Mixed Aptitude Quiz - 7 (For SBI Clerical 2016)



Ques 1.

A shopkeeper allows 10% discount on goods when he sells without credit. Cost price of his goods is 80% of his selling price. If he sells his goods by cash then his profit percent is


Solution :

S.p = 100
C.P = 80
Profit = 100-80 = 20
profit percent =20/80×100=25%


Ques 2.

A speaks the truth 3 times out of 4, B 7 times out of 10. They both assert that a white ball is drawn from a bag containing 6 balls, all of different colors. Find the probability of the truth of the assertion.
Solution :

 = (1/6)*(3/4)*(7/10) 
 = 7/80

Ques 3.

A can do a certain work in the same time in which B and C together can do it. If A and B together could do it in 10 days and C alone in 50 days, then B alone could do it in?

Solution:

A = B+C
==> A-B = C

A + B = 1/10

A - B = 1/50

Subtracting

2B = 1/10 - 1/50 = 2/25
B = 1/25


Ques 4.

The ratio between length and breadth of a rectangular plot is 5 : 3 respectively and its perimeter is 48 metres. What will be its area in sq metres ?

Solution :

Perimeter = 2(Length + Breadth)
48 = 2(5x + 3x)
==>x = 48/16=3
Area = (5 × 3) × (3 × 3) = 15 × 9 = 135 m2





Ques 5.

The interest earned on Rs 15,000 in three years at simple interest is Rs 5,400. Find the rate per cent per annum.

Solution :

 Rate = (5400*100)/(15000*3) = 12%


Ques 6.

X and Y started a business investing Rs 85,000 and Rs 15,000 respectively. In what ratio the profit earned after 2 years bedivided between X and Y respectively ?


Solution : 

Ratio = 12 × 2 × 85000 : 12 × 2 × 15000 = 17 : 3

Ques 7.

Rani bought a piece of cloth for Rs 950 and spent Rs 300 on designing it. At what price should she sell it to make 30% profit?

Solution :

Actual cost price of cloth = Rs (950 + 300) = Rs 1250
To gain 30%,

SP = (130*1250)
/100= Rs 1625

Ques 8.

6 typists can do a piece of work in 8 hours. If 3 more typists whose speed is double work together, then the work will be finished in how many hours?

Solution :

==> (6*8) = ((6*1)+(3*2))*x
==>48= 12x
==> X= 4days

Ques 9.

207 students appeared in an examination out of 276 registered students. Find out the approx ratio between registered to the appeared students.

Solution :

Required ratio = 276 : 207 = 4 : 3



Ques 10.

Price of a tv set is rs10,000. It can be received 3000 cashdown paymnt and in 6 equal monthly installmnts of 1300. What is rate

Solution :

After down-payment.. 7000 rupees to be pay..
So..1300*6=7800
Si=800
Use p*r*t/100=si

==>(7000*6*r) = 800
==> r = 17.5%





Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com