Today I am going to share various important questions that are repeatedly asked in bank exams. I have shared easiest way to solve these questions.

Quicker Approach:

###

### IMPORTANT FORMULAE

Let Principal = Rs. P, Time = t yrs and Rate = r % per annum## Ques 1.

In what time will Rs 390625 amount to Rs 456976 at 4% compound interest?

## Ques 2.

A sum of money placed at compound interest doubles itself in 4 yrs. In how many years will it amount to eight times itself ?

**Solution :-**

Quicker Approach:

X becomes 2x in 4 yrs.

2x becomes 4x in next 4 yrs.

4x becomes 8x in yet another 4 yrs.

Thus, x becomes 8x in 4 + 4 + 4 = 12 yrs.

## Ques 3.

Find the least number of complete years in which a sum of money at 20% CI will be more than doubled.

## Ques 4.

A sum of money at compound interest amounts to thrice itself in three years. In how many years will it be 9 times itself?

###
**Quicker Method**: Remember the following conclusion:

If a sum becomes x times in y years at CI then it will be (x)

^{n}times in ny years.
Thus, if a sum becomes 3 times in 3 years it will be (3)

^{2}times in 2 x 3 = 6 years.**Example:**If a sum deposited at compound interest becomes double in 4 years when will it be 4 times at the same rate of interest?

**Solution:**Using the above conclusion, we say that the sum will be (2)

^{2}times in 2 x 4 = 8 years.

### TO FIND RATE

## Ques 5.

At what rate per cent compound interest does a sum of money become nine-fold in 2 years?

**Solution :-**

## Ques 6.

At what rate percentage (compound interest) will a sum of money become eight times in three years ?

## Ques 7.

At what rate per cent compounded yearly will be Rs. 80,000 amount to Rs 88,200 in 2 years?

### GIVEN CI, To find SI and vice versa

## Ques 8.

If the CI on a certain sum for 2 years at 3% be Rs. 101.50, what would be the SI?

### GIVEN CI AND SI, TO FIND SUM AND RATE

## Ques 9.

The compound interest on a certain sum for 2 yrs is Rs 40.80 and simple interest is Rs. 40.00. Find the rate of interest per annum and the sum.

**Solution:**A little reflection will show that the difference between the simple and compound interests for 2 yrs is the interest on the first year’s interest.

First year’s SI = Rs 40/2 = Rs 20

CI – SI = Rs 40.8 – Rs 40 = Rs 0.80

Interest on Rs 20 for 1 year = Re 0.80

## 0 comments:

## Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com