GK Mania Series: Part 5


1. What is the common element in the universe ?
Ans.
– Hydrogen



2. The adoption of High Yielding variety Programme in Indian Agriculture started in which year ?
Ans.
– 1966

3. Which of the following is also called as Stranger Gas ?
Ans.
– Xenon

4. For which of the following is the density maximum ?
Ans.
– Water

5. The reaction between methane and chlorine in diffused sunlight is ?
Ans.
– Radical substitution

6. The alloy of aluminium used for making magnet is known as what ?
Ans.
– Alnico

7. Which synthetic fibre is known as artificial silk ?
Ans.
– Rayon

8. Which variety of glass is heat resistant ?
Ans.
– Pyrex Glass

9. The chemical used as a fixer in photography is known as ?
Ans.
– Sodium thiosulphate

10. Which of the following is the softest ?
Ans.
– Sodium

11. Which among the following does not contain silver ?
Ans.
– German silver

12. Nail polish remover contains ?
Ans.
– Acetone

13. What is a mixture of potassium nitrate powdered charcoal and sulphur called ?
Ans.
– Gun powder

14. Which metal is the heaviest one ?
Ans.
– Osmium

15. Bleaching action of chlorine is by ?
Ans.
– Oxidation

16. Which one of the following gases is readily soluble in water at room temperature?
Ans.
– Carbon dioxide

17. Radon is _____ ?
Ans.
- Radio active gas

18. Periodic table was given by whom ?
Ans.
– Mendeleev

19. Bauxite is an ore of ?
Ans.
– Aluminium

20. Ruby is an oxide of ?
Ans.
– Aluminium oxide

21. First atomic theory was proposed by ?
Ans.
– John Dalton

22. Which substance is obtained by the hydrolysis of oil ?
Ans.
– Glycerol

23. Washing soda is _________?
Ans.
– Sodium carbonate

24. Air contains maximum amount of __________ ?
Ans.
– Nitrogen

25. The element used in lead pencils is ?
Ans.
– Carbon

26. Epsom salt is chemically known as what ?
Ans.
– Magnesium sulphate

27. Calcium sulphate is known as what ?
Ans.
– Gypsum salt

28. Oil of Vitrol is ?
Ans.
– Sulphuric Acid

29. The acid present in lemon is ?
Ans.
– Citric Acid

30. The term PVC used in plastic industry stands for ?
Ans.
– Polyvinyl Chloride

Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com