Expected GK Questions For Punjab Haryana High Court Clerk Exam

1. In Which city NITI Aayog will host Global Entrepreneurship Summit-2017?
Ans: Hyderabad
Exp:
  • NITI Aayog with the help of US government organises Global Entreprenurship Summit in Hyderabad in November. 
  • The theme of Global Entreprenurship Summit-2017 “Women first, Prosperity for all”.
  • The focus areas of Global Entreprenurship Summit-2017 are: Digital economy, Financial technolgy
  • Health care, Life sciences

2.Which city organises Indian international Science festival ?
Ans: Chennai

3. Who has been recently apppinted as CAG?
Ans: Rajiv Meharishi
Exp:
  • Rajiv Meharishi appointed as Comptroller and Auditor general of India. He succeded Shashikatnh sharma.
  • Under Article 148 of the constitution, president Appoints CAG for a period of 6 years or upto age of 65 years
3. Which city got the status of India’s first World Heritage city?
Ans: Ahmadabad
Exp:
  • The walled city in Ahmedabad got the status of India’s first World Heritage city from UNESCO.
  • The walled city of Ahmedabd is located on the eastern banks of Sabarmathi river and it was founded by Ahmed Shah of Gujarth Sultanate in 15th Century.

4. India’s first full time Woman Defence minister
Ans: Nirmala Sitaraman
Exp:
She took charge as defence minister from Arun Jaitley.

5. Surya kiran is the joint millitary exercise between
Ans: India & Nepal

6. Recently which bank is added as Systematically important banks by the RBI?
Ans: HDFC
Exp:
  • HDFC is third bank in the country to be added in the list of Systematically important banks. Before HDFC, SBI and ICICI banks were added to the category of Systematically important banks

7. 9th BRICS summit was held in which city?
Ans: Xiamen province of China
Exp:
  • The theme of the summit was “ Stronger Partnership for brighter future”.
  • One of the important declartaion of the summit was BRICS plus cooperation. It includes BRICS countries and Mexico, Kenya, Thailand, Tajikisthan and Egypt.
8. What is the name of the portal launched by government of India for teachers?
Ans: Diksha portal
The portal was launched for providing digital platform to the teachers.

9. Who is the head of NITI Aayog constituted task force on employment and exports?
Ans: Rajiv kumar ( Vice chairman of NITI Aayog)

10. SLINEX is the joint maritime naval exercise between which countries?
Ans: India & Sri Lanka

11. India’s first electric bus was launched in which state?
Ans: Himachal pradesh
The bus was launched in Rohtang pass area of Himachal pradesh.

12. What is the name of India’s first indigenously built submarine?
INS Kalvari
The submarine was built by Mazgon dock limited in Mumbai.

13. Which Indian movie has selected for the official entry to OSCARS-2018?
Ans: Newton
The movie has been directed by Amit Masurkar

14. Which bank launched India’s first bond index series?
Ans: SBI
SBI launched India’ s first bond index series along with FTSE Russell in London stock exchange.

15. Head quarters of Asian development is located in
Ans: Manilla in the Philippines

16. What is the rank of India in Global Competitive index?
Ans: 40
Global competitiveness index is released by World Economic Forum.

17. Which port is renamed as Deendayal port?
Ans: Kandla port. Kandla port is located in Gulf of Kutch in Gujarath

18. On which date World Tourism Day is celebrated?
Ans: September 27th
The theme of 2017 World Tourism Day is “Sustainable tourism-a tool for development”.

19. What is the name of the portal launched by union ministry of labour for effective implementation of National Labour project?
Ans: PENCIL

20. What is the name of joint military drill conducted by Pakistan and Russia?
Ans: DRUZBA

21. What is the aim of Saubhagya scheme?
The aim of Saubhagya scheme is to provide last mile electricity connectivity to all rural and urban households.
“Saubhagya” scheme is also known as Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana .

22. First e-court of Jammu and kashmir was inaugurated at
Ans: Srinagar
23. World Congress in Adolescent Health will be held at
Ans: India

24. India’s first bullet train project was launched in

Ans: Ahmadabad

25. National Hindi Diwas celebrated on
Ans: September 14th

26. Which Indian metro became world’s first green metro system?
Ans: Delhi Metro

27. Which city has been chosen to host 2024 summer Olympics?
Ans: Paris
Exp:
  • 2018 winter Olympics- Pyeongchang, South Korea
  • 2020 Summer Olympics- Tokyo (Japan)
  • 2022 winter Olympics- Beijing
  • 2024 Summer Olympics- Paris
  • 2028 Summer Olympics- Los Angels

28. Which day is celebrated as International day of Peace?
Ans: September 21st
Exp:
Every year September 21st is celebrated as International day of peace. The theme of 2017 International day of peace is Together for peace: Respect, safety and Dignity for all.

29. Which state government launched Shaheed Gram Vikas Yojana?
Ans: Jharkhand
Exp:
The program aimed at developing villages of freedom fighters in the state.

