Error Spotting Quiz From The Hindu: Part 6

Directions: In the questions below, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error and mark that as your answer. If a sentence is free from error, choose the “No Error” option.

1. A study found that post-menopausal women/(A) who drank 1 1/2 cups of water prior to eating/(B) a meal reported feeling fuller, and as a result consumed/(C) about 60 less calories than those who didn’t drink beforehand./(D) no error /(E)

2. He is unhappy that false notions of personal satisfaction/(A) blind us to the real sense of calling/(B) that gives work meaning for himself,/(C) our communities, and our society./(D) no error./(E)

3. Its apparent that there/(A) are plenty of global influences,/(B) like Sawaari’s use of the now-legendary/(C)  trunk shot in Tarantino films./(D) no error/(E)

4. Beside, to assume that Rajiv Gandhi was ‘individually’/(A) responsible for shaping Indian governance at/(B) that time is like thinking that a film director is/(C)  entirely accountable for the film’s effect on the audience./(D) no error./(E)

5. Keep your electrical /(A) gadgets dry and clean /(B) and keep themselves unplugged /(C)  when not in use./(D) no error/(E)

6. Despite creating awareness/(A) on the subject, a little/(B) customer continue to refuse/(C)  to accept coins for payment./(D) no error/(E)

7. The board has decided/(A) to defer the renewal of leases of/(B) 27 other mines until air quality/(C)  each of them are monitored./(D) no error./(E)

8. No one is intrinsically/(A) superior or senior than me/(B) and my moral worth Is the/(C)  same as that of anyone else./(D) no error./(E)

9. Mining operations in Sonshi/(A) was stopped last week following/(B) the severe rise in/(C)  air pollution in the village./(D) no error/(E)

10. When I knew the train/(A) would pull 19th street Oakland station,/(B) I finally intervened, after giving the man/(C)  chances enough to case his behavior./(D) no error/(E)

Answers with Explanation

1. Ans. D. 

Solution: 
Fewer instead of less
(Because Use fewer if you’re referring to people or things in the plural (e.g. houses, newspapers) and Use less when you’re referring to something that can’t be counted or doesn’t have a plural (e.g. money, air, time, music, rain)) 


2. Ans. C. 

Solution: 
Ourselves instead of himself
(Because we are talking about us so we must use objective relative pronoun) 

3. Ans. A. 

Solution: 
It’s instead of its
(Because it’s –it is and its- possessive case)

4. Ans. A. 

Solution: 
Besides instead of beside
(Because here we need an adverb not a noun) 

5. Ans. C. 

Solution: 
Them instead of themselves
(Because following verbs are not used reflexively: keep, stop, turn, rest, hide etc.) 

6. Ans. B. 

Solution: 
A few instead of a little
(Because few is used with countable noun and little is used with uncountable noun) 

7. Ans. D. 

Solution: 
Is instead of are
(Because we can’t use plural verb with Either, neither and each of etc.) 

8. Ans. B. 

Solution:
To instead of than
(Because prior, junior, senior, superior, prefer, and elder etc are followed by to instead of than) 

9. Ans. B. 

Solution: 
Were instead of was
(Because operations are plural subject so we can’t use was with it) 

10. Ans. D. 

Solution:
Enough chances instead of chances enough
(Because we can’t use enough after a noun)

Smart Prep Kit for Banking Exams by Ramandeep Singh - Download here


Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com