Quant Test for IBPS PO Pre - Part 23

Ques 1.

Find the wrong number in given series   2, 34, 64, 92, 118, 142, 160


Solution :

2+16*2 =34

34+15*2=64

64+14*2=92

92+13*2 =118

118+12*2=142

142+11*2 = 164


Ques 2.

Difference between compound interest and simple is 930 at 10% per annum  for 3 years . Find the sum ?

Solution :

Difference = P * [(300+R)*R^2] / [100]^3

==> 930 = P*[(300+10)*10^2] / [100]^3
==> P = 30,000


Ques 3.

P invested 5000 in for 1 year and Q joined later with 20000 . If at the end of year both received equal share of profit . Find how many months Q  invested ?

Solution :

==> [5000*12]/[20000*X] = 1/1

==> X = 3 months


Ques 4.

X^2+11X+24 = 0   ; Y^2+12Y+35 = 0


Solution :

==> X^2+8X+3X+24=0
==> X(X+8)+3(X+8) =.0
==> X = -3 ; -8

==>Y^2+7Y+5Y+35=0
==> Y = -7 ; -5

No relationship established


Ques 5.

Present Average age of son and father is 34 . ratio of son and mother age is 5:9 . If mother age is 36 years , Find the age of father after 13 years ?


Solution :

36  --------  9

X  --------- 5

Son age (X) = 20

Father age = 34*2 - 20 = 48

Father age after 13 years =  48+13 = 61 years


Ques 6.

A 250 m long train crosses bridge with speed of 60 kmph in 24 sec . Find the length of bridge ?


Solution :

600m   ---------    36 sec  ( As reference of 60 kmph . It will cover 600m in 36 sec )


250 + X --------   24 sec

==> X = 400-250 = 150m


Ques 7.

(1/8) / (2 1/8 ) * 34/5 * 4/3 = ?


Solution :

=1/8 * 8/17 * 34/5 * 4/3

Ques 8.

A , B and C can complete a work in 10 days , 20 days and 25 days respectively . If  A  is assistance by B and C on alternative days , then how many days it will take complete work ?


Solution :

L.C.M of 10 , 20 and 25 = 100

A efficiency = 10
B efficiency =  5
C efficiency = 4

One day A completes 10 units work and second day with assistance of B an C they completed 19 units 

For 2 days they will complete = 29 units 

Time taken to finish work (10 +19+10+19+10+19+10+3) = 7 3/19 days 



Ques 9.

Gopi drew two cards from a pack of 52 cards . What is the probability of one spade and one queen ?


Solution :
Total number of spades in 52 cards of  pack = 13 

Total number of queens in 52 cards of pack = 4

Probability = [13C1*4C1]/[52C2]

= [13*4]/[52*51/2]

=[13*4]/[26*51] = 2/51 



Ques 10.

Kapil makes 40% in 1st year and 2nd year he had loss of 10% of capital which he had at beginning of 2nd year .His overall gain and loss in capital ?


Solution :
Assume capital is 100

Gain or loos = 100 * 140/100 * 90/100 = 126

Gain = 126 - 100 = 26 %



Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com