Error Spotting For IBPS PO: Part- 1

 
Read following sentences and tell in which part there is an error:

1. There is an uncanny similarity of argument/(A) between the Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS)/(B) as well as the All India Muslim Personal Law Board (AIMPLB)/(C) on controversies that have to do with belief./(D)no error./(E)


2. There is no reason that the nuclear community/(A) cannot rise to the occasion and emulate the/(B) successes of the space industry which also(C) has had to face protracted spells of international non-cooperation./(D)no error./(E)

3. An elected President in Iran /(A)commands less power than his or her/(B) counterparts in other countries./(C)no error./(D)

4. In most films, they are just pretty faces and pretty bodies/(A) seen beside heroes as they sing, dance,/(B) fight and kill in superabundant displays of machismo,/(C) or as archetypal mothers whose lot it is to pine for their men and children./(D)no error./(E)

5. The Russian movie, by the Leviathan filmmaker, is a /(A)stark and severe human document — in the barren landscape it paints,/(B) the desolate whether it evokes and the bleak story it /(C)tells largely through uneasy silences or plaintive, brooding music./(D)no error./(E)

6. The Resistance’s struggle against Nazi occupation in World War II/(A) is well-documented in France but much less is/(B) known about thousands of its members forced to work in Nazi Germany/(C) on Hitler’s secret weapon: the V2 rockets he hoped would bring Britain to its knees./(D)no error/(E)

7. At the Dora memorial site itself,/(A) the French research is also waited /(B)“with immense interest”, said Regina Heubaum,/(C) one of those working there./(D)no error./(E)

8. The Goods and Services Tax (GST) Council on/(A) Friday finalised tax rates for all services,/(B) expect lottery, under the new indirect tax/(C) regime to be rolled out from July 1./(D)no error/(E)

9. Stung by a series of scam charges and Income Tax raids against/(A) his family members, Rashtriya Janata Dal chief Lalu Prasad on Friday/(B) declared that he would uproot the Narendra Modi government/(C) in the Centre “before it completes its five-year term.”/(D)no error./(E)

10. Zvyagintsev puts the relationship in the larger context of the times,/(A) with the radio often bringing home/(B) the social picture into focus — news of Russian /(C)President Vladimir Putin and the Ukrainian crisis./(D)no error/(E)

Answers With Explanation

1. Ans. C. 

Solution:
And instead of as well as
(Between…………….. and)

2.  Ans. A. 

Solution:
Why instead of that
(Because that is information giver)

3. Ans. B. 

Solution:
Lesser instead of less
(Because here we are doing comparison so we need to use comparative degree)

4. Ans. B. 

Solution:
Besides instead of beside
(Because beside means at the side of
Besides means in addition to)

5. Ans. C. 

Solution:
Weather instead of Whether
(Because weather refers to the state of the atmosphere)
Weather is an uncountable noun)

6. Ans. E. 

Solution:
No error

7. Ans. B. 

Solution:
Await instead of wait
(Because await is used for things)

8. Ans. C. 

Solution:
Except instead of Expect
(Because except means not including)

9. Ans. D. 

Solution:
At instead of in
(Because at is used for in or very near a particular place.)

10. Ans. E. 

Solution:
No error
Smart Prep Kit for Banking Exams by Ramandeep Singh - Download here

Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com