Mixed Aptitude Quiz - 21 (For SBI Clerical 2016)

Ques 1.

Gaurav borrowed Rs 15000 at the rate of 12% and other amount at the rate of 15% for two years. The total interest paid by him was Rs 9000. How much did he borrow ?
(a) Rs . 32,000
(b) Rs. 33,000
(c) Rs. 30,000
(d) None of these
Ans 1.


Ques 2.

The average of fifty numbers is 28. If two numbers, namely 25 and 35 are discarded,then the average of the remaining numbers is nearly
(a)29.27
(b) 27.92
(c) 27.29
(d) 29.72
Ans 2.  Let the first number be x and second number be y.


Ques 3.

If a discount of 20% .15% and 10% is given on a commodity, then the appropriate value of single discount is
(a) 20%
(b) 45%
(c) 40%
(d) 25%
Ans 3.  40%

Ques 4.

A steel container is sold at Rs 120 cash or Rs 25 as cash down payment and Rs 25 a month for 4 months.The rate of interest per annum charged under the instalment plan is
(a) 26.09%
(b) 24.09%
(c) 20%
(d) 23.25%
Ans 4.  Present worth of the balance amount to be paid = Rs .( 120-25) =Rs. 95
Worth of Rs. 95 after 4 months.

Ques 5.

A car travelling with 5/7 of its actual speed covers 42 km in 1 hr 40 min. Find the actual apeed of the car.
(a) 17 6/7km/hr
(b) 35 km/hr
(c) 25 km/hr
(d) 30 km/hr'
Ans 5. Let the actual speed of the car be x km/hr . IF the speed of the car is 5/6 x km/hr, then  running at this speed , the distance of 42 km is covered in 1 hr 40 minutes - 48 sec,i.e. i Hours 40 4/5 minutes,


Ques 6,

A invested some money in 4% stock at 96.Now if B wants to invest in an equally good 5% stock, he must purchase a stock worth
(a) Rs 120
(b) Rs. 124
(c) Rs. 76.80
(d) Rs. 80
Ans 6. For an income of Rs 4, investment = Rs 96. 
for an income of Rs 5, investment 

Ques 7.

A rectangular garden is 100 m by 80m .A path of uniform width runs all round it on the outside. If the area of path is 1900m2,what is its width in metres ?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) None of these
Ans 7. 


Ques 8.

The ratio of A and B's salary is 9 : 4, IF A's salary is increased by 15% then its total salary becomes Rs. 5175.What is the salary of B ?
(a) Rs. 2,000
(b) Rs. 4,000
(c) Rs. 4,500
(d) Rs. 2,500
Ans 8. Let A's Salary = Rs 9x
B's Salary = Rs 4x
Now 9x of 115% = 5175
or X = Rs . 500
. . B's salary = Rs  500 x 4 = Rs. 2000

Ques 9.

If the volume of a sphere is divided by its surface area,then the result is 27 cm. The radius f the sphere is
(a)9 cm
(b) 27 cm
(c) 81 cm
(d) 243 cm
Ans 9.  Let r be the radius  of the sphere


Ques 10.

A can do a job in 6 days, while A and B together can do it in 2 days. How long would it take B to do the job alone ?
(a) 3 Days
(b) 4 days
(c) 5 days
(d) 6 days
Ans 10.


Directions:  Find the odd-man out
in the given series :

Ques 11.

2, 9, 28, 63, 126
(a) 2
(b) 9
(c) 63
(d) 126
Ans 11.
 

Ques 12.

16, 24, 34, 54, 81
(a) 16
(b) 24
(c) 34
(d) 81
Ans 12.  The sequence in the given  series is x 1.5.
Hence the number  34 does not fit into the series and it must be replaced by 36. 



Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com