GK Question Bank February 2016

In a series of sharing useful study material for competitive exams, today I am sharing Current Affairs question bank for the month of February 2016.

 1) Which of the following new train services will be introduced by the Indian Railways? 
Ans. Humsafar, Tejas & UDAY

2) Which committee has been set up to consider ST status to six communities of Assam?
Ans. Mahesh Kumar Singla committee

3) Which of the following institute is the largest residential institute for the tribals in the world?
Ans. Kalinga Institute of Social Sciences (KISS)

4) Who has been appointed as the new chairman of the International Association of Athletics Federations (IAAF)? 
Ans. Rozle Prezelj

5) Which campaign has been launched by Twitter for women empowerment in India?
Ans. #PositionOfStrength

6) Which is the India’s first digital state?
Ans. Kerala

7) Who is elected as the new President of the Republic of Kosovo?
Ans. Hashim Thaci

8) Who has won 2015 FMSCI Motorsports Man of the Year Trophy? 
Ans. Armaan Ebrahim

9) Who is heading a five-member task force to rationalise central government staff?
Ans. Rajiv Kumar 

10) Santosh Trophy is related to which sports?
Ans. Football

11) Who has won the first All India Open Invitational Snooker Championship 2016?
Ans. Rahul Sachdev

12) The National Science Day is celebrated on which date in India?
Ans. February 28
13) Who has won 2016 Dubai ATP Tennis title?
Ans. Stan Wawrinka

14) Who has bagged the best sound award at the 63rd annual Golden Reel Awards 2016?
Ans. Resul Pookutty

15) Which is the best picture award winner at the 88th annual Academy Awards 2016?-
Ans. Spotlight 

16) Who has been appointed as the first Chairman of the Banks Board Bureau (BBB)?
Ans. Vinod Rai

17) India’s first IT co-operative UL CyberPark has been set up in which state?
Ans. Kerala

18) B K Garudachar, who died recently, was related to which sports?
Ans. Cricket

19) Who has been appointed as the Chairperson of the Governing Council of International Fund for Agriculture Development (IFAD)?
Ans. Dinesh Sharma

20) Who of the following NASA astronaut has visited India recently?
Ans. Sunita Williams

21) Who has been elected as the new President of FIFA?
Ans. Gianni Infantino

22) Who has been chosen for the Dinanath Mangeshkar award?
Ans. Sanjay Leela Bhansali

23) Which cricket team has won the 2015-16 season’s Ranji Trophy title?
Ans. Mumbai

24) Who has been honoured with the Aryabhata Award 2013?
Ans. Avinash Chander

25) According to Railway Budget 2016-17, which research organisation will be set up under Railways?

26) . India’s first rail-auto transportation and logistics hub will come up in which state?-
Ans. Tamil Nadu

27) Which city is the host for the 13th World Spice Congress (WSC)?-
Ans. Ahmedabad

28) Which state has launched ‘Niramaya’ scheme for distribution of free medicines?
Ans .Odisha

29) . The NDDB foundation for Nutrition (NFN) has launched the ‘Gift Milk’ initiative in which state?
Ans. Telangana 

30) The Muziris Heritage Project is the tourism project of which state of India?
Ans. Kerala

31) What is the name of the recently launched India’s first electric scooter?
Ans. S340

32) The Central Excise Day is observed on which date?
Ans. February 24
33) The world’s first fast-acting anti-rabies drug “RMAb” will be launched in which country?-
Ans.  India

34) Which bank has won the first ever Green Bond Pioneer Award 2016?-
Ans. Yes Bank 

35) Who has been conferred with the Germany’s prestigious ‘Cross of the Order of Merit’?-
Ans. Goverdhan Mehta

36) . Which company has bagged the Global CSR Excellence & Leadership Awards in the category of Best Environment-Friendly Project?
Ans. GVK Biosciences

37) Which cricketer has been appointed as the UNDP National Goodwill Ambassador For Youth in Bangladesh?-
Ans. Mashrafe Bin Mortaza

38) Who will become the first women umpire to officiate in the ICC World Twenty20 cricket?-
Ans. Kathleen Cross

39) . Nargol port is located in which state?-
Ans. Gujarat

40) Which country has won 2016 Trans-Tasman Trophy of Cricket?-
Ans. Australia
41) The Bhadla Solar Park is located in which state?-
Ans. Rajasthan
42) Which country will host 2016 Asia Ministerial Conference on Tiger Conservation?-
Ans. India 

43) The Khajuraho Dance Festival is celebrated in which state of India?-
Ans. Madhya Pradesh 

44) Which countries are participating in the naval Exercise IBSAMAR 2016?- Ans. Brazil, India and South Africa

45) Lalita Babar is associated with which sports-
Ans. Racing 

46) Which district has been declared as “Zero Landless District” by Kerala government?-
Ans. Kasaragod 

47) Who will be honoured with Lifetime Achievement Award at the International Film Festival of Prayag (IFFP)?-
Ans. Sagar Sarhadi 

48) Which of the following committee is related to rejuvenation of Godavari river?-
Ans. Deepak Naik committee

49) According to the latest Hurun Global Rich List, which city has become the new “Billionaire Capital of the World”?-
Ans. Beijing

50) Who has been appointed as the Director General (DG) of Indian Coast Guard (ICG)?-
Ans. Rajendra Singh

For any query, kindly comment.

Join 40,000+ readers and get free notes in your email


Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com