Parajumbles Tips and Tricks With Examples for SBI PO Pre

Introduction:

  • Para- Jumble is the 1st section which we find in the English part of our Bank exams. Para-jumbles are the best way to evaluate a candidate’s ability to understand language. In this section, we are given 4 to 6 sentences which are arranged in a jumbled manner. The candidate is required to arrange the jumbled sentences in a way such that it makes a meaningful paragraph. This section evaluates the comprehension skills i.e. paragraph writing skill of the candidate.
  • Any paragraph consists of Introduction, the middle session and the Ending. It’s easy to determine the Introduction and the Ending part. The middle session should be arranged accordingly such that it follows both the Introduction and Conclusion. We need to have an idea about tenses, pronouns, subject-verb agreement rules to answer the 4 to 5 questions in less than 2 minutes.
  • As we all know the best way to learn any language is through reading, understanding that language and practising it by either writing or speaking that particular language by following all the rules. The best way to learn English especially for competitive exams is by reading the Editorial section of The Hindu paper. Knowing few tips is also a bonus point.

I have listed down few of the tips which might come handy.


  • If a sentence contains personal pronoun (such as he, she, it, him, her, they, you, your etc ) without mentioning the person, place or object; then it just indicates that there must a sentence prior to it introducing that person, place or object. This is known as Personal Pronoun approach.
  • Demonstrative pronouns (such as that, this, these, those) also cannot be used in the first sentence without introduction.
  • Articles – There is two types of articles- Definite and Indefinite article.‘ The’ article is used to define an already known specific person or a thing. Therefore, ‘The’ is most unlikely to be used in the opening sentence or the first sentence.‘A’ or ‘An’ are used to express a general statement or give Introduction of a person, place or a thing.So, in a paragraph, we can expect the sentence containing Indefinite articles to be prior to the sentence containing the Definite article.
  •  Abbreviation approach: If both Full forms as well as short form of a word is present, then the sentence containing Full form will appear before the sentence containing the short-form.
  •  Make sure to follow the chronological order present in the sentences (such as before, after, later, when)
  • The Conclusion part is the summary of the whole paragraph. Example: If most of the sentences are problem oriented then the conclusion should be a solution or preventive measure for that particular problem.

  • Well, the para-jumble sets given in PO examinations are bit lengthy and might tend to be confusing without practice. So, I have provided few basic simple para-jumble questions in this article for practice purpose. In my next article, I will cover high-level para-jumble sets; so have fun practising and make a point to jot down any new tips you might find out for your own future reference.

    Questions: Read the following statements to decide their sequence to make a meaningful passage and then answer the questions given below them.

    Ques 1
    (1) They are mostly people
    (p) and they find the club very convenient,
    (q) to get a reasonable meal
    (r) who work in the neighbourhood,
    (s) because it enables them
    (6) without too much trouble.

    What is the correct arrangement of the above-given sentences?
    (a) pqrs
     b) qprs
     c) rpsq
     d) sqrp

    Ques 2
    1) The establishment of Delhi Sultanate
    P) new features in art and architecture
    Q) and their diffusion to all parts of the country
    R) saw the introduction of
    S) leading to the growth of
    6) India’s composite culture.

    What is the correct arrangement of the above-given sentences?
    a) PRSQ
    b) PSQR
    c) RPQS
    d) SPQR

    Ques 3
    1) What we would like to judge
    P) in the comprehension exercise,
    Q) the difficult words, phrases and sentence fragments
    R) and also the meanings of
    S) is your grasp of the content
    6) that constitute the paragraph.,

    What is the correct arrangement of the above-given sentences?
    a) PSRQ
    b) QPSR
    c) RQPS
    d) SRQP

    Ques 4
    1) A sub-inspector of police,
    P) disturbing a public meeting
    Q) justice to his uniform,
    R) rounded up a group of 18 miscreants
    S) bent on doing
    6) and marched them to the local jail in Shimoga.

