Partnership : 10 Repeated Questions in the Exams

partnership

Ques 1.

A and B put in Rs 3000 and Rs 4000 respectively in a business .If A doubles his capital after 6 months, in what ratio should A and B divide that year's profit ?
(a) 9 : 10
(b) 9 : 8
(c) 3 : 4
(d) 4 : 3
Ans 1.  9 : 8

Ques 2.

In a partnership between A, B and C , A's capital is Rs 5000. If his share of a profit of Rs 800 is Rs 200 and C's share is Rs 130, what is B's capital ?
(a) Rs 3250
(b) Rs 6250
(c) Rs 10250
(d) Es 11750
Ans 2. Rs 11750


Ques 3.

A's share in a business A Puts Rs 500, B Puts Rs 8000 and C puts the remaining amount.If after 1 year A receives 25% of the profit , then C's capital in the business is
(a) Rs 6000
(b) Rs 7000
(c) Rs 5000
(d) Rs 6500
Ans 3.  7000



Ques 4.

In a business A's share of profit is Rs 80 more than that of B .Find the total profit if they invest in the business Rs 5000 and Rs 3000 respectively.
(a) Rs 320
(b) Rs 5320
(c) Rs 4200
(d) Rs 1320
Ans 4.  Rs 320

Ques 5.

A invested a certain sum of money in the business for one year and B invested Rs 60,000 for ten months.The profit is divided in the ratio of 4 : 5 Find A's capital
(a) Rs 60,000
(b) Rs 50,000
(c) Rs 40,000
(d) None of these'
Ans 5. Rs 40,000

Ques 6.

kamaldeep started a business with Rs 4600.After 2 months Jayant joined him with Rs 1700. Kamaldeep left the business three months after Jayant joined him. If they together earn Rs 2000 as profit at the end of the year ,what i the share of Jayant ?
(a) Rs 680
(b) Rs 750
(c) Rs 850
(d) None of these
Ans 6. Rs 850 


Ques 7.

Alka, Vineeta and seema enter into a partnership with share in the ratio 7/2 : 4/3 : 6/5 .Alka increases her share by 50% after 4 months .At the end of the year , a profit of Rs 43200 is declared. Vineeta's share in the profit is
(a) Rs. 8000
(b) Rs 10800
(c) Rs 13250
(d) Rs 16000
Ans 7. Rs 8000


Ques 8.

In a business A puts his capital of Rs 40,000 and B puts Rs 60,000.Finally they receive Rs 5000 and Rs 4000 as their profit. Find the time for which the capital is used .
(a) 2 years
(c) 3 years
(c) 4 years
(d) Cannot be determined
Ans 8.  Cannot be determined

Ques 9.

A and B start a business jointly .a invests Rs 16000 for 8 months and B remains in the business for 4 months.Out of the total year profit B claims 2/7th share .How much money is contributed by B ?
(a) Rs 10000
(b) Rs 12800
(c) Rs 6000
(d) Rs 8000
Ans 9.  Rs 12,800


Ques 10.

A's share in a business is 3/4th of B's share .B got a profit of Rs 1200 by investing Rs 40,000 in then business .What will be the ratio of A's profit to his investment in the business ?
(a) 100 : 3
(b) 3 : 100
(c) 3 : 10
(d) None of these
Ans 10.  3 : 100

Follow Quantitative Aptitude Made Easy here


Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com