## Ques 1.

The ratio between the average speed of a car and a bus is 21:13 respectively. Also, a train movingly uniformly covered a distance of 1053 kms in 9 hours. Average speed of the bus 52 kmph less than the average speed of the train. How much distance will the uniformly moving car covers in 11 hours ?

**Solution :**

Train speed = 1053/9 = 117kmph

car speed = 117-52= 65kmph

car speed = (65*21)/13= 105kmph

car covers in 11hours = 105*11=1155km

## Ques 2.

Two trains each 210 meters long moving in opposite directions cross each other in 12 seconds. If one is moving thrice as fast as another .What is speed of slower train ?

**Solution :**

speed = (210+210)/12 = 35 m/s

x + 3x = 35

x = 35/4 m/s

## Ques 3.

Fresh nuts contains 80% water by weight, whereas dry nuts contain 50% water by weight by weight .Suresh buys 60kg of fresh nuts for a total price of 200. At what price should the dry nuts to earn 20% profit ?

**Solution :**

20/100 *60=50/100 *x

x=24 kg ..dry fruit =24 kg

price of 24 kg is equal to 200

then to earn profit 20%

so 120/100 *200/24 =5*2=10/kg

## Ques 4.

Population of a state increased by 15% from 2001 to 2002 and by 20% from 2002 to 2003 and become 27.6 lakhs in 2003. What was its population in 2001 ?

*Solution :*
X *(115/100)*(120/100) = 27.6

X = 20 lakh

## Ques 5.

The sum of nine consecutive even numbers of set A is 612. What is the difference between the product of the largest and the smallest even number and the square of the second smallest even number ?

**Solution :**

9x+72=612

==>x = 60

second smallest = x+2= 62

largest = 60+16 =76

==> (60*76)-(62*62) = 716

## Ques 6.

Fare of a bus Increased by 10% of initial after every 10kms .What will be the fare for a journey of 80 kms .If the fare for first 10 kms is Rs 50 ?

**Solution :**

Initial fare =50 rupees

increasing value of 10% of 50 = 5 rupees

Total fare = 50+55+.........+85

Arithmetic Progress = (n/2)*(a+l) = 8/2*(50+85) = 540

## Ques 7.

A trader allows a trade discount of 20% and a cash discount of 25/4% on the marked price of the goods and gets a net gain 20% of the cost. By how much above the cost should the goods be marked for sale?

**Solution :**

Cp =100

Sp =120

Mp=120*100*100/93.75*80=160

Mp-cp=160-100=60%

## Ques 8.

9256 7059 5728 4999 4656 ?

**Solution :**

Difference of numbers is

13^3, 11^3, 9^3 , 7^3 ,5^3

4656-5^3 = 4531

## Ques 9.

21 20 36 99 380 ?

**Solution :**

21*1-1^2=20

20*2-2^2=36

36*3-3^2=99

99*4-4^2=380

380*5-5^2=1875

## Ques 10.

16 9 11 ? 43 112.5

**Solution :**

16*0.5 +1= 9

9*1+2 =11

11*1.5+3 = 19.5

### Oliveboard Test Series(Sponsored)

*Smart Prep Kit for Banking Exams by Ramandeep Singh - Download here*####
*Bank Exams Today Notes*

*Bank Exams Today Notes*

## 0 comments:

## Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com