## Ques 1.

Tammana purchased a jeans and got a membership discount of 20% on the original bill amount, but she had to pay 12.5% VAT on the discounted bill amount and Rs. 5 for a paper bag. If she paid a total of Rs. 4,055/, how much membership discount did she get ?

**Solution :**

without paper bag = 4055- 5 = 4050

4050 ---- 112.5%

X ---- 100%

X = 3600

3600 ----- 80

Y ----- 100

Y = original price = 4500

Discount = 4500-3600=900

## Ques 2.

Average weight of girls 44 and average weight of boys 54.total average 49.5 and boys are 8 more than girls.find number of boys and girls ?

**Solution :**

44. 54

49.5

4.5. 5.5

ratio = 4.5: 5.5 = 9:11

Difference = 11-9=2units = 8

1 unit = 4

Total = 11+9 = 20 Units = 80 members

## Ques 3.

10 women can complete a piece of work in 20 days. After half of the work was complete. 5 morewomen joined them. How many more days will it take to complete the remaining work ?

**Solution :**

10 women can do in 20 days

Half work needs half days=10days..

10 women can do rem half in rem 10 days

10 women =10days

15 women= 100/15=20/3 day

## Ques 4.

The simple interest received when a sum of money is invested for 12 years in Scheme A is equal to the simple interest received when the same sum of money is invested for 16 years in Scheme B. The rate of interest offered by Scheme A is 2% more than the rate of interest offered by Scheme B. What is the simple interest received when a sum of Rs. 1,500 is invested in Scheme A for 4 years ?

**Solution :**

12(x+2) = 16x

==> x = 6

rate of scheme A = 6+2=8

Simple Interest = (1500*4*8)/100 = 480

## Ques 5.

In a class of 60 students, the average weight of girls is 6kg less than the average weight of boys and the number of boys is 12 more than the number of girls. If the total weight of boys is 1944 kgs,what is the total weight of girls ? (in kg)

**Solution :**

==> (1944/36 - 6 ) = Total Weight of Girls / 24

==>Total Weight of Girls = 1152

## Ques 6.

3 years ago Babita’s age was 1.5 times Anya’s age that time. 5 years from now Babita’s age willbe 12 years more than Anya’s age that time. What is Babita’s present age ? (in years)

**Solution :**

3 years ago ratio = 3:2

after 5 years from now ages become

3x+8 =2x+8+12

==> x=12

present age of Babita = 3*12 + 3 = 39 years

## Ques 7.

The respective ratio between the circumference of a circle and the perimeter of a square is 11:3. What is the respective ratio between area of the circle and area of the square ?

**Solution :**

2*pi*r : 4a = 11/3

==> r:a = 7/3

area of circle : Area of square = pi*7^2/3^2 = 154/9

## Ques 8.

I. x^2 -9x + 20 = 0II. 4y^2-24y+35=0

**Solution :**

X^2 -4X-5X +20=0

==>X= 4,5

4Y^2-10Y-14Y+35=0

==>Y=5/2,7/2

X>Y

## Ques 9.

The speed of the boat is 380% of the speed of the current. What is the respective ratio between the speed downstream and the speed upstream ?

**Solution :**

Boat Speed = 380/100 * Current Speed

==> ratio = 19: 5

Down Stream speed : Up Stream speed = (19+5)/(19-5)= 12:7

## Ques 10.

1 2 8 48 ? 3840

**Solution :**

1*2 = 2

2*4 = 8

8*6 = 48

48*8 = 384

*NABARD Grade A and B Study Material by Ramandeep Singh - Download here*### Oliveboard Test Series(Recommended)

####
*Bank Exams Today Notes*

*Bank Exams Today Notes*

## 0 comments:

## Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com