**Study the Instructions and table carefully to answer the given question :**

**Note**

**Few data are missing (indicated by --) in the table and you are expected to calculate them from the available data if required.**

__(1)__**There are in total 8 destinations (I, II, III, IV, V, VI, VII and VIII). If a car has to go from one destination to another destination it will have to travel through in between destinations. For ex. If car A travels from destination I to IV. it will have to travel through destinations II and III**

__(2)__**Time required column depicts time required by a car mentioned in the same row to cover the distance between destinations mentioned in the same row.**

__(3)__Name of the Car | Speed of the Car (In Kmph) | Distance between destinations (In Km) | Time Required (In hours) |

A | 77 | Between I and II = 188 | -- |

B | -- | Between II and III = 254 | 5 12/23 |

C | -- | Between III and IV = 228 | 5 1/3 |

D | -- | Between IV and V =162 | 6 |

E | 36 | Between V and VI = -- | 8 2/3 |

F | 22 | Between VI and VII= -- | 6 7/11 |

G | 42 | Between VII and VIII= -- | 4 1/3 |

**1. What is the respective ratio of the distance between destinations IV and VII and the distance between destinations V and VIII ?**a. 19 : 22

b. 29 : 34

c. 33 : 38

d. 31 : 32

e. 29 : 30

**2. Car H covered distance between destination IV and V at a speed of 18kmph and the distance between destination V and VI at a speed of 60 kmph. What was its average speed in the journey ? ( approx inkmph)**a. 39

b. 58

c. 32

d. 29

e. 27

**3. Car A started from Destination I towards Destination V at 5 00 am. Car D started from Destination V towards Destination I at the same time At what time will they meet ?**a.11 am

b.1 pm

c.1.45 pm

d.10.30 am

e.12.30 am

**4. How much time will Car B take to cover the distance between destinations I and VIII ? (in hours)**a. 35

b. 37

c. 26

d. 32

e. 28

**5. If H ‘ s speed 10 more than than A.how many hours early than to reach a destination from I to VIII( approximately) ?**a .4 hrs

b. 2 hrs

c. 5 hrs

d. 1 hrs

e. 6 hrs

### ANSWERS:

**1.**c

**2.**a

**3.**b

**4.**d

**5.**b

### EXPLANATION:

According to the given informationUseful formulas is

d=s×t , t=d/s ; d=distance , t=time , s=speed

two cars or trains are moving to opposite towards eachother the time take they meet is =(total distance)/(sum of the speeds)

Distance Between V and VI= 36× 8 2/3

= 36×26/3=312 km

Between VI and VII=22×6 7/11

=73×22/11= 146 km

Between VII and VIII=42×13/3= 182 km

**1. c**distance between destinations IV and V=162

distance between destinations VII and VIII=182

ratio is 162 : 182 è81:91

**2. a**t =distance b\w IV and V/speed

=162/18=9 hrs

t= distance b\w V and VI/speed

=312/60=5 1/5 hrs

Avg speed= total dis/total time

=474/(9+5 1/5)

=38.85

Approximately 39 kmph

**3. b**t=( total distance I to V) /(sum of speeds of A&D)

total dis=(188+254+228+162)=832 km

D ‘s speed=162/6=27 kmph

total speeds=77+27=104 kmph

time taken by they meet=832/104= 8 hrs

that means they at 1 pm (5 am +8 hrs=1pm)

**4.d**Total distance b\w =188+254+228+162+312+146+182

=1472 km

B’s speed=254/ 5 12/23

=254×23/127

=46 kmph

Time taken by B to travel I to VIII=1472/46=32 hrs

**5.b**Total distance I to VIII =1472

Time taken by to reach I to VIII= 1472/77=19.11

=19

H’s speed =77+10=87

Time taken by to reach I to VIII=1472/87=16.88

=17

So H reach destination 2 hrs early than A (approx)

*Smart Prep Kit for Banking Exams by Ramandeep Singh - Download here*### Oliveboard Test Series(Recommended)

####
*Bank Exams Today Notes*

*Bank Exams Today Notes*

## 0 comments:

## Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com