## Ques 1.

A policeman saw a thief at a distance of 250 mts.when police start to chase the thief also running. The speed of thief is 13 km/hr and police is 15 km/hr .how much distance left after 6 min?

**Solution :**

==>Relative Speed = 15-13= 2 kmph

it means it travel 2000m in 60 minutes

2000 ----- 60 min

X ----- 6 min

==> X = 200

Distance Left = 250-200 = 50m

## Ques 2.

A work can be completed in 12 days when 2 men, 3 women and 6 children work together. Also when 4 women and 8 children work together, the same work gets completed in 18 days. In how many days 2 men can complete the same work?

**Solution :**

2men + 3 women +6children = 12 days

4women + 8 children = 18 days

L.C.M of 12, 18 = 36

Efficiency of 2men + 3 women +6 children = 36/12 = 3 --(i)

Efficiency of 4women + 8 children = 36/18 = 2

3women + 6 children = 3/2 --(ii)

from (i) and (ii)

2men = 3 - 3/2 = 3/2

2men completed in = 36/(3/2) = 24 days

## Ques 3.

A can do a work in 10 days,B in 15 days. they work for 5 days. rest is done by c in 2 days. if they get 1500 for this work then daily wage of B+c is?

**Solution :**

5/10 + 5/15 + 2C = 1

C = 1/12

B + C = 3/20

1 = 1500

3/20 = 225

## Ques 4.

Two containers of equal sizes are filled with the mixture of two variety rice. The proportion of two varieties in first container is 2:3 and the proportion of two varieties in second container is 5:9. The content of the two containers are emptied into another container and the quantity of mixture in new container is 280 kg. What is the quantity of variety 1 rice in the new container?

**Solution :**

2/5+5/14=53/70

3/5+9/14=87/70

53:87

53/140*280=106

## Ques 5.

A man buys a Radio valued at 36000. He pays 12000 at once and rest 18 months later on which he is charged simple interest at the rate of 6% p.a. Find the total amount he pays for t.v.

**Solution :**

12000 paid

Remaining is 24000

24000*6*18/100*12 = 2160

36000+2160 = 38160

## Ques 6.

The avg weight of 42 students of class was 52.5. After 8 new students joined in the class , its average weight increased by 1.44kg .what is average of weight of 8 students?

**Solution :**

Total age of 8 members = (8*52.5)+(50*1.44)=492

average weight of 8 members = 492/8 = 61.5

## Ques 7.

station A for station B on a parallel track at an average speed of 120 km/h. How far from A, is the another train expected to overtake the first train?A train left from station A for station B at 4 pm at an average speed of 80 km/h. At 8 pm, another train also had left from

**Solution :**

120-80 = 40

Nd 80 km/hr se 320 km in 4 hr

320/40 = 8 hr...

320 + 8*80 = 960

## Ques 8.

A is as much younger than B as he is older than C.If the sum of age of B and C is 52,then find the present age of A.

**Solution :**

B-A=A-C

B+C =2A

52 = 2A

A = 26

## Ques 9.

The cost of a car is 400% greater than the cost of a bike. If there is an increase in the cost of the car is 15% and that of bike 20%. Then the total increase in the cost of the 5 cars and 10 bikes is:

**Solution :**

Bike - X

Car - 5x

Bike price = 1.2X

Car price = 5.75X

Initial total cost of 5 cars and 10 bikes,

= 25X+10X = 35X

New cost,

= 28.75X+12x = 40.75X

(5.75X*100)/35 = 16(3/7)%

## Ques 10.

Monish is on tour and he has Rs 360 for his expenses. If he exceeds his tour by 4 days he must cut down daily expenses by Rs 3. Find the number of days of Monish′s tour program ?

**Solution :**

360/X+4 = (360/X) -3

==> X=20

*NABARD Grade A and B Study Material by Ramandeep Singh - Download here*### Oliveboard Test Series(Recommended)

####
*Bank Exams Today Notes*

*Bank Exams Today Notes*

## 0 comments:

## Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com