Important Questions from Profit and Loss for IBPS PO 2016

Ques 1.

By selling an article for Rs. 810, a man loses 10%. At what price should he sell it to gain 5%?

Solution :

810     ----     90%

   ?       ----      105%

==> Selling with 5% gain = (810*105)/90 = 945



Ques 2.

Ravi buys some goods for Rs. 300. If the overhead expenses are 12% of the cost price, at what price should it be sold to earn 10%?

Solution :

 Total Cost = 300+ 12% of 300 = 300 + 36 = 336 

336   -----  100%

  ?     -----  110%

Selling price with 10% gain = 369.6



Ques 3.

Gopi purchases two fans each at Rs. 2400. She sold one fan at the loss of 5% and other at the gain of 10%. Find total gain or loss per cent.

Solution :

Total cost = 2400*2 = 4800
one fan sold at 5% loss = 2400*95/100 = 2280
one fan sold at 10% gain = 2400*110/100 = 2640
Total selling = 4920
Total gain = 4920-4800 = 120
% of gain = 120*100/4800 = 2.5%



Ques 4.

Praveen purchased an item for Rs. 3000 and sold it at the gain of 35%. From that amount, he purchased another item and sold it at his loss of 20%. What is his overall gain/loss?

Solution :

Total gain = 35-20-(20*35/100) = 8%

3000    -----    100%

   ?       -----       8%

Overall gain = 240



Ques 5.

Vani  sold an item for Rs. 3192 and incurred a loss of 30%. At what price should he have sold the item to have gained a profit of 30%.

Solution :

3192   -----   70%

   ?      -----   130%

Selling price with 130% gain = 5928


Ques 6.

A dealer sold three-fourth of his articles at a gain of 24% and the remaining at the cost price. Percentage of gain in the whole transaction is

Solution :

Assume total articles = 100
==> (75 *124/100 )+ 25 
==> 93+25 = 118
Overall gain = 118-100 = 18%


Ques 7.

The cost price of 24 apples is same as the selling price of 18 apples. The percentage of gain is

Solution :

==> Gain = (SP - CP)*100 / SP 
==> Gain = (24 - 18) *100 / 18 
==> Gain = 600/18 = 33 1/3 



Ques 8.

Some Apples bought at 5 for Rs. 10 and sold at 6 for Rs. 15. What is the gain per cent?

Solution :

10/5   -----  100%

15/6   -----     ?

==> X = 125%

gain = 125-100= 25%


Ques 9.

A shopkeeper purchased some books from a publication worth Rs.1500. Because of some reasons, he had to sell two-fifth part of the book at a loss of 15%. On which gain he should sell his rest of the books so that he gets neither gain nor loss?

Solution :

==>2/5(85) + 3/5(x) = 100
==> 170+3x = 500
==> 3x = 330 
==> x = 110
Remaining he should sell at = 110 - 100 = 10%


Ques 10.

Siva  sold a watch at a profit of 10%. If he had sold it for Rs. 200 more, he would have gained 20%. Find the CP of the watch.

Solution :

Difference = 20-10 = 10%

10%     ---- 200


100%  -----  ?

Cost Price = 2000


Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com