Fill in the Blanks - Double Blanks in a Sentence (50 Questions)

Hi readers,
Fill in the blanks is an important part of competitive exams. The knowledge of appropriate use of words and good command over vocabulary can help the candidates for solving such questions effectively. Today I am sharing 50 questions from previous exams :-
DOUBLE BLANKS IN  A SENTENCE

Directions (Q.No. 1-5) In each of the following sentences, there are two blank spaces. Below each sentence there are five pairs of words denoted by numbers (a), (b), (c), (d) and (e).  Find out which pair of words can be filled up in the blanks in the sentence in the sentence in the same sequence to make the sentence grammatically correct.
1) Most people are too __________ in their own lives to ________ much about the agonies of others.
a) absorbed, care
b) concerned, think
c) indulged, eradicate
d) involved, console
e) entangling, worry

2) Lawyers and doctors _________ that advertising will certainly ________ their profession adversely.
a) trust, damage
b) believe, affect
c) plead, escalate
d) argue, effect
e) contemplate, boost

3) Because the __________ leading to cancellation of flight were murky, the Minister appointed a Commission to ________ and report the matter.
a) staff members, undertake
b) decisions, decide
c) facts, underplay
d) events, camouflage
e) circumstances, investigate

4) Several plots __________   __________ in various television episodes.
a) screen, concurrently
b) televised, consequently
c) about, repeatedly
d) exhibit, frequently
e) demonstrate, violently prone

5) By _______ of their athletic activities, a few sportsmen are able to escape the pressures that living in __________ can create.
a) knowledge, affluence
b) way, prosperity
c) contract, adversity
d) virtue, poverty
e) order, vicinity

Directions (Q.No. 6-10) In each of the following sentences, there are two blank spaces. Below each sentence there are two blank spaces. Below each sentence there are five pairs of words denoted by letters (a), (b), (c), (d) and (e). Find out which pair of words can filled up in the blanks in the sentence in the same sequence to make the sentence grammatically correct and meaningfully complete.

6) Liberalization has removed all the legal ________ and ________ floodgates to multinational companies.
a)hurdles, awarded
b) barriers, opened
c) obstacles, guarded
d) manipulation, closed
e) battles, threw

7) The _________ on some of the towns has created _________ among the residence of the other part of the country.
a) attack, ambition
b) raid, awareness
c) bombardment, panic
d) spell, satisfaction
e) shower, dampness

8) ________ to the popular belief that every astrologer nurtures blind faith in fate, out astrologer believes in ________.
a) Contrary, action
b) According, thoughts
c) Bowing,  present
d) Proving, forecasting
e) Pointing, devotion

9) His ________ has yielded him that _______ fruit.
a) fate, undesirable
b) efforts, unwanted
c) action, viable
d) perseverance, desired
e) emphasis, expected

10) His _________ contribution to the Tsunami relief fund was __________ by his staff numbers.
a) meagre, admired
b) spontaneous, nullified
c) negligible, sanctioned
d) noteworthy, improved
e) generous, appreciated

Directions (Q.Nos.11-15) In each of the following sentences, there are two blank spaces. Below each sentrence there are five pairs of words denoted by numbers (a), (b), (c), (d) and (e). Find out which pair of words can filled up in the blanks in the sentence in the same sequence to make the sentence grammatically correct and meaningfully complete.

11) The _______ you work, the ________ for your prosperity.
a) more, best
b) least, best
c) harder, better
d) decent, brightest
e) better, brighter

12) Please do not _______ time on such _______ issues.
a) take, significant
b) spend, important
c) take, vital
d) waste, trivial
e) synchronise, insignificant

13) ________ you need a duplicate ration card, you must submit the ________ of your residence.
a) Should, proof
b) If, numbers
c) Had, guarantee
d) Do, number
e) Would, document

14) The chairman ________ that you should ________ your help to him to solve the riddles.
a) express, give
b) desires, extend
c) wanted, take
d) mentioned, assist
e) pointed, evolve

15) I shall not be able to ________ the meeting due to the ________ of our employees.
a) conduct, need
b) address, salary
c) run, absence
d) proceed, participation
e) attend, strike

Directions (Q.Nos.16-25) In each of the following sentences, there are two blank spaces. Below each sentrence there are five pairs of words denoted by numbers (a), (b), (c), (d) and (e). Find out which pair of words can filled up in the blanks in the sentence in the same sequence to make the sentence grammatically correct.

