GK Mania: Current Affairs & Banking Awareness

Dear Readers,
Today we are presenting you some important Current Affairs and Banking Awareness in GK Mania Session. From this session you may got similar questions in your upcoming IBPS Clerk Main and Andhra Bank PO Exams. Try to solve it.

GK Mania: Current Affairs & Banking Awareness

1. Recently, Union Cabinet approved setting up of six new Indian Institutes of Technology (IITs). Which of the following state did not get the IIT in the latest approval?
a. Jammu
b. Kerala
c. Karnataka
d. West Bengal
e. Andhra Pradesh


2. Where was the first India International Science Festival (IISF) held?
a. IIM-Delhi
b. IIM-Mumbai
c. IIM-Ahmedabad
d. IIM-Kharagpur
e. IIM-Bangalore

3. The first domestically developed electricity-powered aircraft known as RX1E was approved for production. Which country is producing the aircraft?
a. Japan
b. USA
c. China
d. Russia
e. Argentina

4. Recently, The Union Environment Minister Prakash Javadekar released the India State of Forest Report (ISFR) 2015. As per the report, India’s forest and tree cover has been increased by what square meters?
a. 5881 sq km
b. 6990 sq km
c. 8956 sq km
d. 7981 sq km
e. 5081 sq km

5. From which country India received its first uranium consignment of about 2730 tonnes?
a. Australia
b. Canada
c. France
d. Iran
e. USA

6. Who emerged winner in the 2014–15 Men's International Hockey Federation (FIH) Hockey World League Final?
a. Netherland
b. India
c. Australia
d. Pakistan
e. Belgium

7. Which of the following was appointed as the President and Managing Director of General Motors India will be effective from 1 January 2016?
a. Stefan Jacoby
b. Dan Akerson
c. Mary T. Barra
d. Arvind Sexana
e. Kaher Kazem

8. Which of the following state became the first state of India to join the Union Government’s Ujwal Discom Assurance Yojana (UDAY)?
a. West Bengal
b. Rajasthan
c. Bihar
d. Andhra Pradesh
e. Kerala

9. Which of the following city has issued its first-ever Red Alert on air-pollution ordering schools to close due to hazardous air quality?
a. Tokyo
b. Delhi
c. Beijing
d. New York
e. Kabul

10. Which of the following currency was included by International Monetary Fund (IMF) into its elite reserve currency basket?
a. French Franc
b. Indian Rupee
c. Chinese Yuan
d. Japanese Yen
e. German Deutschmark

ANSWER:

1. d
2. a
3. c
4. e
5. b
6. c
7. e
8. d
9. c
10. c

Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com