Mixed Aptitude Quiz - 22 (For SBI Clerical 2016)

Ques 1.

Mr Anurag Awasthi deposits an amount of Rs.56500 to obtain a simple interest at the rate of 12% per annum for 3 yr. What total amount will Mr Anurag Awasthi get at the end of 3 yr?

Solution :

P = 56500 its 100%

rate * time = 12*3=36%

after 3 years amount = 100% + 36%=136%

100% -----56500

136% ----- Amount

Amount = (56500*136/100) = 768400

Ques 2.

P started a work and left after working for 5 days. Then Q finished the remaining work in 16 days. Had P left the work after working for 8 days, Q would have finished the remaining work in 10 days. In how many days can each of them alone finish the whole work?

Solution :

case (1)

5/p + 16/q = 1 
==>5q + 16p = pq ----(i)

case(2)

8/p + 10/q =1
==> 8q + 10p =pq ---(ii)

sub equation i in ii

p =13 , q=26

Ques 3.

A die is thrown twice. What is the probability of getting a sum 8 from both the throws?

Solution :

4,4
6,2
2,6
5,3
3,5

In 5 cases only we get sum is 8

=5/36

Ques 4.

Every day a Orange seller sells half of his stock, 10℅ of the stock gets spoiled by overnight. If 1983 Oranges rot in 3 nights then how many did he start with on the first day?

Solution :

X/20+X/400+81X/8000=1983


Ques 5.

A vessel containing 100 litre milk  50% is taken out and the same amout of water is mixed and this action is repeated total three time  howmuch % is milk in the resulted mixture?

Solution :

100*(1-50/100)^3=12.5

Ques 6.

Speed of boat in still water is 500% more than speed of stream .find ratio of downstream to upstream?

Solution :

Boat =600
Steam=100
Down Stream =600+100=700
Upstream =600-100=500

Ratio= 700:500=7:5


Ques 7.

How many ways RAJESH can be arranged so that vowel not togather ?

Solution :

Total arrangements = 6! = 720

When all vowels come together it is = 5!*2! = 240 ways 

If no vowel come together means =720-240 = 480


Ques 8.

513  495  ?  462  447  433

Solution :

513 - 495 = 18
495- x  = 17
x-462 = 16
462-447=15
447-433=14

X = 495-17=478

Ques 9.

If the length and breadth of a rectangle are increased by 15% & 20 % respectively.Then what is the percentage increase in the perimeter of the rectangle?

Solution :

15+20+(20*15)/100 = 38%


Ques 10

A box contains 10 toys, out of which 4 are defective. 2 toys are chosen at random from this box. The probability that at least one of these is defective ?

Solution :

(4c1*6c1 + 4c2) / 10c2= 8/15

Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com