16) He _______ all his money _________.
a) squandered, wisely
b) deposited, prudence
c) expanded, notoriously
d) earned, decent
e) spent, foolishly

17) It was my ________ that ________ to the serious problems.
a) desire, brought
b) negligence, led
c) fault, lauded
d) mistake, subjected
e) decision, put

18) If you are ________ you can _______ any task effectively.
a) interested, avoid
b) diligent, perform
c) busy, accomplish
d) expert, prepare
e) able, neglect

19) Because he was _________ he left the party earlier and  _______ home.
a) tired, brought
b) precarious, approached
c) preoccupied, sent
d) ill, contacted

20) The present system is _________ and needs _________.
a) adequate, betterment
b) wrong, improve
c) defective, reforming
d) good, no change
e) excellent, improvement

21) An impartial person _________ others without any _________.
a) likes, reservation
b) judges, bias
c) blames, prudence
d) praises, point
e) wishes, malice

22) A dull student sometimes gets _______ marks than does a ________ students.
a) better, mediocre
b) good, better
c) more, brilliant
d) less, wiser
e) excellent, brilliant

23) Many people coming from villages ________ themselves so ________ that they don’t go back.
a) enjoy, immensely
b) earn, well
c) feed, much
d) strain, well
e) make, well

24) As I was his ________ companion, he naturally________ all his comments to me.
a) genuine, told
b) fond, contested
c) extreme, positioned
d) sole, addressed
e) best, executed

25) He expressed _________ for his hasty ________.
a) regret, told
b) pleasure, speech
c) repentance, movement
d) anguish, provocation
e) displeasure, win

Directions (Q.Nos.26-35) In each of the following sentences, there are two blank spaces. Below each sentence there are five pairs of words denoted by numbers (a), (b), (c), (d) and (e). Find out which pair of words can filled up in the blanks in the sentence in the same sequence to make the sentence grammatically correct and meaningfully complete.

26) More is __________ of conditions on the moon than _________ conditions on any other planet.
a) understanding, the
b) known, of
c) aware, of
d) informed, those
e) uncertain, all

27) The _______ before the Court prayed for _________ the appointment orders issued by the management.
a) writ, granting
b) application, posting
c) appeal, removing
d) petition, quashing
e) jury, dismissing

28) If ___________ are to  prove fruitful, there must not only be sincerity on each side, but there must also be __________ in the sincerity of the other side.
a) bargains, truth
b) quarrels, substance
c) treaties, belief
d) negotiations, faith
e) amalgamations, trust

29) Every ________ person is careful not to lose his ________.
a) quiet, power
b) cheerful, grief
c) balanced, temper
d) thoughtful, anxiety
e) generous, wealth

30) The Iron and Steel factory workers were not _______ with their low wages and the nonpayment of wages for last three months ________ frul to the flames.
a) good, put
b) satisfied, added
c) joyful, poured
d) pleased, sprinkled
e) unhappy, meant

31) The annual _________ of industrial products has risen ________ in the recent years.
a) output, enormously
b) outcome, hugely
c) outlay, paramount
d) outbreak, tremendously
e) decline, scarcely

32) Sneha looked very happy and _______ when she heard that her proposed scheme was __________ by the committee.
a) energetic, stalled
b) satisfied, rejected
c) elated, accepted
d) overwhelming, received
e) disconsolate, approved

33) Due to power failure, the room became so ________ that all of us were _______.
a) dark, frightened
b) deep, cautious
c) well-lit, enthusiastic
d) crowded, isolated
e) spacious, worried

34) He looked ________ but his dynamism was _________.
a) Handsome, slow
b) youthful, quick
c) fearful, apparent
d) pleasing, unexpected
e) aged, praiseworthy

35) Even though you get _________ by the first example, just try some of the ________ ones, but doesn’t give up.
a) enlightened, second
b) prepared, oncoming
c) beating, coming
d) confused, next
e) threatened, earlier

Directions (Q.Nos.36-45) In each of the following sentences, there are two blank spaces. Below each sentence there are five pairs of words denoted by numbers (a), (b), (c), (d) and (e). Find out which pair of words can filled up in the blanks in the sentence in the same sequence to make the sentence grammatically correct and meaningfully complete.

