Series : 10 Questions Repeated in the Exams

Series is an important chapter for competitive exams. In every exam you will find at least 5 questions from this chapter. Today I am sharing 10 questions that are repeated in the exams.
Series

Ques 1.

8 , 10 , 6 , 4 , 3 , ?
(a) 8
(b) 2
(c) 3.5
(d) 2.5
Ans 1. The difference between the numbers is  reduced by half  at each  step.
Series

Ques 2.

2, 6, 12, 20 , 30 , 42 ?
(a) 50
(b) 52
(c) 54
(d) 56
Ans 2. The difference between  the numbers in this series is increased by 2 at each step.
Series

Ques 3.

3, 5, 9, 15, 25, 41 , 67, ?
(a) 108
(b) 52
(c) 110
(d) 111

Ans 3. The difference  between  the number in this series  is the sum of two previous  differences .
Series
                            ( 2+4) ( 4+6) (6+10)(10+ 16) (16 +26)

Ques 4.

1, 6, 15, ? 45, 66 , 91
(a) 25
(b) 26
(c) 27
(d) 28
Ans 4. The difference between  the number in this  series is increased by 4 at  each step .
Series

Ques 5.

1 ,2 ,5 , 12 , 27 , 58 , 121, ?
(a) 246
(b) 247
(c) 248
(d) 249
Ans 5.  The sequence  in this series  is number into  2 plus  the numbers in natural  order starting . from 0.
Series

Ques 6.

4 , 9, 16 , 25 , 36, ?
(a) 47
(b) 48
(c) 49
(d) 64


Ans 6. The  number s in the  series are squares  of  numbers in natural order starting  from 2.

Ques 7.

3 , 8 , 15 , 24 , ? 48 , 63
(a) 30
(b) 32
(c) 35
(d) 36
Ans 7.  The numbers in this  series are the  squares  of numbers in natural order  minus  1 starting  from 2.
Series

Ques 8.

9 , 16 , 30 , 58, ?
(a) 104
(b) 114
(c) 116
(d) 118
Ans 8. The difference between  the number  is  doubled  at each step.
Series

Ques 9.

5, 14 , 41 , 86 , ?
(a) 149
(b) 123
(c) 157
(d) 131
Ans 9. The difference  between  the numbers is the  multiple of 9  with odd  numbers .
Series

Ques 10.

2, 11 , 7 , 16 , 12, ? 17 , 26
(a) 21
(b) 8
(c) 11
(d) 76
Ans 10.  The  sequence  in the series is  +9, -4 which is repeated .

Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com