## Ques 1.

Complete the series: 65, 70, 63, 74, 61, ?

**Solution :**

78-74
=4

## Ques 2.

Anand finds that due to a fall in the rate of interest from 10% to 5%, his yearly income diminishes by Rs.500. His capital is ?

**Solution :**

**Difference = 10-5 = 5%**

**5% --------- 500**

**100% ------ 10000**

**Capital = 10000**

## Ques 3.

x² – 4x – 21 = 0 ; y² – 35y + 306 = 0

**Solution :**

**==> x^2 -7x+4x-21=0**

**==>X = 7 , -4**

**==> y^2-18y-17y+306=0**

**==> Y = 18 , 17**

**X < Y**

## Ques 4.

10 men and 15 women can complete the job in 16 days.In how many days can 2 men and 3 women finish the same job working together ?

**Solution :**

**10 Men + 15 women finish a job = 16 days**

2 men + 3 women finish a job = 16*5 = 40 days

## Ques 5.

464.83 + 40.14 / 7.84 + 6.26 / 0.91 = ? . Find approximate value ?

**Solution :**

**==> 467+40/8+6/1**

**= 473**

## Ques 6.

One year ago the ratio between A and B’s age was 4:3. One year hence the ratio of their ages will be 5:4. What is the sum of their present ages in years?

**Solution :**

**One year ago ratio = 4:3 ( ratio difference = 4-3=1)**

**One year hence ratio = 5:4 (Ratio difference = 5-4=1)**

**New ratios :**

**One year ago ratio = 4:3 *1 = 4:3**

**One year hence ratio = 5:4 *1 = 5:4**

**Difference in A ratio = 5-4 = 1**

**1 unit ------- 2 year**

**9 unit ------- 18 years**

**Sum of their ages 1 year hence = 18**

**Present = 18-2 =16 years**

## Ques 7.

A student gets 60 marks out of 100 in English, 80 out of 150 in Chemistry and X out of 150 in maths. The total marks of student in all the three subjects is 50% . Find X value ?

**Solution :**

**Total marks = 100+150+150 = 400**

**Total obtained marks = 60+80+X**

**Overall percentage = 50**

**==> (140+X)/(400) * 100 = 50**

**==> X = 60**

## Ques 8.

The CI on Rs.10000 for 3 years at 5% for first year, 8% for second year, 10% for the third year will be

**Solution :**

==>10000*105/100*108/100*110/100

= 12474

CI =
12474-10000 = 2474

## Ques 9.

A bus travels at the rate of 60 kmph without stoppages and it travels at 45 kmph with stoppages. How many minutes does the bus stop on an average per hour?

**Solution :**

**Trick :**

**Difference of speed /without stoppage speed * 60**

**==> 15/60 *60 = 15 min**

## Ques 10.

A got 5000 as his share out of the total profit of 9000. A had invested 3000 rupees for 6 months while B invested for the whole year. Find the amount invested by B.

**Solution :**

Ratio = 5000
: 4000 = 5: 4

==>
3000*6 : X *12 = 5:4

==> X = 1200

*NABARD Grade A and B Study Material by Ramandeep Singh - Download here*### Oliveboard Test Series(Recommended)

####
*Bank Exams Today Notes*

*Bank Exams Today Notes*

## 0 comments:

## Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com