30 What is the name of Google’s UPI based digital payments service?
Ans: Tez APP

31. What is the name of second biggest concrete gravity dam in the world in terms of volume?
Ans: Sardar Sarovar dam in Gujarat
Exp:
First- Grand Coulee dam in the USA

32. India’s biggest freshwater aquarium was inaugurated at which state
Ans: Jharkhand

33. The 22nd World petroleum congress was held at
Ans: Turkey

34. Which is the largest constituent of Indian Forex reserves?
Ans: Foreign Currency Assets (FCA)
Exp:
The Foreign exchange reserves of India consists of below four categories
Foreign Currency Assets, Gold, Special Drawing Rights (SDRs), Reserve Tranche Position in the IMF, Foreign currency Assets forms the major component of all reserves.

35. Which state has become the first state to lay minimum education Qualification for contesting elections to cooperative bodies?
Ans: Rajasthan

36. Trade and development report is released by
UNCTAD (United Nations Conference on Trade and development)

37. What is the name of the operation launched by Government of India to help Rohingya refugees in Bangladesh?
Ans: Operation Insaniyat

38. Who has been recently elected as Chancellor of Germany?
Ans: Angela Merkel

39. What is the rank of India in Global Human Capital Index?
Ans: 103
Exp:
  • Global Human Capital Index is released by World Economic Forum.
  • Norway stands the First rank in Global Human Capital Index

40. Which state will become the first big state to use EVMs with VVPAT?
Ans: Gujarat
Exp:
VVPAT- Voter Verifiable Paper Audit Trail

41. Who is the head of Group of ministers constituted by union finance ministry to resolve IT challenges faced during implementation of GST?
Ans: Sushil Kumar Modi
42. What is the rank of Indian in nuclear power installations?
Ans: 3
First- China

43. Which state of India became the first state to launch transgender exclusive clinics?
Ans: Kerala

44. Which city will host World Telugu conference?Ans: Hyderabad
Exp:
The conference will be held from Dec 15th to Dec 19th 2017

45. First Food safety Institute in India was set up at
Ans: Manesar, Gurugram

46. In which the state of India, first hyperloop project will come up?
Ans: Andhra Pradesh

47. What is the name of the program launched by government of India to enroll 80lakh kids who are out of school?
Ans: School Chalo Abhiyan

48. Which city topped in 2017 Global Financial centres index?
Ans: London (Second- New York)
Exp:
India’s financial capital Mumbai stood at 60th position.

49. What is the name of India’s first All-women Circum navigation expedition?
Ans: Navika Sagar Parikrama
Exp:
The woman belongs to Indian Navy and is sailing Indian Naval vessel INS Tarini. They will circumnavigate the globe in 165 days and returned to Goa in April 2018.

50. What is the name of the project launched to detect high-value transactions and detect tax evaders?
Ans: Project Insight

51. Who won 2017 US open title in Men’s Single category?
Ans: Rafael Nadel (he belongs to Spain)
Exp:
In the final match, he defeated Billie Jean King.
Women Singles- Sloane Stephens of US

52. Which country launched Sahara Forest Project?
Ans: Jordan
Exp:
The aim of the project is to turn the desert land into farming land.

53. What is the name of the project launched by IDBI bank to accelerate turn around program and to improve financial performance?
Project Nischay

54. International Literacy Day is celebrated on
Ans: September 8th
Exp:
The theme of 2017- Literacy in a Digital world.

55. Among Indian universities, which university topped in world University rankings?
Ans: Indian Institute of Science- Bangalore
Exp:
  • At Global level top university- Oxford University (UK)
  • The rankings are released by Times group.

56. Which temple has been declared as cleanest iconic place in India under Swachhtha Hi Seva program?

Ans: Sri Meenakshi Sundareswarar Temple in Madurai (Tamil Nadu)

57. In which city Global wildlife conference was held?
Ans: New Delhi
Theme of the Conference was – “Peoples’ participation in wildlife conservation”

58. Which day is celebrated as International day of non-violence?
Ans: October 2nd

59. What is the name of the program launched b the government of India for conservation of Himalayan eco system?
Ans: Secure Himalaya project

60. Name of the first Indian woman wrestler to sign with WWE?
Ans: Kavita Devi
WWE- World Wrestling Entertainment

61. Recently which state government launched ‘Single Click Pension Delivery’ scheme?
Ans: Madhya Pradesh

62. Third Edition of ‘Women of India Organic Festival’ was held in which city?
Ans: New Delhi
The theme for 2017 is ‘Good for Women; Good for India; Good for You’.

