GK Mania: Current Affairs & Banking Awareness

Dear Readers,
Today we are presenting you some important Current Affairs and Banking Awareness in GK Mania Session. From this session you may got similar questions in your upcoming IBPS Clerk Main and Andhra Bank PO Exams. Try to solve it.

GK Mania: Current Affairs & Banking Awareness

1. During the recent visit of Japanese Prime Minister to India, how many agreements were signed between Japan and India?
a. 14
b. 15

c. 12
d. 16
e. 10

2. Where was the International Conference on Policy of Neutrality took place?
a. Dushanbe, Tajikistan
b. Ashgabat, Turkmenistan
c. Astana, Kazakhstan
d. Bishkek, Kyrgyzstan
e. New York, USA

3. Which of the following is India’s first Credit Rating Agency?
e. None of these

4. Recently, RBI extends deadline for exchanging Pre – 2005 currency notes till ____________.
a. 31 December, 2015
b. 31 August, 2016
c. 30 April, 2016
d. 30 June, 2016
e. 31 December, 2016

5. Which among the following countries, developed world’s first ATM with Facial Recognition Technology?
a. US
b. China
c. Japan
d. Russia
e. India

6. Which among the following bank has won the Asian Banker Achievement Award 2015?
a. SBI
b. Bhartiya Mahila Bank
c. Bank of Baroda
d. Canara Bank
e. Reserve Bank of India

7. Who among the following player has become the first Indian footballer to score fifty International goals?
a. Sanam Singh
b. Sunil Chhetri
c. Hanuman Patel
d. Anwar Ali
e. I.M. Vijayan

8. Which of the following recently has been conferred with the prestigious Padma Vibhushan?
a. Dilip Kumar
b. Amitabh Bacchan
c. Naseerudin Shah
e. Both a & b
e. None of the above

9. Who among the following has been named as the Governor of the Year in the Central Banking Awards for 2015?
a. Raghu Ram Rajan
b. Janet Yellen
c. Ben Bernanke
d. Mark Carney
e. None of these

10. Under Sukanaya Samridhi Yojana, the parents can open bank accounts of their girl child who are under _________?
a. 12 years
b. 15 years
c. 10 years
d. 18 years
e. None of these


1. d
2. b
3. a
4. d
5. b
6. b
7. b
8. a
9. a
10. c
Join 40,000+ readers and get free notes in your email


Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com