GK Weekly Question Bank: 8-15 April 2016

Hello readers,
In a series of sharing useful study material for competitive exams, today I am sharing Current Affairs weekly question Capsule for the month of April 2016.

Ques 1. Which of the following districts has been recently renamed by the Haryana Government?
Ans. Gurgaon (
The Haryana Government has recently renamed Gurgaon district as “Gurugram district”)

Ques 2. “Maa Annapurna Yojna” has been launched in which state of India?
Ans. Gujarat

Ques 3. Which railway zone has become the largest freight loading railway zone of Indian Railways in FY 2015-16?
Ans. East Coast Railway

Ques 4. The International Day of Human Space Flight is observed on which day?
Ans. April 12

Ques 5. Who has won the 2016 Global Indian of the Year award?
Ans. Aishwarya Rai Bachchan

Ques 6. Which state government has recently launched “Food Entitlement Scheme”?
Ans. Jammu and Kashmir

Ques 7. Which interface has been launched by National Payments Corporation of India (NPCI) for next-generation mobile banking?
Ans. Unified Payments Interface

Ques 8. Who has been chosen for 2015 Saraswati Samman?
Ans. Padma Sachdev

Ques9. Which Indian Army Chief has been conferred with the Officer of the Legion of Honour, the highest French civilian distinction?
Ans. Joginder Jaswant Singh

Ques 10. Who has been appointed as the Director General of Bureau of Police Research & Development (BPR&D)?
Ans. Meeran Borwankar

Ques 11.The 2016 Asia Ministerial Conference on Tiger Conservation is to be held in which city of India?
Ans. New Delhi

Ques 12. Which country has successfully launched “SJ-10” a retrievable scientific research satellite?
Ans. China

Ques 13. Who will receive the Dadasaheb Phalke Film Foundation’s Best Actress of the Year award 2016?
Ans. Priyanka Chopra

Ques, 14. Who has won the 2016 UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize?
Ans. Khadija Ismayilova

Ques 15. Which of the following institutes has won the National Intellectual Property (IP) Award 2016?
Ans. Indian Institute of Technology (IIT), Kharagpur

Ques 16. Who is the author of the book titled “India’s War: The Making of Modern South Asia 1939-1945”?
Ans. Srinath Raghavan

Ques 17. The Colombo Port City project, will be developed by Sri Lanka and _?
Ans. China

Ques 18. Soni Chaurasiya, who recently broke the record of marathon dancing of 123 hours and 20 minutes, is associated with which dance form of India?
Ans. Kathak

Ques 19. Who has won the 2016 US Masters golf tournament?
Ans. Danny Willett

Ques 20. Who has won the 2016 International Boxing Federation heavyweight title?
Ans. Anthony Joshua

Ques 21. Whose birth anniversary will be celebrated on April 13, 2016 at the UN headquarters?
Ans. B R Ambedkar

Ques 22. The Mullaperiyar Dam has been a subject of controversy between which two states?
Ans. Kerala & Tamil Nadu

Ques 23. The headquarters of the Confederation of Indian Industry (CII) are located at:
Ans. New Delhi

Ques 24. What is “doda post”, which has been frequently making news?
Ans. It is a drug made of poppy husk

Ques 25. As per figures for 2014-15, which of the following is the correct order of states with their Gross State Domestic Product (GSDP)?
Ans. Maharashtra>Uttar Pradesh>West Bengal>Gujarat

Ques 26. The Group of Seven (G-7) summit for the year 2016 is to be held in which country?
Ans. Japan

Ques 27. Farzad B gas field is located in which of the following country?
Ans. Iran

Ques 28. “Mission Bhagiratha” is the prestigious water grid project in which state of India?
Ans. Telangana

Ques 29. The RV Easwar Committee gave recommendations on:
Ans. simplification of income tax laws

Ques 30. Who among the following is popularly known as “Krishi ka Rishi”?
Ans. Subhash Palekar

Ques 31. Which committee has been recently constituted to monitor Government Advertisements?
Ans. B B Tandon committee

Ques 32. Which Indian-origin scientist has been recently selected for NASA’s Innovative Advanced Concepts (NIAC) programme?
Ans. Ratnakumar Bugga

Ques 33. Which state has become the first Indian state to pass Land Title Bill?
Ans. Rajasthan

Ques 34. India’s first Metrino Pod project will come up in which city?
Ans. Gurgaon

Ques 35. Who is the author of the book titled “A State in Denial – Pakistan’s Misguided and Dangerous Crusad”?
Ans. B.G. Verghese

Ques 36. Who has been conferred with UK’s prestigious Founders Award 2016?
Ans. Mother Teresa

Ques 37. “Zarb missile” has been successfully test fired by which country?
Ans. Pakistan

Ques 38. “Shaheen Eagle 2016” is a joint airforce drill between which two countries?
Ans. Pakistan and China

Ques 39. Who among the following has won the American’s world International Boxing Federation (IBF) title?
Ans. Briton Anthony Joshua

Ques 40. Puttingal Temple is located in which state of India?
Ans. Kerala

Ques 41. What is the theme of 2016 World Health Day (WHD)?
Ans. Beat Diabetes

Ques 42. Which country has won the 2016 Asian Nations Cup Chess tournament?
Ans. India

Ques 43. The 2016 International Conference on the “Zero” was recently hosted by which country?
Ans. France

Ques 44. Who is the newly appointed Prime Minister of Iceland?
Ans. Sigurdur Ingi Johannsson

Ques 45. Which Union Ministry has recently launched the International Standard Book Number (ISBN) portal?
Ans. Ministry of Human Resource Development

Ques 46. Who has been crowned as the FBB Femina Miss India World 2016?
Ans. Priyadarshini Chatterjee

Ques 47. Which of the following has become the first entity to receive approval from the Reserve Bank of India (RBI) to start a payments bank?
Ans. Airtel M Commerce Services

Ques 48. The 2016 National Tribal Carnival will be held in which city of India?
Ans. Delhi

Ques 49. The first-ever North East-ASEAN Business Summit was hosted by which city of India?
Ans. Imphal

Ques 50. Who has been appointed as the new chairman of NASSCOM?
Ans. CP Gurnani


For any query, kindly comment…





Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com