**Solution :**

0+6(1*6) = 6

6+18(3*6) = 24

24+36 (6*6)= 60

60+60 (10*6)= 120

120+90(15*6) = 210

6+18(3*6) = 24

24+36 (6*6)= 60

60+60 (10*6)= 120

120+90(15*6) = 210

## Ques 2.

I. 4X^2+ 17X + 15 = 0 ; II. 12Y^2 + 19Y + 5 = 0

**Solution :**

(X+3)(4X+5) = 0

X = -3, -5/4

(4Y+5)(3Y+1) = 0

Y = -1/3,-5/4

X = -3, -5/4

(4Y+5)(3Y+1) = 0

Y = -1/3,-5/4

**X≤ Y**## Ques 3.

Pavan can do a piece of work in 30 days. Rohan who is 50% more efficient than Pavan can finish the work in how many days.

**Solution :**

In one day work
done by pavan is 1/30 and rohan is 50% more efficient than pavan , so one day
work of rohan = (150/100)*1/30 = 1/20

So time taken by rohan will be 20 days

So time taken by rohan will be 20 days

## Ques 4.

24 ×266 ÷ 19 – ? = 312 ÷ 12

**Solution :**

24 × 14 – ? = 26

336 – ? = 26

? = 336 – 26 = 310

336 – ? = 26

? = 336 – 26 = 310

## Ques 5.

Ravi invested 10000 rupee in fixed deposit at the rate of 7% simple interest. After every 3 rd year he added interest to principal. Find the interest earned at the end of 6 years .

**Solution :**

For the first 3 years SI will be = 10000*7/100*3 = 2100

Now he add 3000 to the principal i.e = 10000+2100 = 12100

Now interest earned at end of 6

Now he add 3000 to the principal i.e = 10000+2100 = 12100

Now interest earned at end of 6

^{th}year = 12100*7/100*3 = 2541## Ques 6.

The present age of Ravi is twice that of his brother. 10 years hence the ratio of their ages will be 21:13. What is the present age of his brother ?

**Solution :**

==>2x+10/x+10 = 21/13

==>26x+130 = 21x+210

==>5x=80

==>X = 16 years

==>26x+130 = 21x+210

==>5x=80

==>X = 16 years

## Ques 7.

3 years ago, the average age of P, Q, and R was 30 years. Also 5 years ago, the average age of Q and R was 20 years. What is the present age of P?

**Solution :**

Sum of ages of P+Q+R 3
yrs ago = 30*3 = 90

So after 3 yrs, i.e. at present their total = 90 + 3*3 = 99

Similarly sum of present age of Q&R = 20*2+5*2 = 50

So present age of P = 99-50 = 49 years

So after 3 yrs, i.e. at present their total = 90 + 3*3 = 99

Similarly sum of present age of Q&R = 20*2+5*2 = 50

So present age of P = 99-50 = 49 years

## Ques 8.

Find the effective annual rate of 12 percent per annum compounded half- yearly-

**Solution :**

Take principal as 100
and then calculate

Half - yearly Rate =
12/2 = 6

Time = 1*2 = 2 years

Amount = 100*(1+6/100)^ 2

Amount = 112.36

So effective rate is 12.36

Amount = 100*(1+6/100)^ 2

Amount = 112.36

So effective rate is 12.36

## Ques 9.

The length and breadth of a rectangle are increased by 30% and 20% respectively. Its area will be increased by

**Solution :**

Inreased Area =
30+20+(30*20)/100

==> Area = 50+6 = 56

## Ques 10.

A 60 litres milk-water mixture contains 60% milk. How much pure milk need to be added to this mixture to make the mixture 30% water?

**Solution :**

60 litres mixture contains 24 litres of water. When milk added to this, quantity of water will remain same

Let x litres of pure milk to be added, then

30% of (60+x) = 24

Solve, x = 20

Let x litres of pure milk to be added, then

30% of (60+x) = 24

Solve, x = 20

*Smart Prep Kit for Banking Exams by Ramandeep Singh - Download here*### Oliveboard Test Series(Recommended)

####
*Bank Exams Today Notes*

*Bank Exams Today Notes*

## 0 comments:

## Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com