Mixed Aptitude Quiz - 16 ( For SBI Clerical 2016 )

Ques 1.

A man undertakes to do a certain work in 150 days. He employs 200 men. He finds that only a quarter of the workis done in 50 days. The number of additional men that should be appointed so that the whole work will befinished in time is 


Solution :

200*50/ (1/4) = M*100/(3/4)

==>M=300

Additional members = 300-200

Ques 2.

The respective ratio between the side of a square and the diameter of circle is 3:10.If the circumference of the circle is 220m .what is the area of the square ?

Solution :

2*22/7 * r =220
==>r =35
==>D=70

10-----70
3------ ?

==>side square = (70*3)/10=21m
Area of square = 21*21=441m^2

Ques 3.

Two cars (A and B) started from the same point at the same time In opposite directions (one towards north and other towards south). Car A travelled a distance of 122 km in 5 hours. If the speedof Car B is 8.5 m/s, what is the distance between them after 3 hours ?

Solution :

122/5 = 24.4*3 = 73.2

8.5*18/5 = 30.6*3 = 91.8

73.2+91.8 = 165


Ques 4.

By selling 1 dozen ball pens, a shopkeeper earned theprofit equal to the selling price of 4 ball pens. His profitper cent is

Solution :

4/8*100=50%



Ques 5.

A dishonest dealer professes to sell his goods at the cost price but uses a false weight of 850 g instead of 1 kg. He gain percent is ?

Solution :

(1000-850)/850 =3/17*100

==>300/17 =17

Ques 6.

8  10  23  73   297   ?

Solution :

8*1+2=10
10*2+3=23
23*3+4=73
73*4+5=297
297*5+6=1491


Ques 7.

In how many ways can the letters of the word "IMAGINARY "be arranged in such a way that all the vowels never come together? 

Solution :

[ 9! / 2!*2! ]- [ 6!*4! / 2!*2! ] =86400

Ques 8.

A certain sum of money is divided between Ram and Manohar in ratio 14:9 respectively. If ram's share is 3265 more than Manohar's share, find the sum of money that was divided among them ?

Solution :

Ratio = 14:9

Difference = 14-9

5 parts -------3265

23 parts ------ ?

Total sum = (3265*23)/5 = 15,019

Ques 9.

The respective ratio between X and Y is 6:5 . If X is increased by 25% and Y is increased by 15%.What is the new respective ratio between X and Y ?

Solution :

Ratio =X: Y=6:5

Assume its 600 : 500

After increasing X = 600+150=750
After increasing Y = 500+75=575

new ratio = 750:575 = 30:23

Ques 10.

6 boys and 6 girls sit in a row at random.The probability that all the girls sit together is?

Solution :

= >7! * 6! /12! =  1/132



Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com