36) The residents on this island are so ________ that they don’t  _________ even their closest relatives.
a) callous, consider
b) hospitable, greet
c) uncivilized, recognize
d) indifferent, hurt
e) unreliable, welcome

37) Is there any ________ in worrying about whatever is ________ our control?
a) point, beyond
b futility, within
c) sense, under
d) use, above
e) harm, beside

38) He was so _________ in his prayer that he didn’t pay any ________ to our presence.
a) engrossed, remuneration
b) absorbed, heed
c) perfect, attention
d) careless, significance
e) indifferent, substance

39) The ________ reforms that are taking place in the global economic scenario are _________ as they are full of optimism.
a) exorbitant, unnecessary
b) colossal, unfavourable
c) drastic, disappoint
d) sweeping, unrealistic
e) positive, heartening

40) As he ________ the competition in favour of his opponent, all the efforts of his supporters became ________.
a) won, fruitful
b) contested, realistic
c) left, unrealistic
d) lost, furtile
e) canvassed, inconsequential

41) Since he accomplishes _______ in work, there is nobody to ________ with him.
a) desirability, cooperate
b) perfection, compete
c) accuracy, surmount
d) excellence, accompany
e) speed, quarrel

42) Everybody who can ________ to the fast growing operations will have ________ career prospects.
a) encourage, ample
b) invigorate, desirable
c) stick, minimal
d) resolve, negligible
e) contribute, excellent

43) I may not ________ with your view, but I can’t  be ________ enough to disapprove of your right to express.
a) cope, courteous
b) associate, impatient
c) agree, arrogant
d) concern, permissive
e) argue, intolerant

44) When stress _________ a healthy competition, it can actually be a __________ thing
a) subdues, marvelous
b) mars, haphazard
c) diffuses, haphazard
d) creates, good
e) converts, undesirable

45) His intelligence __________ in a better way when he is __________ with a problematic situation.
a) works, confronted
b) proves, faced
c) degenerates, beset
d) flourishes, suffered
e) activates, vulnerable

Directions (Q.Nos.46-50) In each of the following sentences, there are two blank spaces. Below each sentence there are five pairs of words denoted by numbers (a), (b), (c), (d) and (e). Find out which pair of words can filled up in the blanks in the sentence in the same sequence to make the sentence grammatically correct and meaningfully complete.

46) The _________ playing loud music has led the angry residents to this vicinity to file a police complaint and move court against the organiser’s lack of _________ for the people’s need for a peaceful neighbourhood.
a) peaceful, thought
b) abrupt, hope
c) incessant, consideration
d) fashionable, friendliness
e) intermittent, interpretation

47) The _________ of the chronic balance of payments deficit which has _________ the Finance Ministry under three Prime Ministers is very real.
a) temptation, reviled
b) understanding, menaced
c) impact, underestimated
d) obligation, blessed
e) dilemma, plagued

48) Britain for the present, is deeply __________ in economic troubles, and the economic future, and the economic future, heavily __________ look uncertain.
a) engrossed, responsive
b) ingrained, skeptical
c) saturated, enveloped
d) mired, mortgaged
e) Restrained, participative

49) Our constitution was based on the belief that the _________ free of ideas, people and cultures is essential to the _________ of  a democratic society.
a) selection,  concurrence
b) interchange, preservation
c) reversal, upholding
d) dissemination, congruence
e) distinction, design

50) As this country has become more _________ industrial and internationalized, it has, like all Western democracies, experienced a necessary increase in the _________ of the executive.
a) urbanized, role
b) objective, wealth
c) synthesised, efficiency
d) civilised, convenience
e) concretised, vision

Answers

1) a
11) c
21) b
31) a
41) b
2) b
12) d
22) c
32) c
42) e
3) e
13) a
23) a
33) a
43) c
4) a
14) b
24) d
34) e
44) d
5) d
15) e
25) a
35) d
45) a
6) b
16) 6
26) b
36) c
46) c
7) c
17) b
27) d
37) a
47) e
8) a
18) b
28) d
38) b
48) d
9) d
19) e
29) c
39) e
49) b
10) e
20) d
30) b
40) c
50) a



Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com