Mixed Aptitude Quiz - 17 ( For SBI Clerical 2016 )


Ques 1.

A boat running upstream takes 528 min to cover a certain distance, while it takes 240 min to cover the same distance running downstream. What is the ratio between the speed of boat and speed of the water current, respectively.


Solution :

==>(528+240 ) : (528-240) = 768 : 288

ratio = 8:3


Ques 2.

The population of a village is 5500.if the number of males increases by 11% and the number of females increases by 20% ,then the population becomes 6330.find the population of females in the town?

Solution :

m + f = 5500 --(i)

111m + 120f = 633000 --(ii)

solve (i) and (ii)

female = 2500

Ques 3.

The cash down value of an article is 12500. It can be brought at credit 14300 payable one year hence at 10% per annum. The trader gets a profit of?

Solution :

profit = (14300*100/110) - 12500 
=500

Ques 4.

 A batsman played three matches in a tournament. The ratio of the score of 1st to 2nd match was 8:9 and that of the score of 2nd to 3rd match was 3:2. The difference between the 1st and the 3rd match was 16 runs. What was the batsman's average score in all the three matches?

Solution :

1st:2nd:3rd=24x:27x:18x=8x:9x:6x

8x-6x=2x=16runs
==>x=8

8×8=64
8×9=72
8×6=48

Average = 64+72+48=184/3

Ques 5.

Gopi and Raj started a business by investing Rs 5,000 and Rs 6,000 respectively. After 9 months, their friend Syam joined them with Rs 12000. At the same time, Gopi and Raj withdrew Rs 1,000 each. If at the end of year Gopi and Syam together received Rs  12,250 as their share from the total profit, then what is the total profit?

Solution :

5000*9 + 4000*3 : 6000*9 + 5000*3 : 12000*3
=19 : 23 : 12

So [(23+12)/54]*x = 12,250

Solve, x = 18,900


Ques 6.

Rakesh sold an item for Rs 8,400/- and incurred a loss of 25%. At what price should he have sold the item to have gained a profit of 40%?

Solution :

75%------ 8400
140%-----  x

==>X= 15680

Ques 7.

The respective ratio between base and height of a triangle is 7:9. The area of the triangle is 504 sq.m . What is measure of the diagonal of a square whose side is equal to the base of triangle ?

Solution :

Area = 504
Area = 1/2 * b * h = 1/2 * 7x * 9x =1/2* 63 * X^2

==> 1/2 * 63 X^2 = 504
==>X=4

Base = 7 *4 = 28 

Diagonal of square = √2 a = √2 * 28 


Ques 8.

What must be added to 3/7 to get 57/14 ?

Solution :

3/7 + X = 57/14
==>X = 51/14

Ques 9.

9  33  105   321  ?   2913 

Solution :

Difference of numbers

33-9= 24

105-33=72

321-105 =216

Difference is multiplied by 3

Next Difference must be 216*3 = 648

Next Number = 648+321= 969


Ques 10.

What sum of money will amount to Rs.6899.20 at 12% per annum in two years, interest being compounded annually ?

Solution :

For two years formula 2 (A)+1(B) = Compound Interest(C.I)

A = rate = 12
B= 12% of 12= 1.44

C.I = 2(12)+1(1.44)=25.44

Assume P = 100 

Now Total Amount give = 6899.20

Total Amount = 100 +25.44=125.44

125.44% ----- 6899.2

100%  ---------- X

P = 5500



Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com