Mixed Aptitude Quiz - 6 (For SBI Clerk Mains)

Ques 1.

If 76 is divided into four parts proportional to 7, 5, 3 and 4, then the smallest part is
(a) 12
(b) 15
(c) 16
(d) 19
Ans 1. Let the four  parts be 7K, 5K, 3K, and 4K.
=>  7K + 5K + 3K + 4K = 76
=> K = 4
=> Smallest part = 3K = 12

Ques 2.

The sum of there numbers is 98 .If the ratio of the first to the second is 2 : 3 and that to the second to the third is 5: 8, then the second number is
(a) 20
(b) 30
(c) 48
(d) 58
Ans 2. Let the  three numbers be x, y and z.
. . x + y + z = 98


Solving these equations, we get
x= 20, y = 30, z= 48.

Ques 3.

The prices of Scooter and T.V. set are in the ratio 5 : 4 .If a Scooter costs Rs. 4,000 more than the T.V. set, then the price of the T.v set ( in rupees)
(a) 12,000
(b) 14,000
(c) 16,000
(d) 20,000
Ans 3.

Ques 4.

How many numbers lying between 200 and 600 are divisible by 4,5 and 6 ?
(a) 5
(b) 6
(c) 7
(d) 8
Ans 4.  L.C.M. of 4, 5 and 6 = 60
. . The numbers ,between 200 and 600, which are divisible by 4, 5 and 6, are 240, 300, 360, 420, 480, 540.

Ques 5.

The average of the First 50 natural numbers is
(a) 12.25
(b) 21.25
(c) 25.00
(d) 25.50
Ans 5.  Sum of the first 50 natiral numbers


Ques 6.

The average of 11 observations is 60. If the average of first five observations is 58 and that of the last five is 56, then the sixth observation
(a) 90
(b) 110
(c) 85
(d) 100
Ans 6.  Sixth observation 
= 11 x 60 - 5 x 58 - 5 x 56
= 660 - 290 - 280
= 90.

Ques 7.

The length of the bridge,which a train 130 metres long and traveling at 45 km per hour ca cross in 30 seconds ,is
(a) 200 m
(b) 225 m
(c) 245 m
(d) 250 m
Ans 7. Let the length of the Bridge bs x meters.
. . Train will take 30 seconds in covering a distance pf ( x + 130) meters @ 45 km/hr. 


Ques 8.

A man walking at the rate of 4 km per hour crosses a square field diagonally in 3 minutes,. The area of the field is
(a) 20,000m2
(b) 25,000 m2
(c) 18,000 m2
(d) 19,000 m2
Ans 8. The man covers 4000 m in 60 min. 
. .  He iwll cover 200 m in 3 min.
. . Diagonal of the square = 200 m 
Let a  be the side of the square
=> 2a2 = 40000
=> a2 = 20000
=> Area = a2  = 200000 sq.m.

Ques 9.

A man gains 10% by selling a certain article for a certain price. If he sells it at double the price,then the profit made is
(a) 20%
(b) 60%
(c) 100%
(d) 120%
Ans 9. Let  C.P. = Rs . 100
. . S.P. = Rs 110
If S.P. = Rs. 220 , then
Gain = Rs. 120, i.e 20%.


Ques 10.

Starting with the intial speed of 30 km/hr, the speed is increased by 4 km/hr every two hours. How many hours will it take to cover a distance of 288 km ?
(a) 4
(b) 6
(c) 8
(d) 12
Ans 10.
Hence, the  required time = 8 hours .


Ques 11.

Two pipes A and B can separately fill a cistern in 30 minutes and 15 minutes respectively and a third exhaust Pipe C can drain off 30 liters of water per minute.If all the three pipes are opened ,it takes 15 minutes to fill the cistern with water .The capacity of the cistern is
(a) 900 liters
(b) 950 liters
(c) 920 liters
(d) None of these
Ans 11. 
Time Taken by the  exhaust  pipe to empty the cistern = 30 minutes.
. . Capacity of the cistern = 30 x 30 = 900 liters.


Ques 12.

Anita, Suneeta and Vineeta rented a video cassette for one week at a rent of Rs. 350. If they respectively,what is the rent to be paid by Vineeta ?
(a) Rs. 250
(b) Rs. 150
(c) Rs. 250
(d) Rs. 100
Ans 12.  Ratio of shares of rent 
= 6 : 10 : 12 = 3 : 5 : 6




Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com