GK Questions Asked in BOM Manipal Clerk 2016 Exam - 26.10.2016 (1st Shift)

1. Former Bihar and West Bengal Governor Akhlaqur Rahman Kidwai passes away in Delhi. What is his profession?
Ans: Indian chemist and politician

2. Where is the headquater of Bandhan Bank located?
Ans: West bengal

3. What is the full form of NPCI?
Ans: National Payments Corporation of India

4. Who is the regulator of Micro Small and Medium Enterprises (MSME)?
Ans: SIDBI

5. RBI Sachet used for which purpose?
Ans: To check illegal money collection

6. How many digits are there in IFSCode?
Ans: 11 digits

7. Who has appointed as Chief Justice of Bombay High Court?
Ans: Manjula Chellur

8. Which Bank has signed an agreement with Reliance Jio Money for one-click payment service?
Ans: Federal Bank

9. Who got Bronze medal in Rio Olympics 2016 from India?
Ans: Sakshi Malik

10. What is the maximum loan limit Shishu in MUDRA Yojana?
Ans: 50 Thousand

Note: 
1. Shishu: covering loans up to Rs 50,000
2. Kishor: covering loans above Rs 50,000 and up to Rs. 5 lakh
3. Tarun: covering loans above Rs 5 lakh and up to Rs. 10 lakh

11. What is the full form of BCSBI?
Ans: Banking Codes and Standards Board of India

11. Hindi Divas observed on?
Ans: 14th September

12. Who is the present governor of Arunachal Pradesh?
Ans: V. Shanmuganathan

13. “R” stands for in RTGS?
Ans: Real (Real Time Gross Settlement)

14. Who is the present Governor of RBI?
Ans: Urjit Patel

15. Current rate of Marginal Cost of Funds based Lending Rate (MCLR)?
Ans: MCLR (Overnight) : 8.80% - 9.10%

16. Which country has world's longest bullet train network?
Ans: China

17. Which bank has introduced Buddy App?
Ans: SBI

18. The first Indian Javelin thrower is 1st Indian to win 2 Paralympic golds?
Ans: Devendra Jhajharia

19. Maximum limit of Tarun under MUDRA Yojna?
Ans: 10 lakhs

20. What is soiled note?
Ans: Soiled notes are those which have become dirty and slightly cut. Notes which have numbers on two ends, i.e. notes in the denomination of Rs.10 and above which are in two pieces, are also treated as soiled note.

21. Which bank introduceed ‘Software Robotics’ to power banking operations?
Ans: ICICI Bank

Thanks.

Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com