    What is the correct arrangement of the above-given sentences?
    a) PRSQ
    b) QRPS
    c) RPSQ
    d) SQRP

    Ques 5
    1) This is a letter
    P) from a young lady
    Q) who was lately wounded in a duel
    R) written in the most passionate terms
    S) where in she laments the misfortunate of a gentleman

    What is the correct arrangement of the above-given sentences?
    a) PRQS
    b) PRSQ
    c) RPQS
    d) RPSQ

    Ques 6
    1) There is a continuous demand
    P) are formed to train humanity
    Q) for destructive purposes, and world organisations
    R) in the art of settling their disputes
    S) to ban the application of science
    6) by peaceful negotiations

    What is the correct arrangement of the above-given sentences?
    a) PRSQ
    b) QSRP
    c) RPQS
    d) SQPR

    Ques 7
    1) It was true that
    P) the pet dog
    Q) would never sleep anywhere
    R) we once had
    S) except on the sofa

    What is the correct arrangement of the above-given sentences?
    a) PQSR
    b) PRQS
    c) RPQS
    d) SPQR

    Ques 8
    1) A policeman
    P) to abide
    Q) if he has to do well
    R) by the strict letters of the law
    S) cannot afford

    What is the correct arrangement of the above-given sentences?
    a) PRQS
    b) QSPR
    c) RQPS
    d) SPRQ

    Ques 9
    1)The reporter of the newspaper informs us that
    P) Lala Lajpat Rai spent
    Q) lecturing widely and interacting many American leaders
    R) to sympathise with the Indian Nationalist position
    S) almost five years in America

    What is the correct arrangement of the above-given sentences?
    a) PSQR
    b) PSRQ
    c) RPSQ
    d) SPQR

    Ques 10- Ques 14
    A) Seconds later, the glaring object swept past and he thought he had outmanoeuvred it.
    B) While flying over enemy territory, Jones received the warning of an oncoming missile.
    C) He was proved wrong when he saw the vertical tail fins on fire.
    D) Without wasting time, he slammed the throttles forward and made the plane roll into a high- speed turn.
    E) Hardly had he responded to the message, he saw what every fighter pilot dreaded most.

    Q10) Which sentence should come third in the paragraph?
    a) A
    b) B
    c) C
    d) D
    e) E

    Q11) Which sentence should come last in the paragraph?
    a) A
    b) B
    c) C
    d) D
    e) E

    Q12) Which sentence should come second in the paragraph?
    a) A
    b) B
    c) C
    d) D
    e) E

    Q13) Which sentence should come fourth in the paragraph?
    a) A
    b) B
    c) C
    d) D
    e) E

    Q14) Which sentence should come fifth in the paragraph?
    a) A
    b) B
    c) C
    d) D
    e) E

    Ques 15- Ques 19
    A) As soon as we realise this fact, we will understand that it is very important to choose a system of education which will really prepare children for life.
    B) But we can already see that free education for all is not enough.
    C) Education is not an end, but a means to end.
    D) In many modern countries, it has for some time been fashionable to think that by free education for all, one can solve all the problems of society and build a perfect nation.
    E) In other words, we do not educate children only for the purpose of educating them, the purpose is to fit them for life.
    F) We find in such countries, a far larger number of people with university degrees than there are jobs for them to fill.

    Q15) Which sentence should come first in the paragraph?
    a) A
    b) B
    c) C
    d) D
    e) E

    Q16) Which sentence should come second in the paragraph?
    a) A
    b) B
    c) D
    d) E
    e) F

    Q17)Which sentence should come third in the paragraph?
    a) A
    b) B
    c) C
    d) E
    e) F

    Q18)Which sentence should come fifth in the paragraph?
    a) A
    b) C
    c) D
    d) E
    e) F

    Q19)Which sentence should come last in the paragraph?
    a) A
    b) B
    c) C
    d) E
    e) F

    Ques 20- Ques 24
    A) What is clear is that no one has yet provided evidence for it to be conclusively rejected or validated.
    B) To some people, such a notion seems perfectly reasonable; to others, it seems quite ludicrous
    C) Most of the people have curiosity and also possess some knowledge of astrology.
    D) Much of the evidence offering support for this fundamental notion is far from clear cut.
    E) They appreciate that astrology attempts to relate human behaviour to the movements of stars and planets.

    Q20) Which statement should come second in the paragraph?
    a) A
    b) B
    c) C
    d) D
    e) E

    Q21) Which statement should come fourth in the paragraph?
    a) A
    b) B
    c) C
    d) D
    e) E

    Q22) Which statement should come first in the paragraph?
    a) A
    b) B
    c) C
    d) D
    e) E

    Q23) Which statement should come third in the paragraph?
    a) A
    b) B
    c) C
    d) D
    e) E

    Q24) Which statement should come last in the paragraph?
    a) A
    b) B
    c) C
    d) D
    e) E

    Ques 25- Ques 29
    A) Had it been not for them, Indian banks would have had their hands tied down too.
    B) Today almost all the countries are facing the heat of recession.
    C) One of these is the strict RBI and SEBI rules regulating banking sector very efficiently.
    D) This could have led to massive losses to them, which could have percolated to other sectors as well.
    E) However, there are few things which help India in bouncing back from the state of recession.
    F) Like others, India too has not remained immune to the epidemic.

