Sentence Rearrangement Practice Set For SBI Clerk - Part 2

Below a set of statements are provided with three options ‘a’, ‘b’, ‘c’ which can be used in the starting (i.e. to start the sentence) to form a single combined sentence from the given statements. Identify the phrase/connector from the given three options which can provide the suitable beginning conveying the same meaning as expressed in the statement sentences.

Question 1.

1) The villagers were feared of sectarian tensions
2) The villagers were feared of the loss of grazing land for their livestock.
3) The villagers protested against the camp’s construction last year.

a) Fearing of...........
b) Grazing land for.......
c) The villagers protested..........
I- Only a
II- Only b
III- a and b
IV- b and c
V- a and c
Solution: V
  • In b we cannot continue with grazing land for to get the concise and conceptual sentence. 
  • In a) Fearing of sectarian tensions and the loss of grazing land for their livestock, the villagers protested against the camp’s construction last year. 
  • In c) the villagers protested against the camp’s construction last year because they were feared of sectarian tensions and the loss of grazing land for their livestock. 

Question 2.

1) Productivity growth is the main driver of growth.
2) Productivity growth depends on structural reforms that would require better institutions and improving human skills.

a) Structural reforms.....
b) Productivity growth.....
c) Being the main driver......
I- Only a
II- Only b
III- a and b
IV- b and c
V- a and c
Solution: IV
  • We cannot continue to frame the sentence with structural reforms as both the sentences rely on productivity growth. 
  • In b) Productivity growth, the main driver of growth, depends on structural reforms that would require better institutions and improving human skills. 
  • In c) being the main driver of growth, productivity growth depends on structural reforms that would require better institutions and improving human skills. 

Question 3.

1) The goal is to capture Western technology
2) It makes no sense for developing countries to slap tariffs on imports
3) Imports are as likely to be intermediate goods moving from one part of the supply chain to the next.
a)
Since the goal.....
b) Developing countries to slap.....
c) Intermediate goods moving.......
I- Only a
II- Only b
III- a and b
IV- b and c
V- a and c
Solution: I
  • We cannot continue the coherent and concise sentence from b and c. In a) Since the goal is to capture Western technology, it makes no sense for developing countries to slap tariffs on imports, which are as likely to be intermediate goods moving from one part of the supply chain to the next. 

Question 4.

1- Agriculture contributes about 15% to India’s gross domestic product
2- A majority of the population directly or indirectly depends on the agricultural sector for livelihood.

a) Even though agriculture....
b) A majority of the population......
c) Agriculture contributes.....
I- Only a
II- Only b
III- a and b
IV- none of the above
V- all of the above
Solution: V
  • In a) Even though agriculture contributes about 15% to India’s gross domestic product, a majority of the population directly or indirectly depends on this sector for livelihood. 
  • In b) A majority of the population directly or indirectly depends on the agricultural sector for livelihood, even though it contributes about 15% to India’s gross domestic product. 
  • In c) Agriculture contributes about 15% to India’s gross domestic product, despite the fact that a majority of the population directly or indirectly depends on this for livelihood. 

Question 5.

1- Farmers are a sizeable and powerful vote base.
2- As experience shows, it is unlikely to help the agriculture sector in the long run.

a) Helping the agricultural sector....
b) Farmers are a sizeable....
c) As experience shows...
I- Only a
II- Only b
III- a and b
IV- b and c
V- a and c
Solution: IV
  • In b) Farmers are a sizeable and powerful vote base—but, as experience shows, it is unlikely to help the agriculture sector in the long run. 
  • In c) as experience shows, it is unlikely to help the agriculture sector in the long run, although it is well known that farmers are a sizeable and powerful vote base. 
  • We cannot proceed using a). 

Question 6.

1- Prior to the introduction of the GST.
2- Taxes on sales and transactions, including state-level value-added taxes and levies on the interstate transportation of goods, were kept.
3- Companies of any size in India had to keep track of no fewer than 17 different categories of taxes.

a) Different categories of taxes.......
b) Prior to the introduction.....
c) Taxes on sales......
I- Only a
II- Only b
III- a and b
IV- b and c
V- a and c
Solution: II
  • Using b) Prior to the introduction of the GST, companies of any size in India had to keep track of no fewer than 17 different categories of taxes on sales and transactions, including state-level value-added taxes and levies on the interstate transportation of goods. 
  • Contextual Sentences cannot be framed using options a and c. 

Question 7.

1- India is adding almost 110 million smartphone users every year
2- India is on the verge of launching Aadhaar-compliant devices with biometric authentication built into phones and tablets.

a) On the verge of......
b) India is adding....
c) Phones and tablets......
I- Only a
II- Only b
III- a and b
IV- b and c
V- a and c
Solution: III
  • Using a) On the verge of launching Aadhaar-compliant devices with biometric authentication built into phones and tablets, India is adding almost 110 million smartphone users every year. 
  • Using b) India is adding almost 110 million smartphone users every year and is on the verge of launching Aadhaar-compliant devices with biometric authentication built into phones and tablets. 

Question 8.

1- The French parliament adopted a controversial anti-terror bill.
2- It gives the authorities permanent new powers to search homes, shut places of worship and restrict freedom of movement.

a) Restrict freedom of movement......
b) The French parliament....
c) Controversial Anti-terror bill....
I- Only a
II- Only b
III- a and b
IV- b and c
V- a and c
Solution: IV 
  • Using b) The French parliament on Wednesday adopted a controversial anti-terror bill that gives the authorities permanent new powers to search homes, shut places of worship and restrict freedom of movement. 
  • Using c) Controversial anti-terror bill, adopted by the French parliament, gives the authorities permanent new powers to search homes, shut places of worship and restrict freedom of movement. 


Smart Prep Kit for Banking Exams by Ramandeep Singh - Download here


Join 40,000+ readers and get free notes in your email

0 comments:

Post a Comment

Thanks for commenting. It's very difficult to answer every query here, it's better to post your query on IBPSToday.com