Error Spotting Quiz From The Hindu: Part 7

Directions: In the questions below, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error and mark that as your answer. If a sentence is free from error, choose the “No Error” option. 

1. France’s choice of pro-EU Emmanuel Macron over Eurosceptic/(A) Marine Le Pen has sparked euphoria at Brussels,/(B) but analysts warn his ambitions for profound change/(C) in the European Union will prove challenging./(D) no error./(E)

2. After a resounding victory in Sunday’s runoff,/(A) Emmanuel Macron will be sworn in as/(B) France next president at the Elysee palace on May 14,/(C) outgoing president Francois Hollande said../(D) no error./(E)


 3. In comparison to politically fraught changes — for instance, the 13th Amendment to the Sri Lankan/(A)  Constitution for the devolution of powers, or federalist reforms in Nepal/(B) — digital identity schemes are easiest to implement, can strengthen local/(C) governments and support the financial inclusion of marginalised sections../(D).no error./(E)

4. South Asian governments, long content/(A) to gather data through traditional mean/(B) such as censuses, are struggling/(C) to capture dynamic trends in their population../(D) no error./(E)

5. In its latest report on Uttarakhand’s finances submitted in the State Assembly/(A)  during a special two-day session earlier this month, the CAG said he was a/(B) “gross contravention” of Uttarakhand Budget Manual 2012/(C) which stipulates monthly reconciliation of expenditures by departments./(D) no error./(E)

6. The Special Task Force (STF) of the UP Police/(A) claimed on Monday to have arrested a man /(B) who allegedly supplied remote-controlled electronic chips/(C) which was used by several petrol pumps to dupe customers../(D) no error./(E)

7. Reacting to the allegation,/(A)  the Chief Minister said Mr. Shah/(B) was a very “light-weight/(C) leader and not some big gun”../(D) no error /(E)

8. The eight include members of the seven-judge Bench/(A)  headed by Chief Justice of India/(B) J.S. Khehar, which had in February issue a/(C) contempt order against him../(D) no error./(E)

9. As many as 1,137 men, 374 women and 19 children apart from/(A)  302 sadhus left from the Bhagwati Nagar base camp/(B) in Jammu in a cavalcade of 63 vehicles for the/(C) 13,500-feet high cave shrine situated in south Kashmir Himalayas../(D) no error /(E)

10. She says a key similarity between the East and the West is in the tools and technology used in compositing/(A)  and animation: “For the bigger projects in Hollywood, though, you would have a bigger team/(B) of coders, writing scripts on how to make things more streamlined/(C) but now with projects like Baahubali , India has really landmarked themselves.”./(D) no error/(E)


Answers & Explanations

1. Ans. B. 

Solution:
In instead of at
(Because we use at for small places and in for a big city or country) 

2. Ans. C. 

Solution:
France’s instead of France
(Because We use apostrophe s (’s), also called possessive ’s, as a determiner to show that something belongs to someone or something)

3. Ans. C. 

Solution:
Easier instead of easiest
(Because we need to use comparative degree instead of superlative)

4. Ans. B. 

Solution:
Means instead of mean
(Because Means:- We use it to talk about a method of doing something
Mean:- We can use mean + noun to talk about one thing resulting in another)

5. Ans. B. 

Solution:
It instead of He
(Because we are talking about CAG which is an organization, not a person)

6. Ans. D. 

Solution:
Were instead of was
(Because chips are plural subject so we have to use plural verb with it)

7. Ans. D. 

Solution:
Any instead of some
(Because We use any for indefinite quantities in questions and negative sentences. We use some in affirmative sentences)

8. Ans. C. 

Solution:
Issued instead of issue
(Because the sentence is in passive voice)

9. Ans. E. 

Solution:
No error

10. Ans. D. 

Solution:
Itself instead of themselves
(Because itself used to emphasise the subject when it is a thing, animal, situation, city, country)


Smart Prep Kit for Banking Exams by Ramandeep Singh - Download here


Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com