GK Weekly Question Bank: 16-22 April 2016

Hello readers,
In a series of sharing useful study material for competitive exams, today I am sharing Current Affairs weekly question Capsule for the month of April 2016.

Ques 1. Who among the following became the first ever Indian woman to qualify for Olympics in Gymnastics?
Ans. Dipa Karmakar 

Ques 2. Which State Government has made it mandatory to have a hologram on every alcohol bottle manufactured and sold in the state?
Ans. Maharashtra

Ques 3. Which airport has become the world’s first airport to completely operate on solar power?
Ans. Kochi Airport

Ques 4. The Regional Conference of North Eastern States on Child Adoption has been held in which city of India?
Ans. Shillong

Ques 5. Which village panchayat has been awarded as the best Panchayat in India?
Ans. Balamallupalli village of Telangana

Ques 6. The 2016 Islamic Summit Conference has been concluded in which country?
Ans. Turkey

Ques 7. Which private sector bank has become the first in India to open dedicated branch for startups? 
Ans. RBL Bank

Ques 8. Which Indian umpire has been recently promoted as umpire for International Hockey Federation (FIH)?
Ans. Durga Thakur

Ques 9. The Centre for Ganga River Basin Management and Studies (CGRBMS) has been launched in which city of India?
Ans. New Delhi

Ques 10. As per recently released Assocham-SREI report, which state has acquired the top position in Public-Private Partnership (PPP) projects across India? 
Ans. Uttar Pradesh

Ques 11. The Indian Army’s battle exercise ‘Shatrujeet’ was conducted in which district of India?
Ans. Bikaner

Ques 12. According to a report by World Bank, which of the following country has received largest sum through remittances in year 2015?
Ans. India

Ques 13. Who has won the 2016 Laureus World Sportsman of the Year Award?
Ans. Novak Djokovic

Ques 14. India has recently signed MoU to promote cooperation in the field of Traditional Medicine and Homoeopathy, with which country?
Ans. Mauritius

Ques 15. Who has been appointed as the new chairperson of National Monument Authority (NMA)?
Ans. Susmita Pande

Ques 16. The 2016 Retreat of the Supreme Court judges was held in which city of India?
Ans. Bhopal

Ques 17. Who is the author of the book “The Life and Death of Adolf Hitler”?
Ans. James Cross Giblin

Ques 18. The World Haemophilia Day is observed on which date?
Ans. April 17

Ques 19. “Twitter Seva” is to be launched by Union Government for which purpose?
Ans. For Start-Ups

Ques 20. Which of the following will be India’s first online interactive heritage portal?
Ans. Sahapedia

Ques 21. ‘Gram Uday Se Bharat Uday Abhiyan’ a nationwide campaign, was started from which city of India?
Ans. Mhow

Ques 22. “Twinning Network Program on Chemical Ecology” has been launched in which state of India?
Ans. Nagaland

Ques 23. Recently, India agreed to sign the Logistics Exchange Memorandum of Agreement (LEMOA) with which country?
Ans. United States

Ques 24. Recently, Ministry of Water Resources, has Signed an Implementation Agreement for Ganga Rejuvenation with:
Ans. German International Cooperation (GIZ)

Ques 25. POSCO Pratirodh Sangram Samiti (PPSS) is an active outfit in which state of India?
Ans. Odisha

Ques 26. The M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) is a light multiple rocket launcher from which country?
Ans. United States

Ques 27. The headquarters of World Anti-Doping Agency are located at:
Ans. Montreal, Canada

Ques 28. Which of the following companies has become the first to implement 85 per cent pictorial health warnings on both sides of their products?
Ans. Golden Tobacco Ltd

Ques 29. The first Maritime India Summit (MIS) was held at _?
Ans. Mumbai

Ques 30. Which country has won the Sultan Azlan Shah Cup for the year 2016?
Ans. Australia

Ques 31. Who has topped the Time’s poll of 100 most influential people?
Ans. Bernie Sanders

Ques 32. Which country has become the 189th member of the International Monetary Fund (IMF) and World Bank?
Ans. Nauru

Ques 33. Who is the author of the book “Framed As a Terrorist: My 14-Year Old Struggle to Prove My Innocence”?
Ans. Mohammad Aamir Khan

Ques 34. As per the recently released report by IT major Dell, which Indian city has been listed in the World’s 50 ‘future-ready economies cities’?
Ans. Delhi

Ques 35. Which of the following has won the Laadli Media & Advertising Award for Gender Sensitivity 2014-15 for “Films”?
Ans. Dum Laga Ke Haisha

Ques 36. “DEEP” web portal has been launched for the acquisition of short-term power by DISCOMs. What does ‘DEEP’ stands for?
Ans. Discovery of Efficient Electricity Price

Ques 37. Which Indian Air Force base has been renamed after former IAF chief Arjan Singh?
Ans. Panagarh

Ques 38. Who has been named as the International Boxing Association (AIBA) ambassador for Women’s World Championship?
Ans. Mary Kom

Ques 39. Super computer “Param Kanchenjunga” has been launched in which state of India?
Ans. Sikkim

Ques 40. Who has been chosen for the Wisden Almanack’s Cricketers of the Year 2015?
Ans. Jonathan Bairstow , Brendon McCullum & Ben Stokes

Ques 41. India’s first IT co-operative UL CyberPark has been set up in which state?
Ans. Kerala

Ques 42. Who of the following NASA astronaut has visited India recently?
Ans, Sunita Williams

Ques 43. Who has been appointed as the Chairperson of the Governing Council of International Fund for Agriculture Development (IFAD)? 
Ans, Dinesh Sharma

Ques 44. B K Garudachar, who died recently, was related to which sports?
Ans, Cricket

Ques 45. Who has won 2016 Dubai ATP Tennis title?
Ans. Stan Wawrinka

Ques 46. Which is the best picture award winner at the 88th annual Academy Awards 2016?
Ans, Spotlight

Ques 47. Who has bagged the best sound award at the 63rd annual Golden Reel Awards 2016?
Ans. Resul Pookutty

Ques 48. Who has been appointed as the first Chairman of the Banks Board Bureau (BBB)?
Ans. Vinod Rai

Ques 49. The National Science Day is celebrated on which date in India?
Ans. February 28

Ques 50. Which committee has been set up to consider ST status to six communities of Assam?
Ans. Mahesh Kumar Singla committee

For any query, kindly comment...


Join 40,000+ readers and get free notes in your email


Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com