    Q25) Which of the following sentences should be third after rearrangement?
    a) A
    b) E
    c) D
    d) F
    e) C

    Q26) Which of the following sentences should be first after rearrangement?
    a) A
    b) B
    c) C
    d) D
    e) E

    Q27) Which of the following sentences should be second after rearrangement?
    a) A
    b) B
    c) D
    d) C
    e) F

    Q28) Which of the following sentences should be sixth after rearrangement?
    a) C
    b) E
    c) D
    d) B
    e) F

    Q29) Which of the following sentences should be fifth after rearrangement?
    a) B
    b) C
    c) A
    d) E
    e) F

    Ques 30- Ques 34
    A) One of the government’s prime duties is to create a business-friendly environment which is conducive to high investment rates and leads to growth and job creation.
    B) However creating such environment alone is not enough.
    C) The reason is that in such environment there will be a large number of people who get left behind for a variety of reasons.
    D) Social policies play a role in providing this assistance.
    E) They need assistance to find their feet again.
    F) If well conceptualised and applied they can do much to lift the socially handicapped into the mainstream of society.

    Q30) Which of the following will be the first sentence of the paragraph?
    a) A
    b) B
    c) C
    d) D
    e) E

    Q31) Which of the following will be the second sentence in the paragraph?
    a) B
    b) C
    c) D
    d) E
    e) F

    Q32) Which of the following will be the third sentence in the paragraph?
    a) A
    b) B
    c) C
    d) D
    e) E

    Q33) Which of the following will be the fifth sentence in the paragraph?
    a) A
    b) B
    c) C
    d) D
    e) E

    Q34) Which of the following will be the sixth sentence in the paragraph?
    a) B
    b) C
    c) D
    d) E
    e) F

    Ques 35- Ques 39
    A) Voluntary measures such as codes of conduct have failed to address these issues and deliver changes.
    B) However, they can also cause serious problems with their irresponsible behaviour
    C) Companies are a powerful force for good.
    D) There are several instances of companies undermining worker’s rights and damaging the environment
    E) The Companies Bill 2009 is thus a means to address issues of corporate governance and ensure companies are accountable for theft financial performance and social impact.
    F) They provide jobs, boost economies and aid social and environmental development.

    Q35) Which of the following should be the first sentence after rearrangement?
    a) A
    b) B
    c) C
    d) D
    e) E

    Q36) Which of the following should be the second sentence after rearrangement?
    a) A
    b) B
    c) C
    d) D
    e) F

    Q37) Which of the following should be the third sentence after rearrangement?
    a) B
    b) C
    c) D
    d) E
    e) F

    Q38) Which of the following should be the fifth sentence after rearrangement?
    a) A
    b) B
    c) C
    d) D
    e) E

    Q39) Which of the following should be the sixth sentence after rearrangement?
    a) B
    b) C
    c) D
    d) E
    e) F

    Ques 40- Ques 44
    1) The characteristics difference between music and architecture are the same as those which subsist between time and space.
    2) It sustains the same relation to music and the other arts as does the human body to the various organs which compose, and consciousnesses which animate it.
    3) The energy which everywhere animates from is a type of time within space; the mind working and through the body is another expression of the same thing.
    4) Correspondingly, music is dynamic, subjective, mental, of one dimension; while architecture is static, objective, physical, of three dimensions.
    5) Now time and space are such abstract ideas that they can be dealt with best through their corresponding correlatives in the natural world, for it is a fundamental theosophical tenet that nature everywhere abounds in such correspondences; that nature, in its myriad forms, is indeed the concrete presentment of abstract unities.

    Q40) Which of the following should be the third sentence after the rearrangement?
    a) 1
    b) 2
    c) 3
    d) 4
    e) 5

    Q41) Which of the following should be the fifth sentence after the rearrangement?
    a) 1
    b) 2
    c) 3
    d) 4
    e) 5

    Q42) Which of the following should be the fourth sentence after the rearrangement?
    a) 1
    b) 2
    c) 3
    d) 4
    e) 5

    Q43) Which of the following should be the second sentence after the rearrangement?
    a) 1
    b) 2
    c) 3
    d) 4
    e) 5

    Q44) Which of the following should be the first sentence after the rearrangement?
    a) 1
    b) 2
    c) 3
    d) 4
    e) 5

    Ques 45- Ques 49
    1) There is certainly nothing new in man’s feeling that his destiny lies among the stars.
    2) The age old practice of astrology has always stressed the link between us and the stars.
    3) And today, in this modern age of science, even more people are occupied with exploring these connections.
    4) The dream to touch the skies is no longer a mere romantic idea.
    5) But a practical economic proposition.

