New Pattern Error Spotting Quiz Part- 4

A sentence is provided which is divided in 4 parts i.e. A), B), C) and D). There can be a grammatical error in any of the parts (A), (B), (C), (D) which makes the sentence either grammatically or contextually incorrect. If there is any error it will be in two parts. Mark the answer accordingly.


Question 1.

Another week; another seven days in which the A)/politics and substance of Brexit have B)/ dominating government business to the C)/ exclusion everything else. D)
I-
AB
II- AC
III- CD
IV- BC
V- All are incorrect
Solution: III in C the sentence is in present perfect so 3rd form of verb i.e dominated will be used. In D) A preposition of will be used with exclusion to complete the sentence grammatically correct.

Question 2.

The basis of the government’s school improvement A)/ policy is that poor performing schools B)/should be taken on by high- C)/performing academy chains. D)
I-
AB
II- AC
III- CD
IV- BC
V- None of these
Solution: IV In B an adverb qualifies a verb hence before the word performing poorly will be used. Take on – is to become upset and take over is to take control of something. In the sentence it is advised that the high-performing academy chains should control or manage the poorly performing schools.

Question 3.

Officially the government remains commits to A)/exiting the customs union — the system under which the EU operates B)/as a single trading bloc, with common external tariffs and customs barriers C)/, and must negotiates joint trade deals with non-EU states.D)
I-
AC
II- AD
III- CD
IV- BC
V- No error
Solution: II in A committed will be used in place of commits and in D with must we don’t use s/es so negotiate will be correct

New Pattern Error Spotting Quiz Part- 3

Question 4.

Though he managed to get the EU's nod for restrictions on certain welfare benefits A)/ for new migrants, British Prime Minister David Cameron was unable B)/ to bring unity within his Conservative Party, and C)/ thus decided to seek public opinion on the issue. D)
I-
AC
II- AD
III- CD
IV- BC
V- No error
Solution: V given sentence is grammatically correct

Question 5.

Education is a fundamentally right for those A)/ aged among six and 14 years, but B)/ there has hardly been a coordinated effort to better C)/ the lot of teachers who teach these children. D)
I-
AB
II- AD
III- BD
IV- CD
V- No error
Solution: I in A an article a is used so there will be a noun after that where as an adverb fundamentally is used in the sentence hence fundamental is the right choice. In B between will be used as there is the choice of children is in between two age groups 6 and 14 years.

Question 6.

While India highlights its ever-improving literacy levels, A)/ educationally it is a terrible under-performer, so embarrassed to B)/ participate at the OECD’s Programme for International Student Assessment tests C)/covering reading and computational skills for 15-year-olds. D)
I-
AB
II- AD
III- BC
IV- CD
V- No error
Solution: III in B too embarrassed to perform will be used as there is a negative sense that they are so embarrassed that they cannot perform so to indicate this too will be used in place of so. In C at is used for the specific place but here is the name of the programme so in will be a proper usage.

Question 7.

The inexorable shift to private school education A)/ along with the Right to Education Act B)/ represents a failure of C)/ the public-school system.D)
I-
AB
II- AD
III- BC
IV- CD
V- No error
Solution: V the given sentence is correct.

Question 8.

Parents are conscious of the need for quality education A)/, with upward mobility to the form B)/ of well-paying jobs being C)/uppermost in its minds.D)
I-
AC
II- AB
III- BD
IV- CD
V- No error
Solution: III in B mobility in will be used and in D as the sentence is about the parents the pronoun ‘their’ will be used in place of its.

Question 9.

Microplastics have found A)/ in some of the most remote and uncharting regions B)/ of the oceans raising more concerns over C)/ the global scale of plastic pollution. D)
I-
AC
II- AB
III- BD
IV- CD
V- No error
Solution: II the sentence is in passive form because the subject is not important i.e. who found microplastics. Object, Microplastics, is important so have been will be sued instead of have. In B to make the correct order of parallelism uncharted will be used as there is have been found in the first part.

Question 10.

The exposure atlas for household air pollution (HAP) in India, A)/ put together by a collective of global experts and led by investigators B)/ shows that even States that fare better in terms of HAP concentration is C)/ way beyond the safe limits recommending by the World Health Organisation. D)
I-
AC
II- AB
III- BD
IV- CD
V- No error
Solution: IV in C it is talking about States so are will be used. And in d as it is in the passive form so the verb used should be in participle form therefore recommended will be used.


Smart Prep Kit for Banking Exams by Ramandeep Singh - Download here


Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com