Mixed Aptitude Quiz - 18 ( For SBI Clerical 2016 )

Ques 1.

A reduction of 20% in the price of ghee enables a person to get 5.2 kg more for 130Rs. What is the original price of ghee per kg ?

Solution :

130*20/100=26/5.2=5

==>5*100/80=6.25

Ques 2.

A container contains 80 litres of milk , From this container 16 litres of milk was taken out and replaced by water . This action was repeated one more time. What is the amount of milk in container after second replacement?

Solution :

Remaining solution = initial quantity (1 - (taken quantity/initial quantity))^ number of times

Remaining quantity= 80(1-(16/80))^2 = 51.2 liters

Ques 3.

A card is drawn from a pack of playing cards, what is the probability of getting either a black or a black queen?

Solution :

= (26C1+2C1)/52C1

= 14/26=7/13

Ques 4.

The square of a number is greater than 22 times the same number by 48. What is the number ?

Solution :

X^2 = 22X+48

==> X^2-22X-48=0
==>X=24


Ques 5.

The average weight of 32 students of a class was 48.5kg. After 10 new students joined the class, its average weight increased by 2.75kg. What is the average weight of 10 new students who joined the class?

Solution :

Total Weight of 10 members = (2.75×32) + (51.25×10)

Average Of weight of 10 members = 600.5/10=60.05kg


Ques 6.

A shopkeeper bought two varieties of rice , the first 20kgs at Rs 30 per kg and the other 25kgs at Rs 36 per kg .After mixing the two varieties of rice , at what should he sell the mixed to gain 20% profit ?

Solution : 

==>(30*20)+(30*25)/45=100/3


100% ------ 100/3

120% ------   X

Selling Price = 40


Ques 7.

A boat can travel 12.6km DownStream in 18 minutes and 8.25km upstream in 15 minutes. What is the speed of the current ?

Solution :

DownStream speed = (12.6*60)/18=42kmph

Upstream Speed = (8.25*60)/15 = 33kmph

speed of current = (42-33)/2 = 4.5kmph

Ques 8.

18  14  12  4  2  ?

Solution :

18-14=4
14-12=2
12-4  = 8
4-2    = 2

2-X   = 12
  X = -10

Answer = -10

Ques 9.

At a discount of 10% of the entire purchase Ram could have bought 1 more kg of sugar by paying only 5% of the original amount more. How many kilograms of sugar has Ram bought?

Solution :

CP = 100

After 10% discount= 100*90/100% = 90

Now he pays 5% more on actual selling = 100*105% = 105

1kg cost = (105-90) = 15

Total kgs = 90/15 = 6kgs


Ques 10.

I. 2x^2-11x+12=0 II. 2y^2-17y+36=0

Solution :

2x^2-11x+12
=>x=3/2,4

2y^2-17y+36
=> y=4,9/2

x ≤  y


Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com