Mixed Aptitude Quiz - 14 (For SBI Clerical Mains 2016)

aptitude

Ques 1.

A shopkeeper bought an article for Rs 319.60. Approximately, at what price should he sell the article to make 25 per cent profit ?
(a) Rs 600
(b) Rs 500
(c) Rs 450
(d) Rs 550
(e) Rs 400
Ans 1.



Ques 2.

The average of 8 numbers is 14.The average of 6 of these .What is the average of the remaining 2 numbers ?
(a) 16
(b) 4
(c) 8
(d) Data inadequate
(e) None of these
Ans 2. 


Ques 3.

The sum of the two consecutive odd numbers in a set of three consecutive off numbers is five more than the third number.What is the second of these three consecutive odd numbers ?
(a) 7
(b) 11
(c) 9
(d) 5
(e) None of these
Ans 3. Let the  consecutive odd numbers be ( x + 1) , ( x+ 3) and ( x + 5)  respectively .
. . ( x+1) + ( x + 3) = ( x+ 5) + 5
=> 2x + 4 = x + 10
or  x = 6
. . Middle Number =  x + 3 = 6 + 3 = 9.

Ques 4.

Aloke started a business investing Rs 90,000 After three months Prabir joined him with a capital odd Rs 1,20,000 . If at the end of two years, the total profit made by them was Rs 91,000, what would be the difference between the aloke's and Prabir's share in it ?
(a) Rs 20,000
(b) Rs 24,000
(c) Rs 8,000
(d) No difference
(e) None of these
Ans 4. Ratio  of Aloke's  and Prabir's  share of  profit after 2 years
= 90000 x 24 : 120000 x 21
=  9 x 24 : 12 = 6 : 7
Required difference = 1/13 x 91,000
Rs 7000

Ques 5.

five years ago, the total of the ages of a father and his so was 40. The ratio of their present ages is 4 : 1 . what is the present age of father ?
(a) 30 years
(b) 20 years
(c) 25 years
(d) 35 years
(e) None of these
Ans 5. Let the  present ages of father and son be 4x and x respectively.
.  .  4x - 5 + x = 40   => x = 10
Hence, the present  age of father  = 40 years.

Ques 6.

A boat takes 6 hours to travel between two points p and Q Upstrem and downstream .To find out the speed of the boat in still water, which of the following statements A and B is are sufficient ?
A. The distance between the points P and Q is 60 Km.
B. The boat takes 4 hours to reach Q upstream from P
(a) Both A and B together are needed
(b) Only A is sufficient
(c) both A and B together are not Sufficient
(d) Only B is Sufficient
(e) Either A or B is sufficient
Ans 6.  Both statements A  and B are required  to answer the question.


Ques 7.

The area of a rectangular field is 15 times the sum of its length and breadth .If the length of the field is 40 metres, what is the breadth of that field ?
(a) 24 metres
(b) 25 metres
(c) 20 metres
(d) Data inadequate
(e) None of these
Ans 7. Let be the length  and breadth b I and b.
l x b = 15 ( l + b)
or 40b  = 15 ( 40 + b) 
or 40b - 15b = 600
. . b = 600/25 = 24 metres.

Ques 8.

If three-fifths of a number is 40 more than 40 per cent of the same number,what is the number ?
(a) 100
(b) 200
(c) 150
(d) 400
(e) None of these
Ans 8. 


Ques 9.

45 men can complete a work in 16 days. six days after they started working. 30 more men joined them. How many days will they now take to complete the remaining work ?
(a) 8
(b) 3
(c) 5
(d) 4
(e) None of these
Ans 9.


Ques 10.

Gopal Purchased 35 kg of rice at the rate of Rs 9.50 per kg and 30 kg at the rate Rs 10.50 per kg. He mixed the two .Approximately, at what price per kg should he sell the mixture so as to amke 35 per cent profit in the transaction ?
(a) Rs 13.00
(b) Rs 13.50
(c) Rs 12.50
(d) Rs 12.00
(e) Rs 14.00
Ans 10.


Ques 11.

The area of a circle is equal to the area of a right triangle.To find out the radius of the circle, which of the following statements A and B is/ are sufficient ?
A. The height of the triangle is 8 cm.
B. The hypotenuse of the triangle is 10 cm.
(a) Only B id sufficient
(b) Both A and B together are needed
(c) Either A or B is sufficient
(d) Only A is sufficient
(e) Both A and B together are not sufficient
Ans 11. Base of  the triangle = / 100-64 = 6 cm

Hence, both the statements are together needed to answer the  question.


Ques 12.

A number from which when 15 is subtracted reduces to its 80 per cent .What is 40 per cent of that number ?
(a) 60
(b) 45
(c) 30
(d) 90
(e) None of these
Ans 12.


Ques 13.

A box contains 56 rupees in the from of coins of 1 rupee, 50 paise and 25 paise. The number of 50 paise coins is double the number of 25 paise coins and four times the number of one rupee coins. How many 50 paise coins are there in that box ?
(a) 64
(b) 16
(c) 32
(d) Data inadequate
(e) None of these
Ans 13. let the number of 1 rupee, 50 paise and 25 paise coins be x, y and z respectively 
Given, y = 4x and y = 2z


Ques 14.

The profit earned by selling an article for Rs 900 is double the loss incurred when the same article is old for Rs 450. At what price should the article be sold to make 25 per cent profit ?
(a) Rs 750
(b) Rs 800
(c) Rs 600
(d) Data inadequate
(e) None of these
Ans 14.




Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com