Expected General Awareness Question For SBI Clerk 2018

Expected General Awareness Question For SBI Clerk 2018
One of the most scoring section of any bank exam is General Awareness section. Static Awareness occupies 50 percent weightage. Here we are providing you 100 static Awareness questions with answer from most important and frequently asked topics. It also covers static part from banking Awareness and current affairs. We have framed all the questions based on recent changes in the exam pattern. Practice and Make use of this section for all upcoming bank exams.

Question 1. 

Which country tops the world democracy index 2017? 
A. Denmark
B. Iceland
C. Norway
D. Switzerland
Ans. C.

Question 2.

Bulletin is the app launched by which of the following? 
A. Facebook
B. Google
C. Microsoft
D. Flipkart
Ans. B.

Question 3.

Who has won the Yash Chopra memorial award for this year? 
A. AR Rahman
B. Asha Bhosle
C. Amitabh Bachchan
D. Shahrukh Khan
Ans. B.

Question 4.

VINBAX is the joint military exercise between India and which country? 
A. Bangladesh
B. Vietnam
C. Bahrain
D. Pakistan
Ans. B.

Question 5.

Dudhwa National Park is located in which of the following state? 
A. Uttarakhand
B. Jharkhand
C. Uttar Pradesh
D. Himachal Pradesh
Ans. C.

Question 6.

Which state government has launched the women safety app ' Shakti' recently? 
A. Himachal Pradesh
B. Madhya Pradesh
C. Assam
D. Bihar
Ans. A.

Question 7.

Which Bollywood actor has been Honoured with Crystal Award at World Economic Forum? 
A. Amitabh Bachchan
B. Hrithik Roshan
C. Salman Khan
D. Shahrukh Khan
Ans. D.

Question 8.

India's first Garbage Festival, 'Kachra Mahotsav 2018', was organised by which of the following state? 
A. Chhattisgarh
B. Uttar Pradesh
C. Himachal Pradesh
D. Haryana
Ans. A.

Question 9. 

Who is the present governor of Madhya Pradesh? 
A. Anandiben Patel
B. Om Prakash Kohli
C. Sathya pal Malik
D. Banwarilal Purohit
Ans. A.

Question 10.

Where is the head quarter of small finance bank? 
A. Jaipur
B. Ahmedabad
C. Bangalore
D. Hyderabad
Ans. A.

Question 11.

Chandi Lahiri, who have been passed away recently belongs to which field? 
A. Playback singer
B. Cartoonist
C. Director
D. Actor
Ans. B.

Question 12.

Who is the MD and CEO of Yes Bank? 
A. Rana Kapoor
B. Jai Kumar
C. Rajneesh Kumar
D. Himant Singh
Ans. A.

Question 13.

First Chief Election Commissioner of India after Independence is? 
A. Sukumar Sen
B. Achal Kumar Jyoti
C. Narayanan
D. Desh mukh
Ans. A.

Question 14.

What is the currency of Israel? 
A. Dollar
B. Riyal
C. New shekel
D. Dinar
Ans. C.

Question 15.

Mukhyamantri Kalakar Sahayata Jojana was launched by the CM of which state? 
A. Rajasthan
B. Gujarat
C. Odisha
D. Chattisgarh
Ans. C.

Question 16.

Under Bangladesh-Bhutan-India-Nepal (BBIN) Motor vehicles agreement between Bhutan, India, bangladesh and Nepal is called as ? 
A. BIBN pact
B. BBIN pact
C. INBB pact
D. BBNI pact
Ans. B.

Question 17.

Who is the present Minister of Petroleum and Natural Gas? 
A. Manoharlal Parrikar
B. Suresh Prabhu
C. Dharmendra Pradhan
D. Prakash javadekar
Ans. C.

Question 18.

The book ‘Imperfect’ is the autobiography of which of the following personality? 
A. Harper Collins
B. Sanjay Manjrekar
C. Dilip Vengsarkar
D. Sinha
Ans. B.

Question 19.

What is ' C' in CIPAM? 
A. Center
B. Cement
C. Cell
D. Criminal
Ans. C.

Question 20.

Iron Fist is the joint military exercise between Japan and which of the following country? 
A. India
B. South Korea
D. China
Ans. C.

Question 21.

Introduce India’s First Battery-Powered Interactive Payment Card was launched by which of the following bank? 
A. Kotek Mahindra bank
B. IndusInd Bank
C. Lakshmi Vilas bank
D. IDFC bank
Ans. B.

Question 22.

Where is the head quarter of ISRO? 
A. Ahmedabad
B. Mumbai
C. Bangalore
D. New Delhi
Ans. C.

Question 23.

In SFOORTI application, second O stands for? 
A. Optimisation
B. Operation
C. Online
D. Organisation
Ans. A.

Question 24.

Who is the founder and CEO of Amazon? 
A. Jeff Bezos
B. Bill gates
C. Mark Zuckerberg
D. Larry Page
Ans. A.

Question 25.

Anchal Thakur is related to which of the following games? 
A. Badminton
B. Skiing
C. Snooker
D. Cricket
Ans. B.

Question 26.

Which state has topped the logistics performance index chart this year? 
A. Rajasthan
B. Uttar Pradesh
C. Maharashtra
D. Gujarat
Ans. D.

Question 27.

Recently died sportsperson, Saksham Yadav belongs to which sport? 
A. Power lifter
B. Boxer
C. Wrestler
D. Cricketer
Ans. A.

Question 28.

Riyadh is the capital of which country? 
A. Saudi Arabia
B. Oman
C. Bulgaria
D. Nairobi
Ans. A.

Question 29.

Which state government has become the first to launch high-risk pregnancy portal? 
A. Gujarat
B. Haryana
C. Uttar Pradesh
D. Kerala
Ans. B.

Question 30.

Sportsperson Shiv Kapur belongs to which game? 
A. Snooker
B. Skiing
C. Golf
D. Basketball
Ans. C.

Download Full PDF

Smart Prep Kit for Banking Exams by Ramandeep Singh - Download here

Join 40,000+ readers and get free notes in your email


Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com