Mixed Aptitude Quiz - 13 ( For SBI Clerical 2016 )


Ques 1.

If I had walked 1 km/hr faster, I would have taken 10 minutes less to walk 2 km. Find the speed of my walking ?



Solution :

2/x  - 2/x+1 =10/60

==> X = 3 kmph


Ques 2.

In a tank water is falling with same rate. Before 5 minute water was 91 liter and after 11 minute water was 139 liter. What is the value of water currently in tank?

Solution :

139-91=48/16=3 lit/min

==> 91+3(5)= 106


Ques 3.

The avg of 11 players of a cricket team is decreased by 2 months when two of them replaced by 17years and 20 years by 2 reserved players .find avg age of reserved players?

Solution :

11*2= 22mnths
37*12-22=422
422/2=211/12= 17yrs 7 mnths



Ques 4.

The average score of a cricketer for ten matches is 38.9 runs. If the average for the first six matches is 42, then find the average for the last four matches ?

Solution:

Average for 10 matches = 38.9
Average for first six matches = 42
Average of last four matches = ?
Total sum of last 4 matches = (10 * 38.9) - (6 * 42)
= 389 - 252
= 137
Average = 137 / 4
= 34.25

Ques 5.

Monish is on tour and he has Rs 360 for his expenses. If he exceeds his tour by 4 days he must cut down daily expenses by Rs 3. Find the number of days of Monish′s tour program ?

Solution :

Let Monish under takes a tour of x days.
Then, expenses for each day = 360x
360 / (x + 4) = (360 / x) - 3
360 / (x + 4) = (360 - 3x ) / x
360x = (x + 4) (360 - 3x )
360x = 360x - 3x2 + 1440 - 12x
3x2 + 12x - 1440 = 0
3 (x2 + 4x - 480) = 0
x2 + 4x - 480 = 0
(x - 20) (x + 24) = 0
x=20 and - 24
x = 20 days

Ques 6.

 A tank is connected to both inlet and outlet pipes . Individually an inlet pipe can fill the tank in 7 hrs and outlet pipe can empty it in 5 hrs.If all pipes are kept open it takes 7 hrs to empty a completely filled in tank.If total no of pipes are 11 how many of these are inlet pipes ?

Solution :

Let Number of inlet pipes X

(11-x)/5  -x/7=1/7

==> X= 6 

Ques 7.

Aswin can cover a distance in 1hr 24 min by covering 2 / 3 of the distance at 4 kmph and the rest at 5 kmph. Find the total distance ?

Solution:

Let total distance be D.
Distance travelled at 4 kmph speed = (2 / 3) of D
Distance travelled at 5 kmph speed = (1 - (2 / 3))D
= (1 / 3) D
Total time =1 hr 24 min
= (60 + 24) min
= 84 / 60 hr
= 7 / 5 hr
Time = Distance / Speed
7 / 5 ={ ((2 / 3) D) / 4 } +{ ((1 / 3) D) / 5 }
7 / 5 = 14D / 60
60 (7 / 5) = 14D
84 = 14D
D = 84 / 14
D = 6 km

Ques 8.

Speed of a boat in standing water is 14 kmph and the speed of the stream is 1.2 kmph. A man rows to a place at a distance of 4864 km and comes back to the starting point. Find the total time taken by him ?

Solution :

Speed downstream = (14 + 1.2)
= 15.2 kmph
Speed upstream = (14 - 1.2)
= 12.8 kmph
Total time taken = (4864 / 15.2) + (4864 / 12.8)
= 320 + 380
= 700 hrs




Ques 9.

A trader buys goods at 20% discount on marked price.If he wants to make a profit of 25% after allowing a discount of 20% by what per cent should his marked price be greater than the original marked price ?

Solution :

marked price -100

Selling Price -100*80/100=80

80*125/100=100

New Marked price=100*100/80=125

Difference = 125-100=25


Ques 10.

50 g of an alloy of gold and silver contains 80% gold (by weight). The quantity of gold, that is to be mixed up with this alloy, so that it may contain 95% gold, is

Solution :

    5%------10
100%-----200

==>200-50=150


Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com