Mixed Aptitude Quiz for SBI Clerk Mains (Part - 13)

sbi quiz

Ques 1.

A table was sold for Rs. 1,800 at a loss of 10% For What it should have been sold to earn a profit of 15% ?
(a) Rs. 2,070
(b) Rs. 1,890
(c) Rs. 2,000
(d) None of these
Ans 1. 


Ques 2.

405 sweets were distributed equally among children in such a way that each child got sweets equivalent of 20% of the total children.How many sweets did each child get ?
(a) 15
(b) 45
(c) 9
(d) 18
Ans 2.  Suppose  each child got x items
. . 405/x = 20%  of  x =>  x = 45.


Ques 3.

A tank is filled up by pipe A and B in4 and 5 minutes separately but pipe C can empty it in 3 minutes. if all the three pipes can be opened the 4/5 part of tank can be either filled or emptied in
(a) 1 5/7 minutes in filling
(b) 1 6/7 minutes in filling
(c) 1 5/7 minutes in empty
(d) None of the above
Ans 3. If all the three pipes are opened then the tank will be filled. Now filled  part of tank in 1 minute


Ques 4.

what is the least number which when divided by the numbers 3,5,6,8,10 and 12, leaves in each case a remainder 2 but which when divided by 13 leaves no remainder ?
(a) 312
(b) 962
(c) 1562
(d) 1586
Ans 4.  L.C.M. pf 3, 5, 6, 8,  and 10 = 120
. . The number 122 leaves a remainder of 2 when divided by 3, 5, 6, 8, and 10.
Least multiple of 120 + 2 , i.e. , 120 x 8 + 2 = 960 +2 = 962, when  divided by 13, leaves a remainder of zero.

Ques 5.

A can finish a work in 18 days and B can do the same work in 15 days. B worked for 10 days and left the job. In how many days. A alone can finish the remaining work ?
(a) 5
(b) 5 1/2
(c) 6
(d) 8
Ans 5. 

Ques 6.

A refrigerator is offered for sale at Rs.10,000 less successive discounts of 20% and 15%. The sale price of the refrigerator is
(a) 35% less than Rs. 10,000
(b) 68% of Rs. 10,000
(c) 65% of Rs. 10,000
(d) 77% of Rs. 10,000
Ans 6. 


Ques 7.

The average age of the boys in a class is 16 years and that of the girls is 15 years. The average age for the whole class is
(a) 15.5 Years
(b) 16 years'
(c) 15 years
(d) Data inadequate
Ans 7.  Data inadequate


Ques 8.

A crown made of old, silver,coper and brass  weighs 9.725 kg. The weight  of the gold and silver together is 4 kg and the weight of the gold and copper 4.5kg and  of the gold and brass 3.6 kg . what is the weight of the gold in the crown ?
(a) 1.2500 kg
(b) 2.6576 kg
(c) 1.1875 kg
(d) 2.3705 kg
Ans 8. For an income of Rs 12, stock needed =Rs. 100 
For an income  of Rs. 1200 , stock needed



Ques 9.

In a single throw of three dice, what is the probability of not getting the same number on all the dice ?
(a) 35/36
(b) 36/35
(c) 1/36
(d) None of these
Ans 9. n (S) = 216
Same number on three dice : 111, 222, 333, 444, 555, 666.
P( not getting same number on all dice = 1-P ( getting same number on all dice)


Ques 10.

Two pipes can fill a tank in 12 hours and 15 hours respectively . A third pipe can empty it in 20 hours . If the tank is empty and all the three pipes are opened, then the tank will be full in
(a) 7 hours
(b) 9 hours
(c) 10 hours
(d) 14 hours
Ans 10.  


Ques 11.

Saturday was a holiday for a Republic Day. 14th of the next month is again
a holiday for Shivratri. What day was it on the 14th ?
(a) Thursday
(b) Friday
(c) Saturday
(d) Monday
Ans 11.  Thursday

Ques 12.

In 4 years, the simple interest on a certain sum of money is 9/25 of the principal. The annual rate of interest is
(a) 4%
(b) 4 1/2 %
(c) 9%
(d) 10%
Ans 12. Let the sum be Rs .x
let the rate be R%




Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com