Current Affairs Question Bank : 7 to 13 May 2016

Hello readers,
In a series of sharing useful study material for competitive exams, today I am sharing Current Affairs question Capsule for the 1st week of May 2016 (1 to 7 March).
Spread your knowledge.

Ques 1. What is the theme of 2016 World Asthma Day (WAD)?
Ans. You Can Control Your Asthma

Ques 2. Who has won the award for Best Child Artist at the 63rd National film awards 2015?
Ans. Gaurav Menon

Ques 3. “Chandranna Bima Yojana” has been launched by which state government of India?
Ans. Andhra Pradesh

Ques 4. Which Indian professor has been recently elected as one of the Fellows of the Royal Society (FRS) of London?
Ans. Sriram Ramaswamy

Ques 5. The Manas Wildlife Sanctuary is located in which state of India?
Ans. Assam

Ques 6. What is the India’s growth forecast for 2016 as per latest report by the International Monetary Fund (IMF)?
Ans. 7.5%

Ques 7. Which football club has won the 2016 English Premier League (EPL)?
Ans. Leicester City

Ques 8. Who is the author of the book “Politics of the United Nations Peacekeeping Operations”?
Ans. Yeshi Choedon

Ques 9. The United Nations’ World Press Freedom Day is observed on which date?
Ans. May 3

Ques 10. Who has won the 2016 Formula 1 Russian Grand Prix?
Ans. Nico Rosberg

Ques 11. Which committee has been constituted to monitor the functioning of the Medical Council of India (MCI) for at least a year?
Ans. R.M. Lodha committee

Ques 12. Which Indian scholars have been honoured with the Mongolia’s highest civilian award “North Star”?
Ans. Lokesh Chandra and Mansura Haider

Ques 13. Who is the author of the novel “The Slashed Canvas”?
Ans. Deb Sanjoy Dutta

Ques 14.  Chinnar Wildlife Sanctuary (CWS) is located in which state of India?
Ans. Kerala

Ques 15. Which hockey team has won the 2016 Senior Men’s National Hockey championship?
Ans. Railway Sports Promotion Board

Ques. 16. . What is the tagline of recently launched Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY)?
Ans. Swachh Indhan, Behtar Jeevan

Ques. 17. Who has won the 2015 Women’s World Open Squash Championship?
Ans. El Sherbini

Ques 18. What is the India’s position in the exports of fake goods globally, as per new study by the Organisation Economic Cooperation and Development (OECD) and the European Union’s Intellectual Property Office?
Ans. Fifth

Ques 19. Who among the following has been nominated by BCCI for the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award for year 2016?
Ans. Virat Kohli

Ques 20. Who is the newly appointed secretary of Ministry of Information and Broadcasting (I & B)?
Ans. Ajay Mittal

Ques 21. Which high court of India has termed reservation in promotions in the state as unconstitutional?
Ans. High Court of Madhya Pradesh

Ques 22. SIDBI has recently signed MoU with which SAARC regional centre for mutual cooperation and collaboration?
Ans. SAARC Development Fund (SDF)

Ques 23. Which Indian-American journalist has won the 2016 Edgar A Poe award?
Ans. Neela Banerjee

Ques 24. What is theme of 2016 International Labour Day?
Ans. Celebrating the international labour movement

Ques 25. Bhitarkanika Wildlife Sanctuary is located in which state of India?
Ans. Odisha

Ques 26.\ Which country is hosting the ADMM-Plus Exercise on Maritime Security and Counter Terrorism (Ex MS & CT)?
Ans. Brunei

Ques 27. The book “Great Acceleration: How the World is Getting Faster, Faster” is authored by whom?
Ans. Robert Colvile

Ques 28. Which state is set to become India’s first state to make all of its urban areas ‘Open Defecation Free’ by October 2016?
Ans. Andhra Pradesh

Ques 29. “UJALA”, the National LED programme has been recently lauched in which city of Madhya Pradesh?
Ans. Bhopal

Ques 30. Which is India’s first Scorpene-class submarine which was recently launched for sea trials?
Ans. INS Kalvari

Ques 31. Pradhan Mantri Ujjwala Yojana will be launched from which district of India?
Ans. Ballia

Ques 32. World’s first graphene electronic paper has been developed by which country?
Ans. China

Ques 33. Which state government has recently declared 10% reservation quota for Economically Backward Classes (EBCs) in general category?
Ans. Gujarat

Ques 34. India has recently signed MoU with which country to provide $100 million credit line for infrastructure fund?
Ans. Papua New Guinea

Ques 35. Who has won the 2016 Civicus Nelson Mandela Graca Machel Innovation Award in individual activist category?
Ans. Tabassum Adnan

Ques 36. ho has been appointed as the new Director General (DG) of Railways Protection Force (RPF)?
Ans. Surender Kumar Bhagat

Ques 37. Who is the author of the book “Param Vir: A War Diary”?
Ans. Manju Lodha

Ques 38. ‘Adi Praman’, an online app, has been launched by which state government of India for tribal caste validity certificate ?
Ans. Maharashtra

Ques 39. Which mobile app has been launched to inform traders, exporters and importers about Customs Rules of India?
Ans. Indian Customs- Guide to Travellers

Ques 40. Kerala-IMA (Indian Medical Association) has recently partenered with which international organisation to promote safe health practices?

Ques 41. Who is the author of the book “No Time to Pause”?
Ans. Pavithra Ramesh

Ques 42. Who has been honoured with the 2016 Red Ink Life Time Achievement Award for journalism?
Ans. T.N. Ninan

Ques 43. Which country’s bank note has won the 2015 IBNS Bank Note of the Year Award?
Ans. New Zealand’s $5 polymer note

Ques 44. Which of the following Indian Naval Ships (INS) have been decommissioned at the Naval Dockyard in Mumbai?
Ans. INS Nipat and INS Veer

Ques 45. Which Indian personality has been invited to address joint session of United States Congress?
Ans. Narendra Modi

Ques 46. What is the India’s rank in global doping report for year 2014 by World Anti-Doping Agency (WADA)?
Ans. Third

Ques 47. The International Dance day is observed on which date?
Ans. April 29

Ques 48. Which Indian personality will be bestowed with the Japan’s second highest national decoration “The Order of the Rising Sun, Gold and Silver Star”?
Ans. N K Singh

Ques 49. The Almatti Dam is a hydroelectric project on which river?
Ans. Krishna

Ques 50. Recently, National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has entered into a collaboration with which country for the programme ‘Soil Protection and Rehabilitation for Food Security’?
Ans. Germany

For any query, kindly comment... 

Join 40,000+ readers and get free notes in your email


Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on