GK Question Bank - March 2016

Hi readers,
In a series of sharing useful study material for competitive exams, today I am sharing Current Affairs question bank for the month of March 2016.
gk march

1) Who has received the World Peace and Prosperity Foundation Award for the year 2016?
Ans. Mohammed Mahmood Ali 

2) On which date, the Indian Army Day is celebrated?
Ans. January 15

3) Who has been bestowed with the Mohammedan Sporting Club life-time membership?
Ans. Amitabh Bachchan

4) Which of the following organisations has won the National Award on e-Governance 2015-16 for launching the Universal Account Number (UAN)?
Ans. Employees’ Provident Fund Organisation 

5) The Nagjee International Club Football Tournament will be held in which state?
Ans. Kerala 

6) Jacob-Farj-Rafael, who passed away recently, was associated with which of the following events?
Ans. Indo-Pakistan war of 1971 

7) What is the name of the new crop insurance scheme approved by the union cabinet?
Ans. Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana

8) Which of the following cities is the host for the 66th Senior National Basketball Championship for Men and Women?
Ans. Mysuru 

9) Which of the following panels has been set up to study 7th Pay Commission’s recommendations? 
Ans. P K Sinha panel

10) Which of the following countries rated number one in A T Kearney’s 2016 Global Services Location Index (GSLI)?
Ans. India 

11) Who has honoured with the Danny Kaye Humanitarian Leadership award?
Ans. David Beckham

12) Which state has become the India’s first fully organic state?
Ans. Sikkim 

13) Alan Rickman, who passed away recently, was related to which field?
Ans. Actor

14)  Who has been conferred with the 2015 Sree Chithira Tirunal national award?
Ans. T.P. Sreenivasan 

15) Which state has been conferred with the 2014-15 Krishi Karman award?
Ans. Madhya Pradesh 

16) Which Indian state is set to fly the world’s largest tricolour on republic day?
Ans. Jharkhand

17) Who has been honoured with Neerja Bhanot Bravery award?
Ans. Subhashini Vasanth 

18) Who is the author of the book titled ‘Creating Leadership’?
Ans. Kiran Bedi 

19) How much cropped area in India is presently covered under crop insurance scheme?
Ans. 23% 

20) Which of the following organisations has published the 2016 World Development Report?
Ans. World Bank 

21) Which bank has launched India’s first start-up focussed bank branch?
Ans. State Bank of India 

22) Who has become the first Russian to be inducted into International Tennis Hall of Fame?
Ans. Marat Safin

23) Who have won the 2016 WTA Apia International title in the women’s doubles category?
Ans. Sania Mirza and Martina Hingis 

24) The 2016 Sahayog-Kaijin military exercise has been conducted between India and which country?
Ans. Japan 

25) Who has won the 2016 Pritzker Architecture Prize?
Ans. Alejandro Aravena

26) Who has won the 2015 Lorenzo Natali Media Prize in Asia and the Pacific amateur category?
Ans. Ankita Anand

27) Who has been selected for 2016 Prof MV Pylee Award?
Ans. Jancy James

28) Anil Ganguly, who passed away recently, was related to which field?
Ans. Filmmaker 

29) Which of the following organisations is providing loan for implementation of Neeranchal National Watershed Project?
Ans. World Bank 

30) Mabh Bihu festival is celebrated in which of the following states?
Ans. Assam 

31) Who has won the 2016 DSC Prize for South Asian Literature?
Ans. Anuradha Roy

32) Who has been elected as the first female President of Taiwan?
Ans. Tsai Ing-wen 

33) The theater festival ‘Nandi Natakotsavam’ is celebrated in which state?
Ans. Andhra Pradesh 

34) The Indira Gandhi Zoological Park (IGZP) is located in which state?
Ans. Andhra Pradesh 

35) What is the India’s GDP growth forecast for 2016 as per the United Nations (UN)?
Ans. 7.5% 

36) Who has won The Hindu Literary Prize 2015?
Ans. Easterine Kire

37) Who has been elected from India to the board of directors of the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)?
Ans. Dinesh Sharma 

38) The NITI Aayog has collaborated with which organisation for conducting a survey of manufacturing firms?
Ans. IDFC Bank

39) The Global Risks Report 2016 is published by which one of the following organisations?
Ans. World Economic Forum (WEF) 

40) The largest single-site solar power project in the world will come up in which Indian state?
Ans. Madhya Pradesh

41) What is India’s rank in the Global Talent Competitiveness Index (GTCI) 2015-16?
Ans. 89 

42) Which of the following European country has declared a state of economic emergency, recently?
Ans. France 

43) Ajit Chandila is related to which sports?
Ans. Cricket 

44) Who is the author of the book titled “She Will Build Him A City”? 
Ans. Raj Kamal Jha

45) Aroon Tikekar, who passed away recently, was related to which field?
Ans. Journalist

46) In which state, the 4th All India Police Archery Championship has started?
Ans. Nagaland

47) Burkina Faso, which is in news for terrorists attacks, is located in which part of the World?
Ans. Western Africa

48) What is the India’s economic growth forecast for current fiscal as per International Monetary Fund (IMF)?
Ans. 7.3% 

49) The Lalitpur Super Thermal Power Project is located in which state?
Ans. Uttar Pradesh

50) Lakshman Rao Mohite, who passed away recently, hails from which state?
Ans. Karnataka 


For any query, kindly comment.


Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com