Error Spotting Quiz From The Hindu: Part 4

In the questions below, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error and mark that as your answer. If a sentence is free from error, choose the “No Error” option.


Ques 1.

There was indeed a direct collision among the voluntary nature/(A) of Aadhaar Act of 2016 and Section 139AA of the Income Tax Act/(B), which made it mandatory for a person to possess an/(C) Aadhaar card to file income tax returns and continue to have a valid PAN./(D) no error./(E)


Ques 2

Reports, based on a study conducted by the Centre/(A) for Internet and Society (CIS), a Bengaluru-based organisation,/(B) said Aadhaar numbers,/(C) names and other personal details of people has been leaked./(D) no error./(E)

Ques 3

If local election will not held/(A) in May as scheduled, it will also make it difficult/(B) for sets of constitutionally mandated parliamentary/(C) elections to be held by the January 2018 deadline./(D) No error /(E) 

Ques 4

Among Chinese objectives of the BRI are finding outlets for access capacity of/(A) its manufacturing and construction industries, increasing economoic activity in/(B) its relatively underdeveloped western region, and creating alternative/(C) energy supply routes to choke points of the straits of Hormuz and Malacca./(D) no error./(E)

Ques 5.

When my brother/(A) has come home last Sunday/(B) he said that they had/(C) threatened to kill him./(D) no error./(E)

Ques 6.

The fact that Chenchus enjoy a symbiotic relationship /(A)with the Nallamala was recognised early/(B) by the British, that control the southern part and gave them rights/(C) not just to stay inside the forest but also do subsistence farming and grazing./(D) no error./(E)

Ques 7.

After the election of A.P.J. Abdul Kalam in 2002,/(A) when major parties barring the left were agreed/(B) on the choice, India has not had a apolitical presidential candidate/(C) acceptable to both the congress and the BJP./(D) no error. (E)

Ques 8.

I opposed the war in Iraq precisely/(A) so I believe that we must exercise restraint/(B) in the use of military force, and always consider/(C) the long-term consequences of our actions./(D) no error. /(E)

Ques 9.

As the court enters its 150th year/(A) and celebrations are being planned/(B) on a big scale, it is high time a social/(C) audit is done on its performance./(D) no error. (E)

Ques 10.

Although India has/(A) all natural resources/(B) even then it is not developed./(C) no error./(D)

Answers with solutions

1. Ans. A. 

Solution:
"Between" instead of "among"
(Because between can be used only for two items and among must be used for more than two.)

2. Ans. D. 

Solution:
"Have" instead of "has"
(Because have is used for plural noun and here people is a plural noun)

3. Ans. A. 

Solution:
"Are" instead of "will"
(Because condition can never be in future)

4. Ans. A. 

Solution:
"Excess" instead of "Access"
(Because access means approach and excess means more than desired) 

5. Ans. B. 

Solution:
"Came" at the place of "has come"
(Because we can’t use has/have with any past word)

6. Ans. C. 

Solution:
"Who" instead of "that"
(Because we have an antecedent(noun) the British so we have to use a subjective relative pronoun)

7. Ans. C. 

Solution:
"An" instead of "a"
(Article error )

8. Ans. B. 

Solution:
"Because" instead of "so"
(When the dependent clause is placed first in a sentence we should use because)

9. Ans. D. 

Solution:
It is (high) time + past subjunctive
(It is high time + past subjunctive expresses that something should be done and that it is already a bit late.)

10. Ans. C. 

Solution:
Although/though……………………yet/,
(When the though/although clause comes before the main clause, we usually put a comma at the end of the clause.)
RBI Grade B Online Classes by Ramandeep Singh - Join here

Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com