Mixed Aptitude Quiz - 5 : For IBPS PO Pre Exam 2016

quant quiz

Ques 1.

4725,1050,300,120,80,? 

Solution :

4725 / 4.5=1050
1050/3.5=300
300/2.5=120
120/1.5=80
80/0.5=160

Ques 2.

I. 2a^2 − 11a + 12 = 0
II. 35b^2 − 18b − 8 = 0

Solution :

==>2a^2-8a-3a+12 =0
==>2a(a-4)-3(a-4)=0
==> a = 4, 3/2

==> 35b^2-28b+10b-8=0
==> 7b(5b-4)+2(5b-4) =0
==> b = -2/7 , 4/5

a>b

Ques 3.

P takes 10 days more than Q to complete a piece of work. If both of them can complete the work in 6(2/3 )days, in how many days can P alone complete the work?

Solution :

Q takes x days and P takes x+10 days
Both are completed the work = (1/x)+(1/x+10) = 20/3
==> 3x^2-10x-200=0
==> x = 10, -20/3
Days cant be negative sign . so X = 10

P alone completed = 10+10=20 days


Ques 4.

What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following questions. 25.675% of 1321 + 64.328% of 4001= ?
Solution :
==> 25/100 * 1320 + 64/100 *4000
==> 330+2560 = 2890

Ques 5.

The difference between the simple interest received from two different sources on Rs. 1500 for 3 years is Rs. 13.50. The difference between their rate of interest is
Solution :
[1500 x R1 x 3] /100 – [1500 x R2 x 3] /100 =13.5
==>4500 (R1 – R2) = 1350
==>R1 – R2 =1350/4500=0.30%

Ques 6.

The ratio between the present ages of P and Q is 6:7. If Q is 4 years old than P. What will be the ratio of the ages of P and Q after 4 years?
Solution :
Present age Ratio = 6:7
Difference = 7-6 = 1
1 unit -----  4 years
6 units ----  24years
7 units ---- 28 years
after 4 years P and Q age = 28 years and 32 years 
Ratio = 28:32= 7:8

Ques 7.

The average score of 11 matches is 50. If the average score of first 6 matches is 49 and that of last 6 is 52, find the sixth match score?
Solution :
Total score in 11 matches = 11*50 =550
First 6 matches total score = 6*49= 294
Last 6 matches total score = 6*52 = 312
 6th match score =  (294+312)-550=56

Ques 8.

The Simple interest on a certain sum for 2 years at 10% per annum is Rs. 90. The corresponding compound interest is?
Solution :
 P = 90*100/(2*10) = 450
C.I = 450(1+(10/100))^2 - 450= 450 * 121/100  - 450 = 94.5

Ques 9.

A box contain 10 Black balls, 7 White balls and 12 Red balls. A ball is drawn at random. What is the probability that the ball drawn is either Black or White ?

Solution :

Total no of balls =10+7+12 = 29
Probability of Black balls =10/29
Probability of White balls = 7/29
Probability of Either Black or White = 10/29 + 7/29 = 17/29



Ques 10.

The salaries of P,Q and R are in the ratio 5:3:2.If the increments of 20% ,10% and 20% are allowed in their salaries, then what will be the new ratio of their salaries ?

Solution :
P,Q and R salaries Ratio = 5:3:2 = 500:300:200

If P Salary Increases 20% = 500×(20/100) = 100 => 500+100 = 600

If Q Salary Increases 10% = 300×(10/100) = 30 => 300+33 = 330

If R Salary Increases 20% = 200×(20/100) = 40 => 200+40 = 240

New Ratios = 600:330:240 = 20:11:8

Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com