Mixed Aptitude Quiz -19 ( For SBI Clerical 2016)


Ques 1.

Two mixtures A and B contain milk and water in the ratio 2:5 and 5:4 respectively. How many gallons of A must be mixed with 90 gallons of B so that the resultant mixture contains 40% milk.?


Solution :

(50+2x)/(40+5x) = 40/60

==> 150+6x = 80+10x
==> X = 70/7

A mixture = 2x+5x =7x = 70*7/4=122.5 gallons


Ques 2.

A bank offers 5% compound interest calculated on half-yearly basis. A customer deposits Rs. 1600 each on 1st January and 1st July of a year. At the end of the year, the amount he would have gained by way of interest is?

Solution :

1600*2.5%=40
1640*2.5%=41
1600*2.5%=40

Total Interest = 121


Ques 3.

Profit after selling a commodity for Rs524 is the same as loss after selling it for Rs.452. The cost price of the commodity is ?

Solution :

(524+452)/2=488

Ques 4.

 In a mixture of milk and water 270 l, there is milk and water in ratio 7:5. How much water is added to get ratio 9:5 finally.

Solution :

270×7/12=157.5 milk
270-157.5=112.5 water

water to add = 157.5/112.5+x=9/5
==>x=25

Ques 5.

It is required to get 40% marks to pass an exam. A candidate scored 200 marks and failed by 8 marks. What were the maximum marks of that exam?

Solution :

208------40%

x --------100%

==>Maximum Marks = X= 520



Ques 6.

A trader has 60 kg of pulses, one part of which is sold at 8% profit and the rest is sold at 14% profit. He gains 12% on whole. What is the quantity sold at 14% profit?

Solution :

8                  14
   
         12

2.                   4


From allegation we get ratio = 1:2


total 3 units from 1:2 , its equal to 60kgs

3units ------60

2units ----- X

14% profit quantity (X)= 40kgs


Ques 7.

By selling 144 hens Mahesh suffered a loss equal to the selling price of 6 hens. His loss % is ?

Solution :

144cp-144sp = 6sp

==> 144cp = 150sp 

loss % = (6/150)*100=4%

Ques 8.

The price of an article is first increased by 20% and later on the price were decreased by 25% due to reduction in sales. Find the net percentage change in final price of Article.

Solution :

20-25-(20*25/100)=10%


Ques 9.

If A : B = 5 : 2 and B : C = 4 : 7, then C : A is ?

Solution :

A:B = 5:2

B:C = 4:7

Try to equal common digits in two ratios 

A:B = 5:2 *2 = 10:4

A: B : C = 10:4:7


Ques 10.

kamal Chand sold a bike at a loss of 20%. Had he sold it for Rs. 3000 more he would have earned a profit of 10% instead of loss. Find the cost price of the bike.

Solution :

case-I :- cp=100x.  sp= 80x. % of loss = 20%

case -II :- cp=100x sp=80x+3000 ; gain = 10%

==> ((80x+3000)-(100x))/100x)*100 =10
==>X=100

cp =100*3=10000


Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com