## Ques 1.

Two pipes A and B Together can fill a cistern in 4 hours.Had they been opened separately, then B would have taken 6 hours more than A to fill the cistern. How much time will be taken by A to fill the cistern separately ?

(a) 1 hour

(b) 2 hour

(c) 6 hour

(d) 8 hour

**Ans 1.**suppose pipe A alone takes x hours to fill the cistern

. . B alone takes ( x+ 6) hours to fill the cistern.

## Ques 2.

In the wheat sold by a grocer, 10% of the wheat was of inferior quality.In 150 kg of wheat , what mixed such that the quantity of the inferior quality wheat will be 5% ?

(a) 150 kg

(b) 135 kg

(c) 50 kg

(d) 85 kg

**Ans 2.**In 150 kg of wheat , there is 135 kg of good quality wheat and 15kg of inferior quality wheat.

Let x kg of good quality wheat be mixed in 135 kg good quality wheat so that the total quantity of good quality wheat becomes 95% of the total wheat.

i.e. , 95% of ( 150 + x).

. . 135 + x = 95% of ( 150 + x)

i.e. x = 150

## Ques 3.

The least number which when divided by 5,6,7 and 8 leaves a remainder 3, but when divided by of the stream ?

(a) 1677

(b) 1683

(c) 2523

(d) 3363

**Ans 3.**L.C.M of 5,6,7,8 = 840 k + 3

Least value of K for which ( 840 k + 3) is divisible by 9 is k = 2

. . Required number = ( 840 x 2 + 3) = 1683

## Ques 4.

In a box carrying one dozen of oranges, one-third have become bad. If 3 oranges are taken out from the box at random, what is the probability that at least one orange out of three oranges picked up is good ?

(a) 1/55

(b) 54/55

(c) 45/55

(d) 3/55

**Ans 4.**Total number of oranges = 12

The number of bad oranges = 12 x 1/3 = 40

. . number of good oranges = 12 -4 = 8.

Now, the total number of ways of selecting 3 oranges from the box = 12c3.

The Total number of ways of selecting 3 bad oranges out of 4 bad oranges = 4C3

Hence, the probability of selecting all the three bad oranges ( no good oranges )

= 4C3/12C3 = 1/55

Therefore, the probability of selecting at least one good orange = 1 - 1/55 = 54/55\

## Ques 5.

A,B,C started a business with their investments in the ratio 1: 3 : 5. After 4 months , A invested the game amount as before and B as well as C withdrew half of their investment . The ratio of their profits at the end of the year is

(a) 5 : 6 : 10

(b) 6 : 5 : 10

(c) 10 : 5 : 6

(d) 4 : 3 : 5

**Ans 5.**Let their initial investment be x, 3x, 5x Then

A : B : C = x x 4 + 2 x x 8 : 3x x 4 + 3x/z x 8 : 5x x 4 + 5x/2 x 8

= 20x : 24x : 40x = 5 : 6 : 10.

## Ques 6.

Total salary of three persons A, B and C is Rs.144000. They spend 80%, 85% and 75% respectively.If their savings are as 8 : 9 : 20, then the salary of C is

(a) Rs 32,000

(b) Rs 40,000

(c) Rs 48,000

(d) Rs 64,000

**Ans 6.**Let the salaries of A,B and C be x , y , z respectively

. .

## Ques 7.

By investing Rs . 1620 in 8% stock, Gopal earns Rs. 135. The stock is then quoted at

(a) Rs 106

(b) Rs 96

(c) Rs 80

(d) Rs 108

**Ans 7.**To earn Rs. 135, investment = Rs 1620

To earn Rs 8, investment

. . Mraket value of rs. 100 stock = Rs 96.

## Ques 8.

A and B take part ina 100 m race. A runs at 5 km per hour. A gives B a start of 8 m and still beats him by 8 seconds. The speed of B is

(a) 5 .15 kmph

(b) 4.14 Kmph

(c) 4.25 kmph

(d) 4 .4 Kmph

**Ans 8.**

## Ques 9.

The first republic day of India was celebrated on 26th January , 1950. It was

(a) Monday

(b) Tuesday

(c) Thursday

(d) Friday

**Ans 9.**26th January , 1950 means.

= ( 1949 years+ period from Ist January to 26th January)

Number of odd days in ( 1600 + 300) years

= ( 0 + 1) = 1

49 years = ( 12 leap years + 37 ordinary years) = ( 24 + 37) odd days = 61 odd days = 5 odd days

26 days of January have 5 odd days.

, . Total number of odd days = ( 1 + 5 + 5)

4 odd days

The desired day was = Thursday.

## Ques 10.

3 men and 4 boys can earn Rs.756 in 7 days. 11 men and 13 boys can earn Rs. 3008 in 8 days. In what time will 7 men with 9 boys earn Rs. 2480 ?

(a) 13 days

(b) 10 days

(c) 15 days

(d) 12 days

**Ans 10**.Let at man's one day wage be M and a boy's one day wage be B.

. . 3M + 4B= 756/7 = 108

and 11M + 13B = 3008/8 = 376

solving the two equations , we get wage of a man for a days work = rs 20& wage of a boy a day's work = Rs 12.

. . Combined wages of 7 men + 9 boys for a day ;s work = 140 + 108 = Rs. 248

No. of days required = 2480/248 = 10 days.

*Smart Prep Kit for Banking Exams by Ramandeep Singh - Download here*### Oliveboard Test Series(Recommended)

####
*Bank Exams Today Notes*

*Bank Exams Today Notes*

## 0 comments:

## Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com