290 c) 275

d)
284 e) 307

3) In
which state is the number of persons who died in the train accidents the
maximum during the given period?

a)
Odisha b) UP c) Bihar

d)
Only a) and b) e) Maharashtra

4) What
is the difference between the number of train accidents in 2014 and that in
2012?

a)
5 b) 6 c) 7

d)
8 e) 9

5) What
is the ratio of the number of persons who died in train accidents in 2010 to
that in 2014?

a)
8 : 7 b) 10 : 9 c) 12 : 11

d)
14 : 13 e) 16 : 15

##
** Set 2**

**Study the given bar graph and pie chart to answer the following questions.**

**The bar graph shows the production (in thousand tones) of Wheat, Rice and Maize in different states.**

The pie-chart shows the
percentage of agricultural land in the given six states.

**Productivity**= Total production / Area of agricultural land

6) The
productivity of which state is the maximum?

a)
Bihar b)
Haryana c)
Punjab

d)
UP e) MP

7) The
production of which state is the maximum?

a)
Bihar b)
MP c)
Haryana

d)
UP e) Punjab

8) The
production of wheat in Punjab is what percent more than the production of Maize
in Odisha?

a)
350% b) 250% c) 300%

d)
200% e) 400%

9) What
is the ratio of the production of Rice in Bihar to the production of Wheat in
Haryana?

a)
2 : 3 b) 3 : 2 c) 2 : 1

d)
1 : 1 e) 1 : 2

10) If MP
exports 40% of Rice at the rate of Rs.30 per kg and UP exports 30% of Rice at
the rate of Rs.32 per kg, then what is the ratio of the incomes from the
exports?

a)
65 : 48 b) 31 : 42 c) 43 : 54

d) 57 : 62 e) 1 : 2

1.
Option C

The number of people who died in train
accidents in 2013 = 400 + 500 + 600 + 700 = 2200

The number of people who died in train
accidents in 2011 = 100 + 200 + 600 + 700 = 1600

So, required % =
2200 – 1600 x 100 / 1600 = 37.5%

2.
Option C

Average number of people who died in
train accidents in all states in 2008 = 1/4 × (100 + 200 + 300 + 500)

= 1100/4 = 275

3.
Option B

The number of deaths in train
accidents in Bihar = 100 + 300 + 300 + 200 + 500 + 600 + 400 = 2400

Similarly, in UP
= 500 + 600 + 500 + 700 + 600 + 700 + 600 = 4200

In Maharashtra =
200 + 400 + 100 + 100 + 300 + 400 + 300 = 1800

In Odisha = 300
+ 200 + 700 + 600 + 400 + 500 + 200 = 2900

In UP the number
of people who died in train accidents is the maximum.

**Quicker method**it is clear from the graph that the highest number of people died in UP.

4.
Option D

The number of train accidents in 2014
= 200 × 18/100 = 36

The number of
train accidents in 2012 = 200 × 14/100 = 28

So, required
difference = 36 ⎯ 28 = 8

5.
Option E

The ratio of the number of deaths in
2010 to that in 2014 = (100 + 300 + 500 + 700) : (200 + 300 + 400 + 600) = 1600
: 1500 = 16 : 15

6.
Option B

Productivity = Total Production / Area
of agricultural land

Productivity of UP = (35 + 30 + 25) x
1000 /
2 Lakh x 30/100 = 90000 / 60000 = 1.5 tonnes per sq km

Productivity of MP = (30 + 32.5 +
27.5) x 1000 / 2 Lakh x 25/100 = 90000 / 50000 = 1.8 tonne per sq km

Productivity of Bihar = (22.5 + 25 +
27.5) x 1000 / 2 Lakh x 20/100 = 75000 / 40000 = 1.875 tonnes per sq km

Productivity of Odisha = (22.5 + 15 +
10) x 1000 / 2 Lakh x 5/100 = 47.5 x 1000 / 10000 = 4.75 tonnes per sq km

Productivity of Haryana = (25 + 35 +
30) x 1000 / 2 Lakh x 8/100 = 90000 / 16000 = 5.625 tonnes per sq km

Productivity of Punjab = (40 + 30 +
35) x 1000 / 2 Lakh x 12/100 = 105000 / 24000 = 4.375 tonnes per

So, productivity
of Haryana is the maximum

7.
Option E

Production of Punjab is maximum =
105000 tonnes

8.
Option C

Production of Wheat in Punjab = 40000
tonnes

Production
of Maize in Odisha = 10000 tonnes

So, required % =
40000 – 10000 / 10000 × 100% = 300%

9.
Option D

The ratio of production of Rice in
Bihar to the production of Wheat in Haryana = 25000 tonnes : 25000 tonnes = 1 :
1

10. Option
A

Income of MP from export of 40% of Rice at
the rate of Rs.30 per kg = 32500 × 40/100 × 1000 × 30 = Rs.39 Crore

Income of UP
from export of 30% of Rice at the rate of Rs.32 per kg = 30000 × 1000 × 30/100
× 32 = Rs.28.8 Crore

So, required
ratio = 39 : 28.8 = 390 : 288 = 65 : 48

*Smart Prep Kit for Banking Exams by Ramandeep Singh - Download here*### Oliveboard Test Series(Recommended)

####
*Bank Exams Today Notes*

*Bank Exams Today Notes*

very helpful as usual,sir i have query,my idbi interview schedule will be after two days and i accidentally loss my isc passing certificate and they mention to bring it,,what to do sir,,is undertaking allow,,

ReplyDeleteBhai marksheet hai to jam chal zaega

ReplyDeleteSir i puchased a di book from ur site but i think its firsy question is wrong..sir plz tell me is it right or i am doing it wrongly

ReplyDeletethanks for this :) i love your website, i know you have a very limited time to do multiple work but still you are doing a quite good job

ReplyDelete