## Ques 1.

By selling an article for Rs. 810, a man loses 10%. At what price should he sell it to gain 5%?

**Solution :**

810 ---- 90%

? ---- 105%

==> Selling with 5% gain = (810*105)/90 = 945

## Ques 2.

Ravi buys some goods for Rs. 300. If the overhead expenses are 12% of the cost price, at what price should it be sold to earn 10%?

**Solution :**

Total Cost = 300+ 12% of 300 = 300 + 36 = 336

336 ----- 100%

? ----- 110%

Selling price with 10% gain = 369.6

## Ques 3.

Gopi purchases two fans each at Rs. 2400. She sold one fan at the loss of 5% and other at the gain of 10%. Find total gain or loss per cent.

**Solution :**

Total cost = 2400*2 = 4800

one fan sold at 5% loss = 2400*95/100 = 2280

one fan sold at 10% gain = 2400*110/100 = 2640

Total selling = 4920

Total gain = 4920-4800 = 120

% of gain = 120*100/4800 = 2.5%

## Ques 4.

Praveen purchased an item for Rs. 3000 and sold it at the gain of 35%. From that amount, he purchased another item and sold it at his loss of 20%. What is his overall gain/loss?

**Solution :**

Total gain = 35-20-(20*35/100) = 8%

3000 ----- 100%

? ----- 8%

Overall gain = 240

## Ques 5.

Vani sold an item for Rs. 3192 and incurred a loss of 30%. At what price should he have sold the item to have gained a profit of 30%.

**Solution :**

3192 ----- 70%

? ----- 130%

Selling price with 130% gain = 5928

## Ques 6.

A dealer sold three-fourth of his articles at a gain of 24% and the remaining at the cost price. Percentage of gain in the whole transaction is

**Solution :**

Assume total articles = 100

==> (75 *124/100 )+ 25

==> 93+25 = 118

Overall gain = 118-100 = 18%

## Ques 7.

The cost price of 24 apples is same as the selling price of 18 apples. The percentage of gain is

**Solution :**

==> Gain = (SP - CP)*100 / SP

==> Gain = (24 - 18) *100 / 18

==> Gain = 600/18 = 33 1/3

## Ques 8.

Some Apples bought at 5 for Rs. 10 and sold at 6 for Rs. 15. What is the gain per cent?

**Solution :**

10/5 ----- 100%

15/6 ----- ?

==> X = 125%

gain = 125-100= 25%

## Ques 9.

A shopkeeper purchased some books from a publication worth Rs.1500. Because of some reasons, he had to sell two-fifth part of the book at a loss of 15%. On which gain he should sell his rest of the books so that he gets neither gain nor loss?

**Solution :**

==>2/5(85) + 3/5(x) = 100

==> 170+3x = 500

==> 3x = 330

==> x = 110

Remaining he should sell at = 110 - 100 = 10%

## Ques 10.

Siva sold a watch at a profit of 10%. If he had sold it for Rs. 200 more, he would have gained 20%. Find the CP of the watch.

**Solution :**

Difference = 20-10 = 10%

10% ---- 200

100% ----- ?

Cost Price = 2000

*NABARD Grade A and B Study Material by Ramandeep Singh - Download here*### Oliveboard Test Series(Recommended)

####
*Bank Exams Today Notes*

*Bank Exams Today Notes*

## 0 comments:

## Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com