New Pattern Error Detection For SBI Clerk Mains

You are presented with a sentence with certain parts being bold/ underlined. Sentence is divided into certain parts. Identify in which part a grammatical error exists. Consider the bold parts as grammatically correct. If sentence is grammatically correct as it is, then mark ‘no error’ as your answer.

Question 1.

India’s manufacturing sector activity A)/ eased in May as new work orders rises B)/ at a weaker pace, while rising inflationary pressures C)/ might prompt the Reserve Bank of India D)/ to hike interest rates E) 

I- C
II- D
III- E
IV- B
V- No error
Solution: IV as the sentence is in simple past so rose will be used in place of rises.

Question 2.

With the prices, a build-up of A)/ inflationary pressures re-emerged as B)/ input cost and output inflation was C)/at the strongest since February D)/due to the upswing in global oil prices. E) 
I- A
II- B
III- C
IV- D
V- No error
Solution: I Here on will be the right usage instead of with in part A

Question 3.

A new thermal spray coating technology A)/ used for gas turbine engine in spacecraft B)/ developed by a Rajasthan-based C)/ researcher has caught D)/ the attention of a NASA scientist E) 
I- A
II- C
III- D
IV- E
V- No error
Solution: V the given sentence is correct

Question 4.

As far as currency changes are concerned A)/ once the demonetisation process is completed B)/ and the economy got back C)/ to full stream, the size of the GDP D)/would significantly expand, tax base will expand.E) 
I- A
II- C
III- E
IV- Both II and II
V- No error
Solution: IV in part C as the sentence is in present got is incorrect gets should replace got in part E would is not correct as would is hypothetical or used as past form here will be correct use.

Question 5.

The government sought to quell rumours A)/ that all gold jewellery, including ancestral jewellery B)/ will now be taxing following C)/ the passage of the Taxation Laws D)/(Second Amendment) Bill 2016 in the Lok Sabha.E) 
I- A
II- C
III- D
IV- E
V- No error
Solution: II IN part C the sentence is in passive voice as the subject does not matter so instead of future continuous ‘taxing’, “taxed” will be used.

Question 6.

The authorised officer may A)/ having regard to the status of the family, and the custom B)/ and practices of the community to which C)/ the family belongs and other circumstances of the case D)/ decide to exclude a larger quantity of jewellery and ornaments from seizure E) 
I- B
II- C
III- D
IV- E
V- No error
Solution: V the given sentence is correct.

Question 7.

Scientists have for the first time A)/ managing to edit genes in a human embryo B)/ to repair a genetic mutation, fuelling hopes C)/ that such procedures may one day D)/ be available outside laboratory conditions.E) 
I- A
II- B
III- D
IV- E
V- No error
Solution: II third form of verb will be used with have. Hence instead of managing, managed will be used.

Question 8.

Correcting the mutation in the gene A)/ would not only ensure that the children B)/is healthy but it would also prevent C)/ the mutation from being D)/ passed on to future generations. E)
I- A
II- B
III- C
IV- E
V- No error
Solution: B child will be used in place of children because after the word children ‘is’ is used and the is used before that word so a singular noun is needed.

Question 9.

In ordering that lease-holders should pay A)/ compensation to the extent of 100% of the price B)/ of the quantum of minerals they had illegally extracted C)/ the Supreme Court have gone beyond a mere D)/ affirmation of the ‘polluter pays’ principle. E) 
I- A
II- B
III- C
IV- D
V- No error
Solution: IV With the Supreme court has is used instead of have in part D.

Question 10.

Even the Central Empowered Committee had recommended A)/ compensation to the extent of 30% of the value B)/ of the iron ore and manganese ore illegally mined in Odisha C)/ but the court has been firm about D)/ not compromising on the quantum of compensation.E) 
I- A
II- B
III- C
IV- D
V- No error
Solution: V the given sentence is correct.

Question 11.

India’s elementary education system may be A)/ getting better at providing access B)/ to greater number of children, but C)/has never really been able to answer the question D)/ what is the measure of its success? E) 
I- B
II- C
III- D
IV- E
V- No error
Solution: II In part C greater numbers of will be used instead of greater number of.

Question 12.

When the Right of Children to Free and Compulsory Education Act A) /has become law in 2010, it appeared to be B)/ a bulwark against the various ills C)/ that prevent continued schooling of all children D)/ up to the secondary level. E) 
I- A
II- B
III- C
IV- D
V- No error
Solution: II present perfect is used when the event started in the past but continued till present but past indefinite is used when the event stared and ended in the past only so act became law in 2010 will be used.

Question 13.

Building a schooling system that caters to every child A)/ without turning it into a testing factory is a challenge B)/ but it should actually be easier in an era of robust economic growth C)/ when there is a mismatch among the demand for a skilled adult labour force D)/ and what the system prepares the country’s youth for. E) 
I- A
II- B
III- D
IV- E
V- No error
Solution: III between will be used instead of among

Question 14.

Raising the quality of classroom teaching A)/ continuous monitoring of teacher attendance and B)/ introduction of free vocational and industrial skills training for C)/ all those with such an aptitude D)/ after elementary schooling should be the priority. E) 
I- A
II- B
III- C
IV- I and III
V- No error
Solution: V

Question 15.

It is impossible to disputing A)/ the court’s reasoning that the defaulter or violator B)/ should bear the consequences of the illegality C)/ and therefore cannot be allowed the benefit of D)/ pocketing 70% of the illegally mined ore. E) 
I- A
II- B
III- C
IV- D
V- No error
Solution: I As to +V1 is used so instead of disputing, dispute will be used.

Question 16.

However, it is important to understand A)/ how traumatic and inhibiting it is B)/ for a woman to be pursuing C)/ with unsolicited interest, and for D)/ such stalking to be considered ‘normal’.E) 
I- B
II- C
III- D
IV- E
V- No error
Solution: II Third form of verb will be used with to be so pursued will be used in place of pursuing

Question 17.

The Indian rupee has turned out A)/ to be one of the best-performing B)/ currency in the world C)/ with a gain of well over D)/ 6% against the U.S. E) 
I- A
II- B
III- C
IV- D
V- No error
Solution: III with one of the plural form of verb is used so currencies will be used in place of currency

Question 18.

Reducing nicotine in cigarettes to non-addictive levels A)/ would therefore have multiple benefits reduce the likelihood B)/ of new users getting hooked to cigarettes, increased C)/ the chances of habitual smokers being able to quit D)/ and cut smoking-related disease and death burden overall. E) 
I- A
II- C
III- D
IV- E
V- No error
Solution: II in part C to maintain the parallelism increase will be used instead of increased as in part B reduce is used.

Question 19.

The FDA, however, has no plans to regulate A)/ nicotine content in electronic cigarettes B)/ and other nicotine-replacement products C)/ which were seen to be alternatives D)/ to help smokers quit the habit. E) 
I- A
II- B
III- C
IV- D
V- No error
Solution: IV in part D present tense will be used instead of past so are will be the correct form of helping verb which should be used here.

Question 20.

In a system that sets much store by retaining A)/ the power to censor films in the name B)/ of certifying them, random attempts by petitioners C)/ seeking cuts or even a ban often add to D)/ the pre-release anxieties of filmmakers. E) 
I- B
II- C
III- D
IV- E
V- No error
Solution: V

Smart Prep Kit for Banking Exams by Ramandeep Singh - Download here


Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com