Weekly GK Question Bank Capsule (3rd week of march)

Hello readers,
In a series of sharing useful study material for competitive exams, today I am sharing Current Affairs question Capsule for the 3rd week of March 2016 (16 to 22 March).
question bank
Spread your knowledge.

Ques 1. According to the IRCTC survey, which railway station has been named the cleanest in India?
Ans. Surat railway station 

Ques 2. Who is the newly appointed Governor of Central Bank of Bangladesh ?
Ans. Fazle Kabir

Ques 3. What is the Speed of tejas train ?
Ans. 130 km/hr

Ques 4. Stanislas Wawrinka related to which field ?
Ans. Tennis 

Ques 5. World No tobacco day observed on ?
Ans. 31st May

Ques 6. Chief election commissioner appointed by ?
Ans. President of India

Ques 7. Director of OSCAR winning film ?
Ans. Tom McCarthy

Ques 8. In Ranji Trophy, Mumbai beat which team in the final ?
Ans. Saurashtra

Ques 9. Where is FIFA headquarter situated ?
Ans. Zurich 

Ques 10. What is the Capital of Greece ?
Ans. Athens 

Ques 11. Aryabhatta Award conferred on ? 
Ans. Avinash Chander 

Ques 12. Vendanta Ltd. got auction in which state ? 
Ans. Chhattisgarh

Ques 13. India and Iran signed an agreement for in Chabahar Port development, situated on the Gulf of ? 
Ans. Oman 

Ques 14. Doppler Radar in which state ?
Ans. Odisha

Ques 15. Who is the Chairman of BBB ?
Ans. Vinod Rai

Ques. 16. 13th World Spice Meeting ?
Ans. Ahmedabad 

Ques. 17. Fiscal Deficit target 2016 – 17? 
Ans. 3.5%

Ques 18. Railway Budget total allocation ?
Ans. 1.21 lakh crore

Ques 19. The world’s first fully electric-powered double-decker bus has been launched in which country?
Ans. United Kingdom

Ques 20. What is the approximate contribution of real estate in India’s national GDP?

Ques 21. Who has become the youngest person to climb the Mt. Kangchenjunga base camp in Sikkim?
Ans. Suryassangyini Chaudhary

Ques 22. On the sidelines of Digital India and to bring transparency in Indian Railways, recently Railway Minister has launched how many applications?
Ans.  3

Ques 23. Which of the following two seas surround the Crimean Peninsula?
Ans. Black Sea and Sea of Azov

Ques 24. Recently, which neighbor of India passed a resolution to convert its Parliament into Constitutional Assembly?
Ans. Sri Lanka

Ques 25. Which state has become the India’s first fully organic state?
Ans. Sikkim

Ques 26. The 2016 Maritime India Summit (MIS) will be held in which city?
Ans. Mumbai 

Ques 27. Which of the following is the world’s largest cruise ship currently (in 2016)?
Ans. Harmony of the Seas

Ques 28. Who has won the 2016 Formula One Rolex Australian Grand Prix?
Ans. Nico Rosberg

Ques 29. Who is the winner of the first Noor Inayat Khan Prize for 2016
Ans. Geetakshi Arora 

Ques 30. Who has won the 2016 Swiss Open Grand Prix Gold badminton Men’s Singles tournament?
Ans. HS Prannoy

Ques 31. Which of the following biosphere reserve from India is included in the UNESCO’s World Network of Biosphere Reserves, recently?
Ans. Agasthyamala Biosphere Reserve 

Ques 32. What is the theme of the 2016 International Day of Forests?
Ans. Forests and Water 

Ques 33. The United Nations International Day of Happiness is celebrated on which date?
Ans. March 20

Ques 34. Gurmeet Singh is associated with which sports?
Ans.  Race walk

Ques 35. Who has been appointed as the advisor to the Khadi and Village Industries Commission (KVIC) for promotion of khadi within India and globally?
Ans. Ritu Beri 

Ques 36. Who has been conferred with the France’s Knight of the Legion of Honour?
Ans. Tikka Shatrujit Singh 

Ques 37. What percent of FDI is allowed under automatic approval route in the insurance sector?
Ans. 49% 

Ques 38. Bandipur National Park located in which state ?
Ans. Karnataka

Ques 39. Which state government has launched India’s first state-wide broadband project?
Ans. Andhra Pradesh
Ques 40. Which union ministry is hosting “The Everlasting Flame International Programme”?
Ans. Ministry of Minority Affairs 

Ques 41. Which is the first bank to commence the sale of Indian Gold Coin (IGC) in the domestic market?
Ans. Indian Overseas Bank 

Ques 42. Which organisation is providing loan support for “Madhya Pradesh Citizen Access to Responsive Services Project”?
Ans. World Bank (WB) 

Ques 43. Who is the author of the book titled “Gandhi: An Illustrated Biography”?
Ans. Pramod Kapoor 

Ques 44. Exercise Iron Fist 2016 has conducted by the Indian Air Force in which state?
Ans. Rajasthan 

Ques 45. The 2016 Global Bamboo Summit will be hosted by which city of India?
Ans. Indore 

Ques 46. Frank Sinatra Junior, who died recently, was a singer of which country?
Ans. United States 

Ques 47. World Sparrow Day is observed on which date?
Ans. March 20 

Ques 48. Who are the winners of 2015-16 Chameli Devi Jain Award? 
Ans. Priyanka Kakodkar and Raksha Kumar

Ques 49. Which is the national intelligence agency of Israel?
Ans. Mossad 

Ques 50. Fund allocated for AMRUT in Union Budget 
Ans. Rs. 7, 290 Crore 

Comment for any query...

Join 40,000+ readers and get free notes in your email


Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com