Tricks to Remember National Parks in India


A National Park is an area of countryside, or occasionally sea or fresh water, protected by the state
or government for the enjoyment of the general public and the preservation of wildlife, flora and fauna. National parks are put under Category II of IUCN (International Union for Conservation of Nature). India's first national park was established in 1936 as Hailey National Park, now known as
Jim Corbett National Park, Uttarakhand. As of now, there are 103 national parks in India.
Below are the some interesting tricks to learn all National Parks of India State wise quickly and easily. Tricks highlighted in Red and National Parks in blue:

1). West Bengal

West Bengal Ki Jalpari Neora Single hain aur badi hi Sunder or Gori Boxer hain. 

a). Jalda Para National Park 
b) Neora Valley National Park 
c). Singalia National Park 
d). Sundarbans National Park 
e). Gorumara National Park 
f). Buxa Tiger Reserve 

2). Uttarakhand

UK ke Raja Ji se milne Govind or Nanda Devi Ganga Valley ki Gym main gaye. 

a). Raja Ji National Park 
b). Govind Pasu Vihar National Park 
c). Nanda Devi National Park 
d). Gangotri National Park 
e). Valley of Flowers National Park 
f). Jim Corbett National Park

3). Uttar Pradesh

Uttar Pradesh ke Ghaziabad main Doodheshwar mandir hain. 

a). Dudhwa National Park
 

4). Tripura

Rajbeer was hunting Leopard in Clouded Tripura

a). Bison (Rajbari) National Park 
b). Clouded Leopard National Park

5). Telangana 

Hari and Brahamanand eats chicken (Murga) in Telangana

a). Mahaveer Harina Vanasthali National Park 
b). Karu Brahmananda Reddy National Park 
c). Mrugavani National Park 

6). Tamil Nadu 

Indira gives Mukthi to Manner less Gunda Swami (Tiranga Movie) in Annamalai of Tamil Nadu

a). Indira Gandhi Wild Life Sanctuary and National Park 
b). Mukurthi National Park 
c). Gulf of Mannar Marine National Park 
d). Guindy National Park 
e). Mudumalai National Park

7). Sikkim 

Kanchan went to Sikkim to visit Zoo

a). Khangchendzonga National Park 

8). Rajasthan 

Sarita eats Banana (Kela) and saw a lion in Dessert of Mount Abu Park Rajasthan and Run due to fear (Darr)

a). Sariska National Park 
b). Keoladeo National Park 
c). Dessert National Park 
d). Mount Abu Wildlife Sanctuary and National Park 
e). Ranthambore National Park 
f). Darrah (Mukundra Hills) National Park 

9). Odisha 

Odisha Bhitar (Inside) se Simple hain. 

a). Bhitarkanika National Park 
b). Simlipal National Park 

10). Nagaland 

Nago ka Natak shuru ho gaya. 

a). Ntangki (Intanki) National Park 

11). Mizoram 

Mizoram ke Murli Mountain main Phun sukh wangdo (3 Idiots) football khelta hain. 

a). Murlen Mountain National Park 
b).Phwangpur Blue Mountain National Park 

12). Manipur 

Manipur ka bahadur Sipahi Cable wala nikla, 

a). Sirohi National Park 
b). Keibul Lamjao National Park 

13). Meghalaya 

Megha ka Balak door Knock krke bhag jata hain. 

a). Balphakram National Park 
b). Nokrek National Park 

14). Maharashtra 

Sanjay Chandan and Gugamal play Tambola in Navegaon of Maharashtra

a). Sanjay Gandhi National Park 
b). Chandoli National Park 
c). Gugamal National Park 
d). Tadobo National Park 
e). Navegaon National Park 

15). Jharkhand 

Jhansi Ki rani ka Battle.

a). Betla National Park

16). Madhya Pradesh 

Sanjay aur Madhav apne bhai Bandhu Kanha se milne Paanch Paise le kar Paan khate hue Saturday ko Van se Mandal Vihar (or Madhya Pradesh) gaye. 

a). Sanjay National Park 
b). Madhav National Park 
c). Bandhavgarh National Park 
d). Kanha National Park 
e). Pench National Park 
f). Panna National Park 
g). Satpura National Park 
h). Van Vihar National Park 
i). Mandola Plant Fossils National Park 

17). Kerala 

Sholey ki Padmini or Er. Ravi ka Silent Pyar Anna ne Mithai or Karela kha kar manjur kiya. 
Sholey ka connection. 

a). Pambadum Shola National Park 
b). Eravikulam National Park 
c). Silent Valley National Park 
d). Periyar National Park 
e). Anamudi Shola National Park 
f). Mathikettan Shola National Park 

18). Karnataka 

Bruce Banner (Hulk) ki Bandi ko Ansh Kundan Nagar se Karnataka le gaya or wahi shift ho gya. 

a). Bannerghata National Park 
b). Bandi Pur National Park 
c). Anshi National Park 
d). Kundremukh National Park 
e). Nagarhole National Park 

19). Jammu and Kashmir 

Jammu ki Hemlata ne Kisht (kashti) par sawar ho kar Salim ko Flying Dutch man ship par jane ke liye vida kiya. 

a). Hemis National Park 
b). Kishtwar National Park 
c). Salim Ali National Park 
d). Dachigam National Park

20). Himachal Pradesh 

Himachal ke Inder ne Sim ko Pin se nikala or Kheerganga mai fek diya. 

a). The Great Himalayan National Park 
b). Inderkilla National Park 
c). Simbalbara National Park 
d). Pin Valley National Park 
e). Kheerganga National Park 

21). Haryana 

Haryana ke Sultan Salman bhai bade Kalakar hain. 

a). Kalesar National Park 
b). Sultanpur National Park 

22). Goa 

Goa main Mahaveer singh fogat ki kushti AnMol hain. 

a). Mollem National Park 

23). Gujarat 

Gujarat main meri Black Van drive karte hue Marine beach par Gir gayi. 

a). Black Buck National Park 
b). Vansda National Park 
c). Marine National Park, Gulf of Kutch 
d). Gir National Park 

24). Bihar 

Bihar main Valmiki ji ne ramayan ki rachna ki. 

a). Valmiki National Park 

25). Chhattisgarh 

Chhattisgarh ki Indra weekly Guru kul ghumne Kangra Ghati (valley) jati hain. 

a). Indravati National Park 
b). Guru Ghasidas (Sanjay) National Park 
c). Kanger Ghati National Park 

26). Assam 

Manas and Dabbu eats Orange and sings Kajrare Name ka song in Assam 

a). Manas National Park 
b). Dibru Saikhowa National Park 
c). Orang National Park 
d). Kaziranga National park 
e). Nameri National Park 

27). Arunachal Pradesh 

Arun Naam ka Mali garden mai kaam karta hain. 

a). Namdapha National park 
b). Mouling National Park 

28). Andhra Pradesh 

Venkatesh eats Papaya in Andhra Pradesh

a). Sri Venkateshwar National Park 
b). Papikonda National Park 

29). Andaman and Nicobar Islands 

Mount Harry takes Sad Rani from Jhansi to Gandhi Gola Camp in North South of Middle to make her happy. 

a). Mount Harriet National Park 
b). Saddle Peak National Park 
c). Rani Jhansi Marine National park 
d). Mahatma Gandhi Marine National Park 
e). Golathea National Park 
f). Campbell Bay National Park 
g). North Button Island National Park 
h). South Button Island National Park 
i). Middle Button Island National Park

Smart Prep Kit for Banking Exams by Ramandeep Singh - Download here


Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com