GK Question Bank Mid March 2016

In a series of sharing useful study material for competitive exams, today I am sharing Current Affairs question bank for the month of March 2016 (1 to 15 March).
gk digest

Ques 1. 
Which Indian umpire has been promoted as the International Outdoor Umpire by the International Hockey Federation (FIH)? 
Ans. Nepoleon Singh

Ques 2. 
Which committee has been set up to consider ST status to six communities of Assam? 
Ans. Mahesh Kumar Singla committee

Ques 3. 
Who has won 2015 FMSCI Motorsports Man of the Year Trophy? 
Ans. Armaan Ebrahim

Ques 4. 
Who has been appointed as the new chairman of the International Association of Athletics Federations (IAAF)? 
Ans. Rozle Prezelj

Ques 5. 
Who has been chosen for the 2015 Bihari Puraskar? 
Ans. Bhagwati Lal Vyas 

Ques 6.
 The World Wildlife Day is observed on which date? 
Ans. March 3

Ques 7. 
India’s first Human Papillomavirus (HPV) vaccination programme has been launched by which state?
Ans. Delhi 

Ques 8. 
Which Indian has won the 2016 Windham-Campbell in the fiction category? 
Ans. Jerry Pinto 

Ques 9. 
The first Raisina Dialogue 2016 has been hosted by which union ministry? 
Ans. Ministry of External Affairs

Ques 10. 
Who will be conferred with the Lifetime Achievement honour at the 2016 Mahindra Excellence in Theatre Awards (META)? 
Ans. Ratan Thiyam

Ques 11.
 Martin Crowe, who died recently, was a cricketer from which country? 
Ans. New Zealand

Ques 12. 
What is the theme of the 2016 Zero Discrimination Day? 
Ans, Stand Out

Ques 13
What is the India’s position in the latest Global Energy Architecture Performance Index Report?
Ans. 90

Ques 14. 
Which of the following organisation has launched its first Uridashi Masala bonds? 
Ans. International Finance Corporation (IFC)

Ques 15.
Who will be conferred with the 47th Dadasaheb Phalke Award for the year 2015? 
Ans. Manoj Kumar

Ques 16. 
Exercise FORCE 18 has started in which city? 
Ans. Pune

Ques 17.
When will the Indian government set to digitally connect all post offices in rural areas in the country? 
Ans. March, 2017 

Ques 18.
Chapchar Kut festival is celebrated in which state? 
Ans. Mizoram

Ques 19.
Paramesh Krishnan Nair, who died recently, was related to which field? 
Ans. Film Industry

Ques 20. 
Who of the following Indian-American investor took charge as Alternate Executive Director at International Monetary Fund (IMF)? 
Ans. Sunil Sabharwal

Ques 21
The Muziris Heritage Project is the tourism project of which state of India?
Ans. Kerala

Ques 22. 
The world’s most expensive train station has been opened in which city? 
Ans. New York

Ques 23. 
Who has won Gold medal in the 50m pistol men event at the International Shooting Sports Federation (ISSF) World Cup 2016? 
Ans. Jitu Rai

Ques 24. 
The Setu Bharatam project has been launched for which purpose? 
Ans. To make all national highways free of Railway crossings 

Ques 25. 
What is the theme of the first National conference of Women legislators? 
Ans. Building Resurgent India

Ques 26. 
Who is the author of the book titled “Fixed! Cash and Corruption in Cricket”? 
Ans. Shantanu Guha Ray

Ques 27. 
The National Safety Day is observed on which date in India? 
Ans. March 4 

Ques 28
Which cricket team has won the 2015-16 Col CK Nayudu Trophy? 
Ans. Mumbai

Ques 29. 
Who has won Global Green Hero award at the 13th Annual Global Green USA pre-Oscar party? 
Ans. Stevie Wonder

Ques 30. 
Who has become the first woman to lead Indian Army contingent at a multi-national military exercise “Force 18”? 
Ans. Sophia Qureshi 

Ques 31. 
India’s first solar powered ferry will come up in which state? 
Ans. Kerala 

Ques 32. 
India’s first self cleaning smart toilets have been installed in which city? 
Ans. Chennai

Ques 33. 
Which organisations have launched Blue Dot hubs to boost protection for children and families on the move across Europe? 

Ques 34. 
Which company has become the BCCI’s official associate sponsor for next four years?
Ans. PepsiCo

Ques 35. 
Who has been chosen for Innovation Award 2016 for developing laterite based arsenic water filter?
Ans. Sirshendu De 

Ques 36. 
The National Special Olympic for special children was organized in which city?
Ans. Shimla 

Ques 37. 
How many times Indian cricket team has won Asia cup T20 trophy? 
Ans. 6 

Ques 38. 
Which team has won the 2016 Pro Kabaddi League (PKL) trophy?
Ans. Patna Pirates 

Ques 39.
Which of the following banks will become the India’s first Small Finance Bank (SFB)?
Ans. Capital Local Area Bank Ltd 

Ques 40
Raymond Tomlinson, who passed away recently, was related to which field?
Ans. Computer programming 

Ques 41. 
Who has been awarded 2015 Krutitava Smagra Samman?
Ans. Padma Sachdev 

Ques 42. 
The world’s longest all-women crew international flight has been operated by which airline?
Ans. Air India 

Ques 43. 
The “Mahila E-HAAT” has been launched by which union ministry
Ans. Ministry of Women and Child Development 

Ques 44. 
Germany will partner with India to develop which cities as smart cities?
Ans. Kochi, Bhubaneswar and Coimbatore 

Ques 45. 
What is the campaign theme of the 2016 International Women’s Day?
Ans. #PledgeForParity 

Ques 46. 
The 2016 BRICS Friendship Cities Conclave will be hosted by which city? 
Ans. Mumbai 

Ques 47. 
Which bank has launched iWork@home programme for its women employees? 
Ans. ICICI Bank 

Ques 48. 
Who has been conferred with the 2016 Mahindra Samriddhi Krishi Shiromani Samman? 
Ans. Amrita Patel 

Ques 49
Which organisation has released a report titled “Women at Work: Trends 2016”?
Ans. International Labour Organization (ILO) 

Ques 50. 
Who has won the 2016 WGC-Cadillac Championship? 
Ans. Adam Scott

==>> Download PDF

Join 40,000+ readers and get free notes in your email


Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com