Error Spotting Practice Set From The Hindu: Part 9

Directions: In the questions below, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error and mark that as your answer. If a sentence is free from error, choose the “No Error” option.

1. The crucial sentence is one which says,/(A) “The fact of actual hope /(B) and to remain with that fact /(C) which requires a great deal of inward discipline.”/(D) no error./(E)

2. The International Monetary Fund (IMF) has/(A) downgraded its earlier forecast of global economic growth /(B) by 0.3%, and the World Trade Organization has revised /(C) its forecast of world trade growth from 5.3% to 4%./(D) no error./(E)


3. There are many conditions for which there is little or no evidence of /(A) the effectiveness or safety of interventions; and others /(B) where the evidence are unreliable, or is simply not /(C) applicable, affordable, or practical to implement./(D).no error/(E)

 4. The last challenge was how to satisfy/(A) the demands of the Madhesis, plains peoples of the  /(B) Eastern Terai who share a border /(C) and common familial and cultural bonds with Bihar./(D) no error./(E)

5. For cueist Pankaj Advani, the gamble to skip/(A) the prestigious International Snooker  /(B) Championship in order to compete /(C) in the World Billiards Championship has paid off./(D).no error./(E)

6. This is not restricted to the young /(A) tech-savvy generation but anyone with /(B) a smart devise eventually discovers that they /(C) boost productivity and bring them to their workplace./(D).no error /(E)

7. Three persons, all drivers, died after /(A) an Omni bus rammed a stationery lorry /(B) on the Tiruchi-Madurai national highway /(C) at Kallamedu near Valanadu in the early hours on Tuesday./(D) no error./(E)

8. The Hindu also interviewed judges who hear rape cases/(A) public prosecutors who argue them, /(B) police officers who work on the cases, complainants, accused and their families,/(C) and female’s rights activists and lawyers./(D) no error./(E)

9. Listing of quality manufacturers and grading /(A) the system will insure the quality of m-sand  /(B) and reduce the supply of inferior /(C) quality product in the market./(D).no error./(E)

10.
Whenever there is some blunder mistake or failure,/(A) the manager should immediately get  /(B) into damage control mode and save /(C) his image from getting tarnished./(D) no error./(E)


Answers With Explanation

1. Ans. B. 
Solution:
Fear instead of hope
(Because hope is used for positive and fear for negative) 

2. Ans. E. 
Solution:
No error

3. Ans. C. 
Solution:
Is instead of are
(Because uncountable noun are used in the singular forms only)

4. Ans. B. 
Solution:
People instead of peoples
(Because collective nouns never takes s/es with them)

5. Ans. E. 
Solution:
No error

6. Ans. C. 
Solution:
Device instead of devise
(Because device means: a thing made for a particular purpose Devise means: plan)

7. Ans. B. 
Solution:
Stationary instead of stationery
(Because stationary means: fixed in one place
Stationery means: stationery material i.e. pen, pencil etc.)

8. Ans. D. 
Solution:
Women’s instead of female’s
(Because for non-living things we use Women’s, Men’s , Boys’ etc.)

9. Ans. B.
Solution:
Ensure instead of insure
(Because ensure means: to make sure or certain
Insure means: to guarantee against loss) 

10. Ans. A. 
Solution:
Remove blunder
(Because blunder and mistake both are same words)

Smart Prep Kit for Banking Exams by Ramandeep Singh - Download here


Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com