63. Which day is celebrated as World Habitat day in 2017?
Ans: October 2nd
  • The theme of 2017 world Habitat day: “Housing policies: Affordable homes”
  • The United Nations has designated the first Monday of October of every year as World Habitat Day.
64. Which state launched No helmet, no petrol rule?
Ans: Andhra Pradesh

65. Who has been recently appointed as deputy director general of WHO?
Ans: Soumya Swaminathan
WHO-World Health Organisation
H. Q of WHO- Geneva

66. Which state Government launches drive against child marriage & dowry?
Ans: Bihar

67. Which ministry ranked top in Swacch Bharat initiative?
Ans: Ministry of Health and family welfare

68. In which state India’s first Industrial Training Institute (ITI) will come up for Divyangans (Disabled persons)?
Ans: Assam

69. Which committee has been constituted by Government of India for proper management of water resources in North Eastern Region (NER)?
Ans: Rajiv Kumar committee
Present vice chairman of NITI Aayog- Rajiv Kumar

70. Who has been appointed as new chairman of SBI?
Ans: Rajnish Kumar

71. In which city India’s first PMKK for skilling in smart cities was inaugurated?Ans: New Delhi
PMKK- Pradhan Mantri Kaushal Kendras
It has been set up Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana by National Skill Development Corporation (NSDC).

72. What is the name of offshore patrol vessel gifted by India to Sri Lanka?
Ans: SURAKSHA

73. In which country was 4th ASEAN Defence ministers meeting plus held?
Ans: Philippines

74. Who is the winner of Denmark Open title of badminton in the men’s single category?
Ans: Kidambi Srikanth
In the final match, he defeated South Korea’s Lee Hyun II

75. India’s first Ro-Ro ferry was launched in which state?
Ans: Gujarat

76. Which city will organize Global Ayurveda meet in 2018?
Ans: Kochi

77. Recently who has been awarded Blue planet prize?
Ans: Joachim Schellnhuber
Blue planet prize is world’s most prestigious award for pioneers in environmental science.

78. Which state government launched 'Bhavantar Bhugtan Yojna' Scheme?
Ans: Madhya Pradesh

79. Name of the person who has been awarded 2017 Man Booker prize?
Ans: George Saunders (USA)
He was awarded for his first full-length novel “Lincoln in the Bardo”.

80. Which day is celebrated as Ayurveda day?
Ans: 17th October

81. What is the name of the project launched by Mahindra for women farmers?
Ans: Prerana project

82. Which state police launched foot patrolling in all districts?
Ans: Punjab

83. What is the name of indigenously built Anti-submarine commissioned into Indian Navy recently?
Ans: INS Kiltan

84. Who got Indira Gandhi Award for the year 2015 and 2016?
Ans: Singer TM Krishna

85. Which State assembly become the first in India to call attention and adjournment motions and proposals online from legislators?
Ans: Rajasthan

86. Who has been elected as new Director-General of UNESCO?
Ans: Audrey Azoulay of France
UNESCO- United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization

87. Which company has become the first Oil Marketing Company (OMC) from India to launch lubricants in Myanmar?
Ans: HPCL

88. Which day is observed as International day for girl child?
Ans: October 11th
2017 theme- The Power of the Adolescent Girl: Vision for 2030.

89. Which state became the first state in the country to incorporate skill development program in higher education?
Ans: Rajasthan

90. In which state India’s first marine police training institute will set up?
Ans: Gujarat

91. Recently which countries withdraw from UNESCO as its members?
Ans: America & Israel
Exp:
  • The US withdrew from UNESCO due to the anti Israel bias of UNESCO. The withdrawal of US will take into effect from Dec 31st 2018.
  • UNESCO-United Nations Scientific and Cultural Organization.
  • Head Quarters of UNESCO-Paris.
92. Who is the present CEO of NITI Aayog?
Ans: Amitabh Kanth

93. World Food Day is celebrated on 
Ans: 16th October
Exp:
  • Every year 16th October is celebrated as World food day to commemorate the foundation of Food and Agriculture Organization.
  • The theme of 2017 World food day is Change the future of migration. Invest in Food security and rural development.
  • Head Quarters of Food and Agriculture Organization- Rome
94. How many members are present in Economic Advisory Council of PM?
Ans: 5
Recently PM constituted Economic Advisory Council with five members as an independent body to provide advice on economic issues to the government.

95. World Economic Outlook is released by
Ans: IMF: International Monetary Fund

96. Which is the first state to incorporate Skill development program in higher education?
Ans: Rajasthan

97. First BIMSTEC Disaster management exercise held in
Ans: New Delhi
Exp:
  • The first ever BIMSTEC Disaster Management exercise was held in New Delhi with the name DMEX-2017 in New Delhi. It was conducted by NDRF-National Disaster Response Force.
  • BIMSTEC-Bay of Bengal initiative for Multi-sectoral technical and Economic cooperation.
  • Countries of BIMSTEC are- India, Bangladesh, Myanmar, Sri Lanka, Thailand, Bhutan and Nepal. 
98. Who is the present governor of Assam?
Ans: Jagadish Mukhi 

99. Who wins Noble prize in Economics for the year 2017?
Ans: Richard H. Thaler
An American economist Richard H. Thaler won 2017 Nobel Prize in economics for his contributions to behavioral economics.

100. Which committee was constituted on corporate governance?
Ans: Kotak committee
It was constituted in June 2017. Recently the committee submitted its report to SEBI


Join Punjab and Haryana High Court Clerk Course here

Smart Prep Kit for Banking Exams by Ramandeep Singh - Download here


Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com