## Ques 1.

√121-12 - √100.13 is approximately equal to

(a) Unity

(b) Zero

(c) .44

(d) None of these

**Ans 1.**

## Ques 2.

.85/.0171 × 1.33/.8 × 11.9/.0072 - [ 11.9/.0072] equals

(a) 0.05

(b) 1

(c) 1.5

(d) 2

**Ans 2.**

## Ques 3

19/55 equals

(a) .345454

(b) .344545

(c) .355444

(d) None of these

**Ans 3.**

## Ques 4.

A man earns Rs 15000 a year. He is engaged for 9 hours each day except Sundays. How much does he earn in one hour ?

(a) Rs 5.32

(b) Rs 6

(c) Rs 6.25

(d) None of these

**Ans 4.**No. of days for which the man is engaged ( excepting Sundays) = 365 -52 = 313 days

No. of hours for which the man works = 9 x 313 hours

Hence' his earning per hour = Rs 15000/ 9 x 313

= Rs 5.32

## Ques 5.

A dishonest depot holder professes to sell fuel at a loss of 10% but using a false weight he actually gains 8%. What weight does he substitute for a kg ?

(a) Rs 850 g

(b) Rs 833 g

(c) 900 g

(d) None of these

**Ans 5.**Let the cost price of 1kg of fuel be Rs 100. Suppose he uses a weight of x kg in place of a weight of 1 kg.

## Ques 6.

A bought a duck for Rs 200 and sold it to b at a gain of 20% . B sold it to C at a loss of 5%. Find the cost met by C.

(a) Rs 228

(b) Rs 230

(c) Rs 226

(d) None of these

**Ans 6.**

## Ques 7.

A, B and C rent a field for Rs 12100. A puts in 5 sheep for 4 1/2months, B puts in8 sheep for 5 months and C puts in 9 sheep for 61/2 months. What part of rent must B pay ?

(a) Rs 5000

(b) Rs 5850

(c) Rs 2250

/(d) Rs 4000

**Ans 7.**A's share of rent : B's share of rent : C's share of rent =

## Ques 8.

The sum of money which put out at simple interest amounts to Rs 440 in 2 years and to Rs 500 in 5 years is

(a) Rs 360

(b) Rs 380

(c) Rs 400

(d) Rs 405

**Ans 8.**

## Ques 9.

On what sum does difference between simple interest and compound interest for 2 years at 5% p.a. amount to Rs 15 ?

(a) Rs 6250

(b) rs 5000

(c) Rs 6000

(d) None of these'

**Ans 9.**

## Ques 10.

A shopkeeper purchased 20 dozen notebooks at Rs 48 per dozen. He sold 8 dozen at 10% profit and remaining 12 dozen at 20% profit. What is his profit percentage in his transaction?

(a) 14%

(b) 15%

(c) 16%

(d) None of these

**Ans 10**. Total cost price of the notebooks = Rs ( 48 x 20) = Rs 960

Total selling price of the notebooks

## ques 11.

A train moving with a speed of 40 km per hour takes 2 hours 6 minutes more to cover a certain distance than a train moving at 96 km per hour. What is the distance ?

(a) 124 km

(b) 144 km

(c) 154 km

(d) 164 km

**Ans 11.**

## Ques 12.

A sum of money is divided among three persons than a ratio 4 : 6: 9 . if the largest share is Rs 1000 than the smallest share, what is the total sum ?

(a) Rs 4000

(b) rs 9500

(c) Rs 3600

(d) Rs 3800

**Ans 12.**9x - 4x = 1000 => x = 200

Hence, total sum = 4x + 6x + 9x = 19x

= 19 x 200 = Rs 3800

## Ques 13.

The cost price of 20 articles is the same as selling price of 15 articles. The profit per cent in the transaction is

(a) 30%

(b) 33 1/3%

(c) 50%

(d) 25%

**Ans 13.**

### Oliveboard Test Series(Sponsored)

*Smart Prep Kit for Banking Exams by Ramandeep Singh - Download here*####
*Bank Exams Today Notes*

*Bank Exams Today Notes*

## 0 comments:

## Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com