    Q45) Which of the following sentences should come first in the sequence?
    A) 2
    B) 3
    C) 1
    D) 4
    E) 5

    Q46) Which of the following sentences should come second in the sequence?
    A) 3
    B) 4
    C) 5
    D) 1
    E) 2

    Q47) Which of the following sentences should come third in the sequence?
    A) 4
    B) 2
    C) 5
    D) 3
    E) 1

    Q48) Which of the following sentences should come fourth in the sequence?
    A) 4
    B) 2
    C) 5
    D) 3
    E) 1

    Q49) Which of the following sentences should come fifth in the sequence?
    A) 4
    B) 5
    C) 2
    D) 3
    E) 1

    Ques 50- Ques 54
    A) Therefore, the duty of the advocate is to do his best for his client.
    B) That rests with the judge, and it is ultimately for the judge to decide which side is right and how justice should prevail.
    C) When he was asked what he thought of advocate, supporting a cause which he knew to be bad, Johnson’s answer was that the advocate did not know it to be good or bad; the judge determined it for him and for others.
    D) But he must do so fairly, and within concealing from it anything that it is his duty to divulge.
    E) There is a belief that an advocate’s function consists, for the most part, of showing which is black as white.
    F) He is, after all, the client’s mouthpiece, and he must put before the court all aspects of the case which are favourable to his client.
    G) The only answer that one can give to this popular misconception is the famous answer that Johnson gave to Boswell.
    H) But he is not concerned with the final.

    Q50) Which of the following will be the first sentence in the passage?
    a) C
    b) E
    c) F
    d) G
    e) B

    Q51) Which of the following will be the fifth sentence in the passage?
    a) F
    b) G
    c) D
    d) C
    e) H

    Q52) Which of the following will be the second sentence in the passage?
    a) C
    b) A
    c) F
    d) G
    e) E

    Q53) Which of the following will be the last sentence in the passage?
    a) A
    b) D
    c) F
    d) B
    e) H

    Q54) Which of the following will be the fourth sentence in the passage?
    a) F
    b) C
    c) E
    d) D
    e) A

    Ques 55- Ques 59
    1) The blame for lacking creativity is, however, put on the present generation by the modern educationists.
    2) The concept of homework began so that the pupils could revise that was being taught in the class
    3) By doing so, most of the schools took away the leisure time of the children.
    4) Instead, these educationists should suggest lowering the burden of homework to the commission for educational reforms.
    5) The purpose of this concept was, however, defeated when the schools started overburdening students with so-called homework.
    6) Lack of such leisure time does not allow the children to develop creative pursuits.

    Q55) Which of the following sentences should be the third after rearrangement?
    a) 1
    b) 5
    c) 4
    d) 6
    e) 3

    Q56) Which of the following sentences should be the first after rearrangement?
    a) 1
    b) 2
    c) 3
    d) 4
    e) 5

    Q57) Which of the following sentences should be the second after rearrangement?
    a) 1
    b) 2
    c) 4
    d) 5
    e) 6

    Q58) Which of the following sentences should be the sixth after rearrangement?
    a) 2
    b) 3
    c) 4
    d) 5
    e) 6

    Q59) Which of the following sentences should be the fifth after rearrangement?
    a) 1
    b) 2
    c) 3
    d) 5
    e) 4

    Answers:

    1) C
    2) C
    3) A
    4) D
    5) B
    6) D
    7) B
    8) D
    9) A
    10) D
    11) C
    12) E
    13) A
    14) B
    15) C
    16) C
    17) E
    18) A
    19) D
    20) E
    21) D
    22) C
    23) B
    24) A
    25) B
    26) B
    27) E
    28) C
    29) C
    30) A
    31) A
    32) C
    33) D
    34) E
    35) C
    36) E
    37) A
    38) A
    39) D
    40) C
    41) B
    42) D
    43) E
    44) A
    45) A
    46) A
    47) A
    48) C
    49) E
    50) B
    51) A
    52) D
    53) D
    54) E
    55) E
    56) B
    57) D
    58) C
    59) A

    Smart Prep Kit for Banking Exams by Ramandeep Singh - Download here


    Join 40,000+ readers and get free notes in your email

    0 comments:

    Post a Comment

    Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com